"Σκίτσα της Αθήνας που πέρασε" - Έκθεση του Γιάννη Ψαρρόπουλου στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών
Φωτο: Σχέδιο του Γιάννη Ψαρρόπουλου από την έκθεση στην οποία παρουσιάζει την Αθήνα μιας άλλης εποχής
«Σκίτσα της Αθήνας που πέρασε» είναι ο τίτλος της έκθεσης του Γιώργου Ψαρρόπουλου που θα εγκαινιασθεί στις 5 Οκτωβρίου στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών - Ίδρυμα Βούρου - Ευταξία. Πρόκειται για μνημεία και τα τοπία της Αθήνας του πρόσφατου παρελθόντος, που αποδίδονται σχεδιαστικά θυμίζοντας δρόμους και γειτονιές που σήμερα έχουν αλλάξει και άλλες που συνεχίζουν να αντιστέκονται στη φθορά του χρόνου.
Μέσα από το έργο του σκιτσογράφου απεικονίζονται οδοί και γειτονιές, όπως η οδός Αιόλου γύρω από την εκκλησία της Αγ. Ειρήνης, η οδός Αθηνάς του 1902 και του 1910, που φαίνεται να έχουν υποστεί τις μικρότερες αλλαγές, ενώ η οδός Ερμού του 1910 και η πλατεία Συντάγματος του 1932 έχουν δεχθεί ανεπανόρθωτα πλήγματα από τη μανία της κατεδάφισης του νεοελληνικού βαρβαρισμού.
Επισημαίνονται εξάλλου αλλαγές που ανέδειξαν τα μνημεία, όπως η οδός Θέσπιδος (γύρω από τη Ρωμαϊκή Αγορά) και συνέβαλαν στην οικοδόμηση του προσώπου της νεότερης Ελλάδος με κορυφαίο παράδειγμα την ανέγερση του ξενοδοχείου Χίλτον στη θέση των πρόχειρων παραπηγμάτων της άλλοτε προσφυγικής γειτονιάς.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα πορτρέτα των δύο ελλήνων λογοτεχνών που τιμήθηκαν με Νομπέλ, Γεωργίου Σεφέρη και Οδυσσέα Ελύτη, καθώς και άλλων μεγάλων ποιητών όπως του Κωστή Παλαμά, αλλά και τα πορτρέτα γνωστών ηθοποιών που τίμησαν το ελληνικό θέατρο του 20ού αιώνα, όπως ο Βασίλης Αυλωνίτης, η Γεωργία Βασιλειάδου, ο Κώστας Χατζηχρήστος, ο Αλέκος Αλεξανδράκης, η Τζένη Καρέζη και πολλοί άλλοι. Μία ακόμη κατηγορία πορτρέτων εξάλλου είναι αυτά των ποδοσφαιριστών - πρωταγωνιστών της εποχής του Γουέμπλεϊ και άλλων.
Πού και Πότε
Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρυμα Βούρου - Ευταξία (Ιω. Παπαρρηγοπούλου 7, πλατεία Κλαυθμώνος, τηλ. 210 3231397) Διάρκεια: 5-31 Οκτωβρίου.
Άλλα άρθρα από Χριστιάννα Λούπα
Σχολιάστε το άρθρο:
συνολικά:
| προβολή:
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος.
Η Μάχη της Κρήτης είναι γνωστή σε όλους.Μετά την κατάληψη του νησιού από τους ναζί ωστόσο, άρχισαν τα αντίποινα.
Στις 2 Ιουνίου 1941, στο χωριό Κοντομαρί Χανίων, οι Γερμανοί εκτέλεσαν 23 (;) άνδρες, ως αντίποινα για τις εκτελέσεις και τη σφαγή πολλών Γερμανών αλεξιπτωτιστών, που είχαν πέσει μέσα στους θάμνους. Πτώματα Γερμανών είχαν εντοπιστεί κοντά στο χωριό. Οι Γερμανοί όρμησαν ...
Διαβάστε το άρθρο
- Δημοφιλέστερα
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο