Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Η κουρδική γλώσσα, κάποτε απαγορευμένη, μπαίνει σε τουρκικό πανεπιστήμιο - Μέρος του ανοίγματος Ερντογάν - ΤΑ ΝΕΑ

Αρχική | Διάφορα | Άρθρα από το Blog μας | Η κουρδική γλώσσα, κάποτε απαγορευμένη, μπαίνει σε τουρκικό πανεπιστήμιο - Μέρος του ανοίγματος Ερντογάν - ΤΑ ΝΕΑ
  11/9/2009


Την πρόταση να διδάσκεται η κουρδική γλώσσα σε πανεπιστήμιο της νοτιοανατολικής Τουρκίας ενέκρινε το τουρκικό Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης, σε μία περίοδο που η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της για «φιλοκουρδική στροφή». 

Τα κουρδικά θα προσφέρονται από το ινστιτούτου «Ζωντανών Γλωσσών στην Τουρκία» του δημόσιου πανεπιστήμιου Μαρντίν Αρτουτκλού, μαζί με τα Περσικά, τα Αραβικά και τα Συριακά.

Αρχικά, τα μαθήματα θα παρακολουθούν μόνο μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές, καθώς στόχος του προγράμματος είναι η «κατάρτιση μελλοντικού ακαδημαϊκού προσωπικού που θα χρειαστεί όταν ξεκινήσουν προπτυχιακά μαθήματα», σύμφωνα με τον επικεφαλής του Συμβουλίου, Γιουσούφ Οζτζάν.

Τον Ιανουάριο είχε ξεκινήσει τη λειτουργία του κρατικός τηλεοπτικός και ραδιοφωνικός σταθμός που μετέδιδε το πρόγραμμά του στα κουρδικά, με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να λέει και δύο λόγια στα κουρδικά την πρώτη ημέρα μετάδοσης τους. Τα κουρδικά ήταν απαγορευμένα στην Τουρκία μέχρι το 1991.

«Ένα ταμπού σπάει, πρόκειται για σημαντικό βήμα» ανέφερε ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, Κούρδος πολιτικός του Δημοκρατικού Σοσιαλιστικού κόμματος.

Συμπλήρωσε όμως ότι αποτελεί «μάλλον άτολμη» κίνηση της τουρκικής κυβέρνησης, και ότι τα κουρδικά θα έπρεπε να διδάσκονται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Τζούλια και Ζαγορίτης - Το video!

30 Ιουνίου 2010, 17:36
 Όσα προγήθηκαν του Μουσείου...Δείτε το video του ALTER: [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=98azJrAs0ys&w=640&h=505]Αποστολή: Γιώργος Τσιρίκος (Πειραιάς) ...

Ο Jerry Lee Lewis στον Λυκαβηττό - Κερδίστε προσκλήσεις

30 Ιουνίου 2010, 13:44
Jerry Lee Lewis: Ο θρύλος του rock and rollLet's rock n' roll πάρτι, στο ...

«Το ΔΝΤ τελειώνει την οικογενειοκρατία στην Ελλάδα», της Joanna Kakissis στην International Herald Tribune

30 Ιουνίου 2010, 12:34
30/6/2010Υπό τον τίτλο «Η λιτότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναδιάταξη», η International Herald ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

    image

    Περί Καλλιόπης...

    Ενημερωτικό σημείωμα προς κ. Στέφανο Κασσελάκη, Στρατιώτη Πυροβολικού, Θήβα Αγαπητέ κύριε Κασσελάκη, Ακούγοντας τις πρόσφατες δηλώσεις σας περί της αγγαρείας καθαρισμού της τουαλέτας στο στρατό, της επονομαζόμενης «Καλλιόπης», ονομασία που σπεύσατε να χαρακτηρίσετε ως σεξιστική, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:  Όταν πρωτολειτούργησε ο υπόγειος ηλεκτρικός σταθμός της Ομόνοιας το 1930, ήταν διακοσμημένος με τα αγάλματα των εννέα Μουσών. Ακριβώς έξω από τις τουαλέτες ...
    Διαβάστε το άρθρο
Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0