Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Αποθεώθηκε από τα πλήθη ο Sir Βασίλειος Μαρκεζίνης!

Αρχική | Ελεύθερος χρόνος | Εκδηλώσεις | Αποθεώθηκε από τα πλήθη ο Sir Βασίλειος Μαρκεζίνης!

Στεκόμαστε λίγο στα λόγια του διάσημου νομικού:

"...Γιατί ο λαός δεν θέλει εξεταστικές επιτροπές, δίκες και εκδίκηση, αλλά τιμωρία όπου υπάρχουν ποινικά αδικήματα. Θέλει δικαιοσύνη και αλλαγή. Αλλιώς, η αλλαγή θα 'ρθει από το πεζοδρόμιο!».

 

Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στο εντυπωσιακό βιογραφικό του:

Στη διεθνή κοινότητα -και δη στον αγγλοσαξονικό κόσμο- ο σερ Βασίλειος Μαρκεζίνης μόνο άγνωστος δεν είναι. Διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έφυγε για την Αγγλία το 1969, τέσσερα χρόνια προτού ο πατέρας του, παλιός υπουργός των κυβερνήσεων Σοφούλη και Παπάγου, οριστεί πρωθυπουργός από το δικτατορικό καθεστώς. Αν ρωτήσετε τους καθηγητές της Νομικής, δεν πρέπει να θυμούνται άλλο φοιτητή που να πήρε το πτυχίο του με βαθμό 10!
Ανήσυχο πνεύμα, με ξεχωριστή καλλιέργεια και οξεία νομική σκέψη, απέκτησε δεύτερο διδακτορικό τίτλο από το Κέιμπριτζ. Στη συνέχεια δίδαξε στην Οξφόρδη (όπου ίδρυσε το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκού και Συγκριτικού Δικαίου), στο UCL του Λονδίνου, στο Λάιντεν της Ολλανδίας και στο Τέξας, ενώ ταυτόχρονα συνέγραψε 34 βιβλία και 130 νομικά άρθρα.
Θεωρείται, μάλιστα, μέχρι τις μέρες μας παγκόσμια αυθεντία στο Συγκριτικό Δίκαιο. Διετέλεσε νομικός σύμβουλος του Χέλμουτ Κολ, του Ζακ Σιράκ και του Μπιλ Κλίντον, επιστημονικός σύμβουλος του προέδρου του Γαλλικού Ακυρωτικού Δικαστηρίου, ενώ φέρει τον τίτλο του επίτιμου νομικού συμβούλου της βασίλισσας της Αγγλίας!


ser

Πηγή:

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΑΡΚΕΖΙΝΗΣ: Το προφίλ ενός σερ


Aκολουθεί άρθρο της Ελένης Μπίστικα από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, το οποίο μας έστειλε ο κύριος Δημήτρης Κεφαλίδης από τη Γερμανία:

 

«Αφήστε με να τα λέω φλου», αλλά τα είπε ξεκάθαρα ο sir Βασίλειος Μαρκεζίνης, ζητώντας «μία νέα εξωτερική πολιτική για την Ελλάδα», στην ομιλία του και στο βιβλίο του


Αποψη από την πρώτη σειρά, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμος, (από δεξιά) ο ευρωβουλευτής κ. Σταύρος Δήμας, ο καθηγητής κ. Δ. Τριχόπουλος, ο ακαδημαϊκός τέως πρύτανης κ. Γρηγόρης Σκαλκέας, η κ. Γεωργία Αντ. Σαμαρά, η πρόεδρος της «Βιβλιοθήκης Αικατερίνη Λασκαρίδη» κ. Μαριλένα Π. Λασκαρίδη (ΕΛΜΠΙ).

 

Tης Eλενης Mπιστικα

Ο από μηχανής σοφός sir Βασίλειος Μαρκεζίνης εμφανίστηκε την κατάλληλη στιγμή, όπως στις αρχαίες τραγωδίες, για να δώσει τη λύση στο οικονομικό αδιέξοδο, απόλυτα συνυφασμένο, κατά τη γνώμη του, με την εξωτερική μας πολιτική... Θέμα τόσο της ομιλίας του, την οποία διοργάνωσε προς τιμήν του επιφανούς ακαδημαϊκού και νομομαθούς το Ιδρυμα «Αικατερίνη Λασκαρίδη», όσο και του καινούργιου βιβλίου του που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη: «Μια Νέα Εξωτερική Πολιτική για την Ελλάδα». Μέγα το ενδιαφέρον και η αίγλη του ομιλητού προκάλεσε κοσμοσυρροή, με ορθίους στους διαδρόμους της κατάμεστης αίθουσας της «Μεγάλης Βρεταννίας»! Τον διαπρεπή ομιλητή παρουσίασε από του βήματος ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη», κ. Πάνος Λασκαρίδης, ο οποίος ως εφοπλιστής, ανήκει στη μικρή ομάδα των Ελλήνων που έχουν κάνει τη χώρα μας πρώτη δύναμη σε στόλο στον κόσμο «και είναι πάντα έτοιμοι να προσφέρουν για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της».

Με αυτήν την εισαγωγική νότα αισιοδοξίας πήρε τον λόγο ο κ. Βασίλειος Μαρκεζίνης, που εξαρχής, ξεκαθάρισε ότι μιλάει ως Ελλην που είναι «και ας έχω περάσει τα 43 από τα 65 μου χρόνια στο εξωτερικό», ότι «ουδόλως τον ενδιαφέρει η πολιτική, ούτε και η προώθηση της καριέρας του». Συναρπαστικός ομιλητής, με τα χειρόγραφα ρολό, αγνόησε το βήμα και προτίμησε να μιλήσει, βαδίζοντας, πάνω κάτω, στο ίδιο «σταυροδρόμι της ιστορίας που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα, με την οικονομική δυσπραγία άμεσα συνυφασμένη με την εξωτερική πολιτική της χώρας». Κέντρον, πρώτη σειρά, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμος και από την κυβέρνηση η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Λούκα Κατσέλη. Ολόγυρα ακαδημαϊκοί, καθηγητές, πρέσβεις ε.τ., νομικοί και οικονομολόγοι, ιδανικό κοινό για τον sir Basil που ήρθε να πει τις δικές του διαπιστώσεις σε ώτα ακουόντων - για να θυμηθούμε τον τ. πρωθυπουργό κ. Γεώργιο Ράλλη. «Αφήστε με να τα λέω «φλου»», είπε σε κάποια στιγμή, εννοώντας ότι αποφεύγει τα ονόματα, αλλά όχι τις αλήθειες και τα γεγονότα που μας οδήγησαν σ' αυτό το δύσβατο σημείο της ιστορίας μας. Ηρθε για να ρίξει τις βόμβες γνώσεις και πείρας -κι όχι «ναπάλμ», όπως οι Αμερικανοί στο Βιετνάμ και τώρα, άλλου τύπου, πάντα ανθρωποκτόνες, στο Ιράκ- και να καταδείξει αυτά που έγιναν κι αυτά που έπρεπε να γίνουν, οξυδερκής παρατηρητής έστω και εξ αποστάσεως... Πρώτη διαπίστωση: «ακόμα δεν πιάσαμε... πάτο στην οικονομία! Εάν εμείς βαρέσουμε «κανόνι» οι Γάλλοι και οι Γερμανοί τραπεζίτες θα είχαν τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο»... Αλλη προφητική διαπίστωση: «Το δάνειο πρέπει να αυξηθεί πέραν των 110 δισ.». Και ότι «εγώ, προσωπικά, πιστεύω ότι οι δύσκολες μέρες είναι μπροστά μας». Ρίγος και μουρμούρα διέτρεξε το ακροατήριο, γιατί άλλο να τα λένε στα δελτία ειδήσεων και στα καφενεία κι άλλο να τ' ακούς από έναν νομομαθή που έχει επιλεγεί ως σύμβουλος της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄. Ακάθεκτος προχωρεί στις μαύρες σελίδες της ιστορίας μας, ξεφυλλίζοντας και τις σημειώσεις από το δικό του βιβλίο, ο κ. Μαρκεζίνης, για τις καταστάσεις που μας έφεραν ώς εδώ: την ιδεολογική απομάκρυνση Ευρώπης και ΗΠΑ, την άνοδο της Κίνας και Ιαπωνίας, τις σχέσεις μας με την Τουρκία - «αυτή η νέα Τουρκία που δείχνει το σίριαλ, 9 με 11 (γέλια και αναταραχή στην αίθουσα!) έχει φθάσει στο 75ο επεισόδιο κι έχει δείξει την Αγία Σοφία μόνο μια φορά!» Στην ομιλία του όμως, στη φάση αυτή, πρωταγωνιστούν ο Κεμάλ Ατατούρκ, ο Ταγίπ Ερντογάν και το ενδιαφέρον βιβλίο του Νταβούτογλου, «που πρέπει να προσέξουμε τι λέει».

Οι παραινέσεις του Ερντογάν «μην αγοράζετε εξοπλισμό», σημαίνει «εγώ ξοδεύω και για τους... δυο μας»! Στο μίξερ της ευθύνης μπήκαν και οι Αμερικανοί πρόεδροι, από τον Ρέιγκαν, τον Μπους και τον Ομπάμα... Η Κύπρος: «υφίσταται μεγάλες πιέσεις ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ώς και Νομπέλ Ειρήνης του τάζουν να του δώσουν, αλλά εάν η Κύπρος δεχθεί την οικονομική συνεκμετάλλευση, αυτό ισοδυναμεί με παραχώρηση...», προειδοποιεί ο ακαδημαϊκός κ. Β. Μαρκεζίνης. Ανατρέχει, -ώς και βίντεο από τη Βουλή έδειξε-, στις εποχές εκείνες που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής «έβαλε πρώτος γκολ» 1-0, με την ένταξη της Ελλάδος στην Κοινή Αγορά και ο Ανδρέας Παπανδρέου ισοφάρισε, 1-1 με το «η Ελλάς ανήκει στους Ελληνες» έναντι του «ανήκομεν στη Δύση». Είπε και ανέκδοτο, ζητώντας «συγγνώμην» από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, ο οποίος το άκουσε με έκφραση παίκτη του πόκερ - για έναν άνθρωπο που πήγε σε διεθνή «οίκο ανοχής», βρήκε άριστη οργάνωση, αλλά όχι... γυναίκα!

Και τι πρέπει να γίνει; Προτάσεις και υπενθυμίσεις κάνει ο κ. Μαρκεζίνης, γι' αυτό είναι σοφός. Τίποτα δεν περιμένει, τίποτα δεν ελπίζει, όπως ο Καζαντζάκης. «Α, ναι, υπάρχει η ελπίδα να δοθεί ξανά ο 13ος μισθός!». Η ειρωνεία δεν οδηγεί πουθενά, ενώ η μνήμη... Λάβρος εναντίον των «μυστικών κονδυλίων» και των αποδείξεων που καταστρέφονται, ο κ. καθηγητής. «Τι θέλουμε τα ΜΗΚΟ, τα ΕΛΙΑΜΕΠ, να πω κι άλλα;»... Σούσουρο στην αίθουσα. «Να μη λέμε τις «μισές» αλήθειες», συνεχίζει. «Τι θα πει «Ολοι φάγαμε»; Λίγοι έφαγαν ψίχουλα, οι άλλοι, οι πολλοί, έφαγαν τον αγλέουρα!». Κύμα χειροκροτημάτων και ιλαρότης στην αίθουσα! Ο χάρτης των νομών Εβρου και Ροδόπης εμφανίζεται στον πίνακα πίσω του, και, ως επιτελάρχης, ο κ. Μαρκεζίνης εξηγεί πόσο γρήγορα μπορούν να φθάσουν τουρκικές δυνάμεις στον βόρειο Εβρο, ενώ οι δυνάμεις αναχαιτίσεως χρειάζονται διπλάσιο χρόνο... Κατανοώντας την ανησυχία του κοινού ο ομιλητής προχωρεί στο τέλος της ομιλίας του. «Εάν τα μέσα ενημέρωσης δεν πάψουν να παρουσιάζουν ειδήσεις και σχόλια, δημιουργώντας σύγχυση, εάν οι πολιτικοί μας δεν αντιληφθούν ότι, όπως τα τρόφιμα, έτσι και αυτοί έχουν ημερομηνία λήξης και πρέπει να αποσυρθούν από τα ράφια της... Βουλής, εάν δεν αποφασίσουμε ότι πρέπει οι Ελληνες να χαράσσουμε την εξωτερική μας πολιτική, και όχι οι ξένοι, τον λόγο θα τον πάρει ο λαός!

Γιατί ο λαός δεν θέλει εξεταστικές επιτροπές, δίκες και εκδίκηση, αλλά τιμωρία όπου υπάρχουν ποινικά αδικήματα. Θέλει δικαιοσύνη και αλλαγή. Αλλιώς, η αλλαγή θα 'ρθει από το πεζοδρόμιο!».

Σείστηκε η αίθουσα από τα χειροκροτήματα και ακολούθησε μετακίνηση πληθυσμού προς τον κ. Βασίλη Μαρκεζίνη και τον κ. Πάνο Λασκαρίδη για συγχαρητήρια.

Τάραξε τα νερά ο πολύπειρος καθηγητής και απέδειξε ότι η σοφία, η γνώση, η πείρα, τα πτυχία, οι τίτλοι, στην κατάληξή τους συμπίπτουν απόλυτα με τη γνώμη του κάθε Ελληνα, σαν αυτούς που τους σταματούν στον δρόμο με τα μικρόφωνα, τους ρωτούν και εκείνοι απαντούν, ακριβώς αυτό: Δικαιοσύνη και όχι όλα τα βάρη οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Αλλιώς...
THΛEΦOΣ

 

Επίσης, πολύ ενδιαφέρουσα η παρακάτω ανάλυση  από το Αντίφωνο, απ' όπου μπορείτε να ακούσετε και να δείτε την ομιλία, πατώντας εδώ:

 

Β. Μαρκεζίνης: «Μία Νέα Εξωτερική Πολιτική για την Ελλάδα»

O κ. Βασίλειος Μαρκεζίνης παρουσίασε το περιεχόμενο του νέου βιβλίου του, δίνοντας τη δική του οπτική για την οικονομική πραγματικότητα και την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας «υπό τον κίνδυνο να κάνει λάθος», αλλά με την προσθήκη ότι «ο άνθρωπος που δεν τολμά να κάνει λάθος, ποτέ δεν θα πρωτοτυπήσει».

Ανέφερε ότι «ο τρόπος που περιγράφεται η κατάσταση στον οικονομικό και εξωτερικό χώρο αποτελεί μαζική παραπλάνηση» και ότι «δεν πιάσαμε ακόμα πάτο στην οικονομική κρίση».


Σε ό,τι αφορά το αντικείμενο του βιβλίου του, ο κ. Μαρκεζίνης τάχθηκε σαφώς  υπέρ μιας «πολυδιάστατης ελληνικής εξωτερικής πολιτικής» -«πολυγαμική» - τη χαρακτήρισε , «διότι έχει το άρωμα της ανηθικότητας που ταιριάζει απόλυτα με την ιδέα της εξωτερικής πολιτικής».

Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει πλέον τη νατοϊκή και αμερικανική εξωτερική πολιτική που ασκεί παρά τις παραλλαγές μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο γιατί μια τέτοια πολιτική δεν ανταποκρίνεται στις αλλαγές που συντελέστηκαν στον κόσμο μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου. Αφού ανέφερε τη μεγάλη συμβολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ υπογράμμισε την ιστορική φράση του Ανδρέα Παπανδρέου ότι η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες, τονίζοντας την ανάγκη μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και επικρίνοντας όσους θεωρούν ότι η Ελλάδα από τη στιγμή που συμμετέχει στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν μπορεί ουσιαστικά να ασκεί εθνική εξωτερική πολιτική.

Επανέφερε την ιδέα της «ρωσοευρωπαϊκής συνεργασίας», την οποία «de facto προωθούν Γερμανοί και Γάλλοι, ώστε καίτοι μικρή χώρα να διαδραματίσουμε ρόλο», ενώ τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των δεσμών μας με την Κίνα.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, δήλωσε ότι η πολιτική της Ελλάδας έναντί της το 2010 δεν μπορεί να είναι η ίδια με αυτή που ήταν το 1999. Και τάχθηκε σαφώς κατά της οικονομικής συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου, αποκαλώντας «παραχώρηση» ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Επίσης ανέφερε ότι η Τουρκία έχει προμηθευτεί 32 από τα 48 γεφυροποιητικά μηχανήματα που υπάρχουν στην Ευρώπη και τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο στον Έβρο. Πρόσθεσε ότι η πολιτική απέναντι στην Τουρκία που εγκαινιάστηκε το 1999 δεν μπορεί να συνεχίζεται το 2010, υπογράμμισε τη σημασία της ανακήρυξης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και των μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή Καστελόριζου, Κύπρου, Κρήτης, Αιγύπτου. Αναφέρθηκε επίσης στις τεράστιες πιέσεις που ασκούνται στον κ. Χριστόφια για να κλείσει το Κυπριακό θέμα ενώ υπογράμμισε ότι σχέδια οικονομικής συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου συνιστούν παραχωρήσεις και άσκησε κριτική στην ελληνική αμυντική διάταξη στον Έβρο.

Αλλωστε, νωρίτερα είχε τονίσει πως «εθνικό δικαίωμα που απεμπολείται, μετά τεράστιας δυσκολίας ξανα-ανακτάται».

Υποστήριξε την άσκηση ενεργούς πολιτικής συνεργασίας με τη Ρωσία και του ελληνικού ρόλου στην Ευρωρωσική συνεργασία. Ξεκαθάρισε ότι θέματα όπως η δομή του γραφείου του πρωθυπουργού και του υπουργείου Εξωτερικών πρέπει να αποφασίζονται από Έλληνες και όχι από ξένους διότι δεν τον πείθουν. Επίσης άσκησε κριτική στον τρόπο που χρηματοδοτούνται από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών οι μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και στον τρόπο που χρησιμοποιούνται από τις κυβερνήσεις τα λεγόμενα μυστικά κονδύλια.

Κλείνοντας τόνισε «Η χώρα μας βρίσκεται στο σταυροδρόμι της ιστορίας. Το κράτος δεν δουλεύει, ο πολιτικός μας κόσμος κουράστηκε. Μπορεί όλοι να φάγαμε, άλλοι φάγαμε όμως ψίχουλα, άλλοι φάγαν' τον αγλέουρα. Οι Ελληνες δεν θέλουν εκδίκηση ή εξεταστικές επιτροπές, αλλά δικαιοσύνη, όπου υπάρχουν ποινικά αδικήματα».

Τη διάλεξη οργάνωσε το "Ίδρυμα Αικατερίνη Λασκαρίδη" στις 19 Οκτωβρίου του 2010.


 





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Ο Μίκης Θεοδωράκης στο... Αλιβέρι

05 Μαϊου 2024, 15:04
 Μια πολύ ενδιαφέρουσα πολιτιστική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αλιβέρι από την καταξιωμένη μουσική ομάδα ...

Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών: Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

11 Μαρτίου 2024, 10:39
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ    Τη Δευτέρα, 11 Μαρτίου, στις 18.00, θα γίνει «Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα τής Γυναίκας», ...

Τιμητική εκδήλωση για τον Γιάννη Κορίδη

25 Φεβρουαρίου 2024, 00:15
 Η Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών και οι εκδόσεις Ιωλκός σάς προσκαλούν στην τιμητική εκδήλωση της ...


Σχολιάστε το άρθρο:



Κώστας Τσιαντής την 31 Οκτωβρίου 2010, 21:51
Σχόλιο από Κώστας Τσιαντής
Χαιρόμαστε για το άρθρο, από κάθε άποψη.
Μακάρι, πέρα από την εξωτερική πολιτική που εκφράζει επάξια ο Β. Μαρκεζίνης, να δούμε ανάλογα και τους καθηγητές από το χώρο της οικονομίας να λαμβάνουν δημόσια το λόγο. Είναι κι αυτό επιτακτική ανάγκη για τη διέξοδο που αναζητεί η χώρα και ο λαός μας.
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
2
Χριστιάννα Λούπα την 22 Οκτωβρίου 2010, 13:29
Σχόλιο από Χριστιάννα Λούπα
Το ενσωματώσαμε στο άρθρο.
Ευχαριστούμε πολύ.
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
3
Αντίφωνο την 22 Οκτωβρίου 2010, 08:54
Σχόλιο από Αντίφωνο
ΟΛΗ η προχτεσινή ομιλία του κ. Β. Μαρκεζίνη σε video και σε ηχητική μορφή είναι εδώ:

http://www.antifono.gr/portal/Πρόσωπα/Μαρκεζίνης/Ομιλίες-Διαλέξεις/2395-Μαρκεζίνης-Μία-Νέα-Εξωτερική-Πολιτική-για-την-Ελλάδαc.html
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
6
συνολικά: 3 | προβολή: 1 - 3

    image

    Ποιος θυμάται την Ασπασία;

    «Σκοτώνω την κόρη μας για να μη γίνει σαν και εσένα. Κανονικά θα έπρεπε να σκοτώσω εσένα, αλλά επειδή θα ζήσεις, όσο ζήσεις, με το βάρος του θανάτου της, θα είναι καλύτερα». Φωτoγραφίες: Σπυριδούλα Φατούρου/facebookΜε αποδέκτη την εν διαστάσει σύζυγό του, Σπυριδούλα Φατούρου, άφησε αυτό το σημείωμα που ξεχειλίζει χολή και κακία ο 47χρονος πατέρας της Ασπασίας πριν αυτοκτονήσει, αφού είχε ...
    Διαβάστε το άρθρο
Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
1.00