Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Σε άμεση εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης προχωρά η κυβέρνηση

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Σε άμεση εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης προχωρά η κυβέρνηση

Στην εφάπαξ εφαρμογή από τη φετινή χειμερινή περίοδο της εξίσωσης των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, συμφώνησαν το υπουργείο Οικονομικών με την τρόικα.

Στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προβλεπόταν ότι ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης θα αυξηθεί από τα 20 ευρώ ανά χιλιόλιτρο στα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο τον προσεχή Οκτώβριο.

Ωστόσο, υπό το βάρος των ασφυκτικών πιέσεων της τρόικας για την κάλυψη της «μαύρης τρύπας» του προϋπολογισμού, αποφασίστηκε η άμεση εξίσωση του φόρου από εφέτος.

Άμεση εξίσωση σημαίνει ότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης θα αυξηθεί σε 0,412 ευρώ/λίτρο, από 0,021 ευρώ/λίτρο την περυσινή χειμερινή περίοδο.

Έτσι, από τις 15 Οκτωβρίου η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να εκτιναχθεί στα επίπεδα του 1,40 ευρώ το λίτρο, από 90 λεπτά τον προηγούμενο χειμώνα.

Μία τετραμελής οικογένεια με κατανάλωση 1.700 ευρώ για τις ανάγκες της σε θέρμανση, εφέτος εκτιμάται ότι θα δώσει ένα μισθό παραπάνω (περιπου 1.000 ευρώ) για να αγοράσει 1,5 λίτρο πετρελαίου.

Στις αρχές της περυσινής χειμερινής περιόδου το θέρμανσης επωλείτο προς 70 - 75 λεπτά το λίτρο και τον περασμένο Απρίλιο έφθασε στα 85 λεπτά.

Η διαφορά με το ποσό που θα πλήρωναν οι καταναλωτές σε ένα μήνα, εφόσον διατηρούνταν το προηγούμενο καθεστώς σταδιακής εξομοίωσης των φόρων μέχρι το 2013, ξεπερνά το 50%.

Μεγαλύτερες είναι οι ανάγκες σε ορεινές και παραμεθόριες περιοχές της χώρας, όπου οι χαμηλές θερμοκρασίες διαρκούν έως και 8 μήνες περίπου.

Ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. στη Μακεδονία υπολογίζεται ότι χρειάζεται κατά μέσο όρο 1.800 λίτρα πετρελαίου για τη θέρμανση κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ενώ πέρυσι το κόστος ήταν από 1.300 έως 1.500 ευρώ, με την εξίσωση των ΕΦΚ αυξάνεται σε 2.500 έως 2.880.

Στις ορεινές περιοχές η κατανάλωση μπορεί να ανέλθει έως και τα 4.000 λίτρα, με αποτέλεσμα το πρόσθετο κόστος να πλησιάζει τα 2.000 ευρώ.

Newsroom ΔΟΛ

in.gr

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Μάτι: Η συγκινητική στιγμή με τα 104 φαναράκια στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας

23 Ιουλίου 2024, 23:10
Συγκινητικές ήταν οι στιγμές στην έκτη επέτειο για τη φωτιά στο Μάτι, σήμερα Τρίτη ...

Αλλαγές Χαρδαλιά και στον ΕΔΣΝΑ - «Διαφάνεια παντού», το μήνυμα του Περιφερειάρχη Αττικής

20 Ιουλίου 2024, 13:31
Εκκαθαρίσεων… συνέχεια από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, καθώς μετά τη «σκούπα» στη Διεύθυνση ...

Δέσποινα Βανδή: Τουρκική «επίθεση» μετά την ακύρωση της συναυλίας στο Τσεσμέ

18 Ιουλίου 2024, 16:19
  – «Χαίρομαι που σας ρίξαμε στη θάλασσα»     Η κίνηση της Δέσποινας Βανδή να ακυρώσει ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0