Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Έρχονται Γερμανοί για την αναδιοργάνωση του κράτους

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Έρχονται Γερμανοί για την αναδιοργάνωση του κράτους

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι μια στρατηγική συμφωνία θα περιορίσει και τις επιθέσεις κατά της χώρας


Διακρατική ομάδα συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Γερμανία θα συσταθεί τις επόμενες ημέρες, με σκοπό να παρασχεθεί τεχνική βοήθεια στη χώρα μας σε διάφορους τομείς όπως η φορολογία, το κτηματολόγιο, η τοπική αυτοδιοίκηση, η ενέργεια κ.ά. Η κυβέρνηση ευελπιστεί σε μια στρατηγική συνεργασία με τη Γερμανία ώστε να λυθούν τυχόν παρεξηγήσεις και να πάψουν οι βιτριολικές επιθέσεις κατά της Ελλάδας.

Η ιδέα για τη δημιουργία της ομάδας συνεργασίας έπεσε στο δείπνο που είχε στο Βερολίνο ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου με την Καγκελάριο κυρία Άνγκελα Μέρκελ και μάλιστα σύμφωνα με ελληνικές πηγές οι Γερμανοί συνδαιτυμόνες επέμειναν πολύ για την δημιουργία αυτής της ομάδας συνεργασίας, η οποία όπως είπαν θα μπορούσε να λειτουργεί παράλληλα με την task force του κ. Χορστ Ράιχενμπαχ. «Φέρτε μας μια λίστα με τα θέματα που σας ενδιαφέρουν και εμείς θα σας στείλουμε ειδικούς», είπαν.

Ο κ. Παπανδρέου συμφώνησε με αυτή την ιδέα, καθώς στα ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησης έχει ωριμάσει η ιδέα της μεγαλύτερης προσέγγισης με τη Γερμανία, τη χώρα που αποτελεί τον πιο ισχυρό πόλο στην Ευρώπη.

Χθες, στο υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε τη δημιουργία αυτής της ομάδας και ανέθεσε στον υπουργό Επικρατείας κ. Ηλ. Μόσιαλο να συντονίσει την προσπάθεια με τους αρμόδιους υπουργούς, ενώ δεν αποκλείεται να αναλάβει έναν ρόλο συνδέσμου ανάμεσα στην ελληνογερμανική ομάδα συνεργασίας και στην ομάδα του κ. Ράιχνεμπαχ, ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Γ. Γλυνός

«Θεώρησα αναγκαίο, όπως και η κυρία Άνγκελα Μέρκελ, να ενισχύσουμε σε πολλούς τομείς τη διμερή μας συνεργασία με τη Γερμανία», είπε ο κ. Παπανδρέου. Ενδεικτικά ανέφερε ότι συνεργασία θα μπορούσε να υπάρξει στους τομείς της ενέργειας, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα «Ήλιος», το κτηματολόγιο, η φορολογία, η πυρόσβεση, η τοπική αυτοδιοίκηση όπου η Γερμανία έχει μεγάλη εμπειρία αποκεντρωμένων θεσμών.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι αναγκαστικά πρέπει να ακολουθήσουμε το γερμανικό μοντέλο, γιατί έχει τις ιδιαιτερότητες του, αλλά ότι πρέπει να δούμε κι άλλα πρότυπα όπως είναι η Ιταλία και η Αυστρία», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να αξιοποιήσει στο έπακρο την πόρτα που της άνοιξε η ηγεσία της Γερμανίας. Τις προσεχείς ημέρες, ενδεχομένως και την ερχόμενη εβδομάδα, ο κ. Μόσιαλος θα επιστρέψει στο Βερολίνο για επαφές με κυβερνητικούς παράγοντες αλλά και με δημοσιογράφους μέσων ενημέρωσης που ασκούν επιρροή στη χώρα αλλά επηρεάζουν και το κλίμα διεθνώς.

Στο μεταξύ, χθες, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Μιχ. Χρυσοχοϊδης έπειτα από τις επαφές που είχε στο Βερολίνο με τους Γερμανούς βιομηχάνους, πήγε στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας.
Στη συνεδρίαση αυτή παρευρέθηκε και ο υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος την ερχόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί την Αθήνα συνοδευόμενος από 50 επιχειρηματίες, ο οποίος δήλωσε ότι σέβεται τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης.

«Αν εμείς προσπαθούσαμε να κάνουμε ότι κάνουν αυτοί μέσα σ' ένα χρόνο, να 'στε σίγουροι ότι και στη Γερμανία θα είχαμε συνέχεια διαδηλώσεις. Αξίζει να στηρίξουμε την Ελλάδα και να ενδυναμώσουμε την ανταγωνιστικότητα της», συμπλήρωσε.


Ο κ. Ρέσλερ, ανέφερε και συγκεκριμένα παραδείγματα βοήθειας που θα μπορούσε να προσφέρει η Γερμανία στην Ελλάδα, όπως η χρηματοδότηση γερμανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται ή επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν και να επενδύσουν κεφάλαια στην Ελλάδα και η προσφορά για παροχή τεχνογνωσίας.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Μάτι: Η συγκινητική στιγμή με τα 104 φαναράκια στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας

23 Ιουλίου 2024, 23:10
Συγκινητικές ήταν οι στιγμές στην έκτη επέτειο για τη φωτιά στο Μάτι, σήμερα Τρίτη ...

Αλλαγές Χαρδαλιά και στον ΕΔΣΝΑ - «Διαφάνεια παντού», το μήνυμα του Περιφερειάρχη Αττικής

20 Ιουλίου 2024, 13:31
Εκκαθαρίσεων… συνέχεια από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, καθώς μετά τη «σκούπα» στη Διεύθυνση ...

Δέσποινα Βανδή: Τουρκική «επίθεση» μετά την ακύρωση της συναυλίας στο Τσεσμέ

18 Ιουλίου 2024, 16:19
  – «Χαίρομαι που σας ρίξαμε στη θάλασσα»     Η κίνηση της Δέσποινας Βανδή να ακυρώσει ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0