Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Πέθανε η θρυλική Ρωσίδα κατάσκοπος Ελισαβέτα Μουκασέι - newstime.gr

Αρχική | Διάφορα | Άρθρα από το Blog μας | Πέθανε η θρυλική Ρωσίδα κατάσκοπος Ελισαβέτα Μουκασέι - newstime.gr

NewsTime , 21 Σεπ, 19:11 , Κοινωνία , Ειδήσεις κατάσκοπος, Ελισαβέτα Μουκασέι



 Η Ελισαβέτα Μουκασέι, που μαζί με τον σύζυγό της αποτελούσαν ένα από τα θρυλικά ζευγάρια κατασκόπων της εποχής της Σοβιετικής Ένωσης, πέθανε σε ηλικία 97 ετών, ανακοίνωσε σήμερα η Υπηρεσία Εξωτερικής Κατασκοπείας της Ρωσίας (SVR).

    mukasei_los_angeles-thumb-medium

  

Η καριέρα αυτού του ζευγαριού κατασκόπων ξεκίνησε την δεκαετία του 1940, την εποχή του Στάλιν, και διήρκησε μέχρι την δεκαετία του 1970, μια περίοδο κατά την οποία έφεραν σε πέρας πολλές μυστικές επιχειρήσεις με τα κωδικά ονόματα "Ζέφιρ" και "Έλζα", οι λεπτομέριες των οποίων δεν ήρθαν ποτέ στη δημοσιότητα εξαιτίας της σημασίας τους.

Ο θάνατος της πρώην πράκτορος έρχεται περίπου ένα χρόνο μετά από τον θάνατο του συζύγου της, Μιχαήλ, που πέθανε τον Αύγουστο του 2008 σε ηλικία 101 ετών.

 "Με κωδικά ονόματα υπηρέτησαν την Ρωσία για περισσότερο από 50 χρόνια, πιστά και διακριτικά, πολλές φορές θέτοντας σε κίνδυνο και τις ζωές τους", δήλωσε σε ανακοίνωση Τύπου ο εκπρόσωπος Τύπου της Υπηρεσίας, Σεργκέι Ιβανόφ.

Λίγα είναι γνωστά για την καριέρα της κατασκόπου, εκτός από το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου υπηρέτησε ως μυστική πράκτορας στη Δύση. Συγκεκριμένα από το 1939 έως το 1943 έδρασε στο Λος Άντζελες, όπου ζούσε ο άνδρας της, ο οποίος τότε ήταν υποπρόξενος της ΕΣΣΔ.

Το 1955 ανέλαβε, σύμφωνα με την Υπηρεσία Εξωτερικής Κατασκοπείας της Ρωσίας, την πιο σημαντική αποστολή "κατασκοπείας κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες στο εξωτερικό", σε μια χώρα της Δύσης που δεν αναφέρεται. Το ζευγάρι επέστρεψε στη Μόσχα το 1977.



Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Τζούλια και Ζαγορίτης - Το video!

30 Ιουνίου 2010, 17:36
 Όσα προγήθηκαν του Μουσείου...Δείτε το video του ALTER: [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=98azJrAs0ys&w=640&h=505]Αποστολή: Γιώργος Τσιρίκος (Πειραιάς) ...

Ο Jerry Lee Lewis στον Λυκαβηττό - Κερδίστε προσκλήσεις

30 Ιουνίου 2010, 13:44
Jerry Lee Lewis: Ο θρύλος του rock and rollLet's rock n' roll πάρτι, στο ...

«Το ΔΝΤ τελειώνει την οικογενειοκρατία στην Ελλάδα», της Joanna Kakissis στην International Herald Tribune

30 Ιουνίου 2010, 12:34
30/6/2010Υπό τον τίτλο «Η λιτότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναδιάταξη», η International Herald ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0