Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

600.000 Ελληνες το μήνα ψωνίζουν σε Σκόπια, Βουλγαρία, Τουρκία

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | 600.000 Ελληνες το μήνα ψωνίζουν σε Σκόπια, Βουλγαρία, Τουρκία

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΗΤΡΑΚΗ


Σε 600.000 υπολογίζονται οι Ελληνες που κάθε μήνα περνούν από τις παραμεθόριες περιοχές στις γειτονικές χώρες, για να πραγματοποιήσουν προμήθειες και ψώνια, δαπανώντας στις λιανεμπορικές επιχειρήσεις της Τουρκίας, της Βουλγαρίας και των Σκοπίων περί τα 500 εκατ. ευρώ ετησίως.

 

Αυτά είναι τα συμπεράσματα έρευνας που πραγματοποίησε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου μέσω των Εμπορικών Συλλόγων των παραμεθόριων περιοχών στη Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Η διαφορά τιμών σε βασικά είδη κατανάλωσης, όπως είναι τα τρόφιμα και τα καύσιμα, σε συνδυασμό με την ύφεση της ελληνικής οικονομίας, που έχει προκαλέσει απώλεια εισοδημάτων σε εργαζομένους και συνταξιούχους, ενώ έχει εκτινάξει την ανεργία, οδηγεί πολλούς συμπατριώτες μας να αλλάξουν καταναλωτικές συνήθειες.

Αξιοποιώντας τη γεωγραφική εγγύτητα και την απρόσκοπτη και άνετη διάβαση των συνόρων, κάνουν τα ψώνια τους και εξυπηρετούν διάφορες ανάγκες τους –χαρακτηριστικό παράδειγμα η επίσκεψη στον οδοντίατρο- λίγα χιλιόμετρα από το σπίτι τους, σε πολύ καλύτερες, δηλαδή χαμηλότερες, τιμές. Κάποιοι, μάλιστα, από τους κατοίκους αυτών των παραμεθόριων περιοχών έχουν μετακομίσει στη Βουλγαρία, όπου η ζωή έχει πολύ χαμηλότερο κόστος. Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη χώρα είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης απλοποιεί εξαιρετικά αυτήν την επιλογή, καθώς απαλείφει κάθε γραφειοκρατική ή άλλου διοικητικού τύπου δυσκολία.

Ωρες αγωνίας

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η ΕΣΕΕ αγωνιά για το μέλλον της ελληνικής εμπορικής επιχειρηματικότητας, «η οποία, ενώ δεν ευθύνεται για τον κίνδυνο χρεοκοπίας του κράτους, εισπράττει πολλαπλασιαστικά τις αρνητικές συνέπειες και βιώνει τα καταστροφικά αποτελέσματα τραγικών λαθών και παραλείψεων». Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, και οι συνεργάτες του παραλληλίζουν το φαινόμενο της φυγής των καταναλωτών με τη φυγή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες στο εξωτερικό, αλλά και τη μετανάστευση των περίπου 1.500 ελληνικών επιχειρήσεων όλων των μεγεθών και όλων των κλάδων σε γειτονικές χώρες, με πιο ευνοϊκό φορολογικό και επενδυτικό περιβάλλον.

Διασυνοριακό παρεμπόριο

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, η «μετεγκατάσταση» των ελληνικών επιχειρήσεων και η «μετανάστευση» των καταναλωτών της μιας ημέρας προκαλούν μια ακόμα «ακατάσχετη αιμορραγία» στην ελληνική αγορά, αφού όχι μόνο στερούν από έσοδα την οικονομία μας, αλλά τα περιορισμένα «μετρητά» της ελληνικής αγοράς ξοδεύονται εκτός Ελλάδος. Το διασυνοριακό παρεμπόριο και λαθρεμπόριο μαστίζουν τις περιφέρειες της Μακεδονίας, Θράκης, Β. Αιγαίου και Δωδεκανήσου. Οπως υπολογίζουν, μάλιστα, οι Εμπορικοί Σύλλογοι ακριτικών περιοχών, περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ ελληνικού ρευστού διαρρέουν κάθε χρόνο προς Βουλγαρία, Σκόπια και Τουρκία, για την αγορά καταναλωτικών προϊόντων. Στην κορυφή των προτιμήσεων των «ξενιτεμένων» καταναλωτών είναι τα προϊόντα ένδυσης, υπόδησης, τα ποτά, τα τσιγάρα, η βενζίνη, οι οδοντιατρικές υπηρεσίες και οι επισκευές αυτοκινήτων, ενώ οι περισσότεροι αγοράζουν όλα τα τρόφιμα της εβδομάδας. Η προτίμηση στη φτηνότερη βουλγαρική βενζίνη οδήγησε τον τελευταίο χρόνο σε μπαράζ λουκέτων βενζινάδικων της ανατολικής Μακεδονίας, αφού στα γειτονικά παραμεθόρια πρατήρια η βενζίνη κοστίζει τουλάχιστον 0,50 ευρώ το λίτρο φτηνότερα από όσο κοστίζει στη χώρα μας.

Τρεις προτάσεις

Σήμερα, μία στις τέσσερις εμπορικές επιχειρήσεις στις ακριτικές περιοχές έχει βάλει λουκέτο, ενώ αρκετοί έμποροι, για να αποφύγουν το οριστικό κλείσιμο, σκέφτονται τη φυγή. Οπως υπογραμμίζει ο κ. Κορκίδης, «δυστυχώς, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, αντί να επενδύσουν στην έδρα τους και στη χώρα όπου αναπτύχθηκαν, μεταναστεύουν αλλού, άλλες αφού κλείσουν, άλλες πριν υπαχθούν στο άρθρο 99 και άλλες πριν αδειάσουν τα ταμεία τους».

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου της «καταναλωτικής μετανάστευσης», αλλά και για την προσέλκυση καταναλωτών από παραμεθόριες περιοχές στις ελληνικές εμπορικές αγορές, η ΕΣΕΕ καταθέτει τις ακόλουθες προτάσεις:

1. ΜΕΙΩΣΗ της φορολογίας των επιχειρήσεων όλων των ακριτικών περιοχών. Διατήρηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ και επέκτασή τους σε όλες τις παραμεθόριες περιοχές.

2. ΑΡΣΗ όλων των εμποδίων έκδοσης βίζας με παροχή δυνατότητας έκδοσής της με την είσοδο του επισκέπτη στα σύνορα της χώρας.

3. ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ αυστηρών ελέγχων σε «μικροπωλητές» από τρίτες χώρες, οι οποίοι εγκαθίστανται σε παραμεθόριες περιοχές, όπως και στις οδικές αρτηρίες από τις παραμεθόριες περιοχές προς τα σύνορα, για την αντιμετώπιση του περάσματος λαθραίων εμπορευμάτων.

Αγγελιοφόρος

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Μάτι: Η συγκινητική στιγμή με τα 104 φαναράκια στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας

23 Ιουλίου 2024, 23:10
Συγκινητικές ήταν οι στιγμές στην έκτη επέτειο για τη φωτιά στο Μάτι, σήμερα Τρίτη ...

Αλλαγές Χαρδαλιά και στον ΕΔΣΝΑ - «Διαφάνεια παντού», το μήνυμα του Περιφερειάρχη Αττικής

20 Ιουλίου 2024, 13:31
Εκκαθαρίσεων… συνέχεια από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, καθώς μετά τη «σκούπα» στη Διεύθυνση ...

Δέσποινα Βανδή: Τουρκική «επίθεση» μετά την ακύρωση της συναυλίας στο Τσεσμέ

18 Ιουλίου 2024, 16:19
  – «Χαίρομαι που σας ρίξαμε στη θάλασσα»     Η κίνηση της Δέσποινας Βανδή να ακυρώσει ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0