Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Την οργή των Αλβανών προκαλεί εγκυκλοπαίδεια των Σκοπίων - ΤΟ ΒΗΜΑ

Αρχική | Διάφορα | Άρθρα από το Blog μας | Την οργή των Αλβανών προκαλεί εγκυκλοπαίδεια των Σκοπίων - ΤΟ ΒΗΜΑ

FYROM

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

ΣΚΟΠΙΑ Αντιδράσεις Αλβανών, εντός και εκτός Σκοπίων, έχει προκαλέσει η έκδοση της λεγόμενης «Μακεδονικής Εγκυκλοπαίδειας» από την Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών της πΓΔΜ. Στην εγκυκλοπαίδεια αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι « οι Αλβανοί εγκαταστάθηκαν βιαίως τον 16ο αιώνα σε εδάφη της σημερινής Μακεδονίας εκτοπίζοντας τους ντόπιους κατοίκους». Οι διαμαρτυρόμενοι ισχυρίζονται ότι « οι Αλβανοί είναι γηγενείς στην περιοχή, καταγόμενοι από τους αρχαίους Ιλλυριούς».

Επίσης στην εγκυκλοπαίδεια- η οποία προφανώς απηχεί θέσεις του σλαβομακεδονικού εθνικισμού- οι Αλβανοί αποκαλούνται «Σίπταρι», χαρακτηρισμός που θεωρείται προσβλητικός γι΄ αυτούς. Ακόμη, αναφέρεται ότι οι αντάρτες του UCΚ εκπαιδεύτηκαν από Αμερικανούς και Βρετανούς, αναφορά που προκάλεσε αντιδράσεις και από την αμερικανική πρεσβεία στα Σκόπια.

Στην ίδια εγκυκλοπαίδεια o Αλί Αχμέτι, ηγέτης των αλβανών ανταρτών του UCΚ το 2001 και νυν αρχηγός (συγκυβερνώντος...) αλβανικού κόμματος, χαρακτηρίζεται «προσωπικότητα που διαδραμάτισε αμφιλεγόμενο ρόλο το 2001 τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς».

Διαφωνίες ανάμεσα σε Αλβανούς και Σλαβομακεδόνες υπάρχουν και για το όνομα του εθνικού ήρωα των Αλβανών Σκεντέρμπεη Μαυρομιχάλη, για την καταγωγή της Μητέρας Τερέζας, τον ρόλο των κοσοβάρων οπλαρχηγών στους Βαλκανικούς Πολέμους κ.ά.

Η αλβανική Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Ξύπνα» πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο κτίριο όπου στεγάζεται η Ακαδημία (ΜΑΝU) στα Σκόπια. Παρευρέθησαν και αρκετοί αλβανοί βουλευτές της πΓΔΜ. Οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν την απόσυρση της εγκυκλοπαίδειας. Το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα «Ενωση για τη Δημοκρατική Ενταξη» (DUΙ) του κ. Αχμέτι ανήγγειλε ότι θα υποβάλει μήνυση κατά της ΜΑΝU, ενώ εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου «Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών» του Μέντουχ Θάτσι ζήτησε « να παραιτηθούν οι Αλβανοί-μέλη του ιδρύματος που εξέδωσε ένα τέτοιο φασιστικό έργο».

Στην Αλβανία η έκδοση προκάλεσε την αντίδραση ακαδημαϊκών και ιστορικών, ορισμένοι εκ των οποίων διέγνωσαν ότι πίσω από την έκδοση κρύβεται « η κρίση ταυτότητας που αντιμετωπίζουν σήμερα τα Σκόπια». Σχολιάζοντας την άποψη ότι οι Αλβανοί εγκαταστάθηκαν βίαια στην περιοχή της σημερινής πΓΔΜ τον 16ο αιώνα ο αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Επιστημών της Αλβανίας Μισαφέρ Κερκούτι δήλωσε: «Κανένας ακαδημαϊκός που γνωρίζει έστω και λίγο ιστορία και αρχαιολογία δεν θα έπαιρνε το θάρρος να υπογράψει τέτοιες απόψεις».

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Τζούλια και Ζαγορίτης - Το video!

30 Ιουνίου 2010, 17:36
 Όσα προγήθηκαν του Μουσείου...Δείτε το video του ALTER: [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=98azJrAs0ys&w=640&h=505]Αποστολή: Γιώργος Τσιρίκος (Πειραιάς) ...

Ο Jerry Lee Lewis στον Λυκαβηττό - Κερδίστε προσκλήσεις

30 Ιουνίου 2010, 13:44
Jerry Lee Lewis: Ο θρύλος του rock and rollLet's rock n' roll πάρτι, στο ...

«Το ΔΝΤ τελειώνει την οικογενειοκρατία στην Ελλάδα», της Joanna Kakissis στην International Herald Tribune

30 Ιουνίου 2010, 12:34
30/6/2010Υπό τον τίτλο «Η λιτότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναδιάταξη», η International Herald ...


Σχολιάστε το άρθρο:Παύλος Καρκανίδας την 29 Σεπτεμβρίου 2009, 15:53
Σχόλιο από Παύλος Καρκανίδας
Η Σκοπιανή Ψευδο-εγκυκλοπαίδεια.
Η Αλβανία έχει δίκιο για το δριμύ κατηγορητήριο που εκτόξευσε κατά των Σκοπιανών, επειδή εκδώσανε την λεγόμενη “Μακεδονική εγκυκλοπαίδεια” πού διαστρεβλώνει την ιστορία των Αλβανών και της χώρας τους. Το τι πρέπει να κάνουν με αυτή, ας το αποφασίσουν οι ίδιοι οι Αλβανοί.
Όσο για την Ελλάδα, να τι προτείνω.
Η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει από τα Σκόπια την νέο-εκδοθείσα εγκυκλοπαίδειά τους, και αφού την παραλάβει, να την στείλει σε χαρτοβιομηχανία για ανακύκλωση, όπου καταρχήν θα καθαρισθεί από τη βρώμα που προκαλεί η ψευδολογία, η διαστρέβλωση, η μεταποίηση, και η παραχάραξη της ιστορίας. Στη συνέχεια το καθαρό πλέον χαρτί απαλλαγμένο από τη ψευδολογία, θα μεταποιηθεί σε χαρτί τουαλέτας, για εγχώρια κατανάλωση, αλλά και για εξαγωγή σε όλες τις χώρες, έτσι ώστε η Σκοπιανή Ψευδο-εγκυκλοπαίδεια, να καταλήξει στον τελικό προορισμό της, που είναι η αποχέτευση.
Λόγω τιμής,
Παύλος Καρκανίδας --- 26 Σεπτεμβρίου 2009
Υ.Γ. – ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ. Βέβαια αυτό που προτείνω δεν γίνεται, ούτε πρόκειται να γίνει. Αρκεί όμως ανεπισήμως από κάποιον ιδιώτη να λέγεται, επειδή η αδιαντροπιά και η θρασύτητα των Σκοπιανών για το Μακεδονικό, προκαλούν τον θυμό μας, πρέπει να τούς τον ανταποδίδομε αναλόγως. Αυτή είναι η προσωπική μου γνώμη.
Π.Κ.
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
συνολικά: 1 | προβολή: 1 - 1

    image

    Περί Καλλιόπης...

    Ενημερωτικό σημείωμα προς κ. Στέφανο Κασσελάκη, Στρατιώτη Πυροβολικού, Θήβα Αγαπητέ κύριε Κασσελάκη, Ακούγοντας τις πρόσφατες δηλώσεις σας περί της αγγαρείας καθαρισμού της τουαλέτας στο στρατό, της επονομαζόμενης «Καλλιόπης», ονομασία που σπεύσατε να χαρακτηρίσετε ως σεξιστική, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:  Όταν πρωτολειτούργησε ο υπόγειος ηλεκτρικός σταθμός της Ομόνοιας το 1930, ήταν διακοσμημένος με τα αγάλματα των εννέα Μουσών. Ακριβώς έξω από τις τουαλέτες ...
    Διαβάστε το άρθρο
Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0