Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Εξηγήσεις για τους αγνοούμενους καλείται να δώσει η Τουρκία στο Συμβούλιο της Ευρώπης - in.gr

Αρχική | Διάφορα | Άρθρα από το Blog μας | Εξηγήσεις για τους αγνοούμενους καλείται να δώσει η Τουρκία στο Συμβούλιο της Ευρώπης - in.gr

















19/9/2009

Απόφαση του ΕΔΑΔ
Εξηγήσεις για τους αγνοούμενους καλείται να δώσει η Τουρκία στο Συμβούλιο της Ευρώπης


Eurokinissi
Συγγενείς αγνοουμένων ζητούν απαντήσεις 35 χρόνια μετά την εισβολή







Λευκωσία
Τελευταία ενημέρωση 15:00
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο



















Προηγούμενο άρθρο:
Έντονες αντιδράσεις στην Αθήνα από την αποκάλυψη-σοκ για τον Αττίλα (10/8/2009)

 

Εξηγήσεις για τους αγνοούμενους στην Κύπρο καλείται να δώσει στο Συμβούλιο της Ευρώπης η Τουρκία, σύμφωνα με απόφαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Οι δικηγόροι στην προσφυγή κατά της Τουρκίας στο ΕΔΑΔ Αχιλλέας Δημητριάδης και Κύπρος Χρυσοστομίδης τόνισαν ότι η τελική απόφαση της Ολομέλειας του ΕΔΑΔ στην υπόθεση των Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων «Βαρνάβα και λοιποί εναντίον της Τουρκίας» αποτελεί δεδικασμένο για την Τουρκία.

Σχολιάζοντας αρχικά την απόφαση, ο δικηγόρος Κ.Χρυσοστομίδης είπε ότι «οι εννέα αυτές ατομικές προσφυγές αγνοουμένων και των οικογενειών τους ενώπιον του ΕΔΑΔ χρονολογούνται από το 1990».

Σημείωσε ότι «20 χρόνια μετά, είμαστε ευτυχείς γιατί έχουμε σήμερα μιαν τελική και τελεσίδικη απόφαση του Δικαστηρίου στην ολομέλειά του, πράγμα το οποίο δικαιώνει τις προσδοκίες και των αιτητών αλλά και γενικά του κυπριακού λαού για τα εγκλήματα τα οποία έλαβαν χώρα το 1974 σε βάρος των αγνοουμένων μας».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι απορρίφθηκαν όλες οι προκαταρκτικές ενστάσεις της Τουρκίας, ιδίως εκείνη που αφορούσε τους χρονικούς περιορισμούς, γιατί υπήρξε ισχυρισμός εκ μέρους της Τουρκίας ότι τα γεγονότα που έγιναν το 1974 δεν καλύπτονται από τη δική της αναγνώριση του ατομικού δικαιώματος προσφυγής στο ΕΔΑΔ που έλαβε χώρα το 1987.

«Το νέο χαρακτηριστικό αυτής της απόφασης», πρόσθεσε, «είναι ότι το Δικαστήριο επιδικάζει αποζημιώσεις για ηθική ζημία για κάθε ένα εκ των αγνοουμένων, μόνο 12.000 ευρώ για κάθε αίτηση, όμως τούτο είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί στην πρωτόδικη απόφασή του, το Δικαστήριο είχε πει ότι είναι αρκετό το γεγονός ότι διαπιστώνεται παραβίαση της ευρωπαϊκής σύμβασης και ως εκ τούτου δεν προχωρούμε σε επιδίκαση αποζημιώσεων».

Οι δικηγόροι διευκρίνισαν ότι οι συγγενείς άρχισαν την όλη διαδικασία, «όχι για να βγάλουν λεφτά, αλλά για να αναγκάσουν την Τουρκία να ανοίξει τα αρχεία της και να μάθουν τί έγιναν οι δικοί τους άνθρωποι».

Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου επεσήμανε: «είναι μια απόφαση εξαιρετικής σημασίας, η οποία έχει πάρα πολλά σημεία τα οποία μπορούν και θα πρέπει να αξιοποιηθούν από εμάς».

Σχόλιο από τον Ανδρέα Λοβέρδο

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ανδρέας Λοβέρδος, τόνισε ότι η απόφαση αποτελεί νίκη του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού και ήττα στρατηγικών επιλογών της Τουρκίας, η οποία επιμένει να μην προσαρμόζεται στο ευρωπαϊκό σύστημα αρχών και αξιών.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τα νομικά ερείσματα και την πολιτική βούληση να διεκδικήσει δυναμικά τη δικαίωση όλων όσων έχασαν τους ανθρώπους τους από την εισβολή του Αττίλα, κατέληξε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ




Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Τζούλια και Ζαγορίτης - Το video!

30 Ιουνίου 2010, 17:36
 Όσα προγήθηκαν του Μουσείου...Δείτε το video του ALTER: [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=98azJrAs0ys&w=640&h=505]Αποστολή: Γιώργος Τσιρίκος (Πειραιάς) ...

Ο Jerry Lee Lewis στον Λυκαβηττό - Κερδίστε προσκλήσεις

30 Ιουνίου 2010, 13:44
Jerry Lee Lewis: Ο θρύλος του rock and rollLet's rock n' roll πάρτι, στο ...

«Το ΔΝΤ τελειώνει την οικογενειοκρατία στην Ελλάδα», της Joanna Kakissis στην International Herald Tribune

30 Ιουνίου 2010, 12:34
30/6/2010Υπό τον τίτλο «Η λιτότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναδιάταξη», η International Herald ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0