Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Χτύπημα στον Καραμανλή, προειδοποίηση στον Παπανδρέου από τους Γερμανούς - Στον αέρα τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά - του Π.Γαλιατσάτου - newstime.gr

Αρχική | Διάφορα | Άρθρα από το Blog μας | Χτύπημα στον Καραμανλή, προειδοποίηση στον Παπανδρέου από τους Γερμανούς - Στον αέρα τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά - του Π.Γαλιατσάτου - newstime.gr




[caption id="attachment_2471" align="aligncenter" width="420" caption="Στον αέρα βρίσκονται οι 2000 εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά"]Στον αέρα βρίσκονται οι 2000 εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά[/caption]


Χτύπημα στον Καραμανλή, προειδοποίηση στον Παπανδρέου


Παναγής Γαλιατσάτος , 21 Σεπ, 21:43 , Πολιτική , Παρεμβάσεις συμβάσεις 2000 - 2002, εργαζόμενοι στον αέρα, Τίσενκρουπ, Nαυπηγεία Σκαραμαγκά



 

Οι Έλληνες πολιτικοί θεωρούν ότι μπορούν να περιμένουν τις εκλογές. Ο υπόλοιπος κόσμος όμως όχι. Χθες το μεσημέρι η γερμανική εταιρεία «Τίσενκρουπ», στην οποία ανήκουν τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, κατήγγειλε τις συμβάσεις που είχε υπογράψει με την ελληνική κυβέρνηση το 2000 και το 2002.


  Το τέλος της μακρόχρονης διελκυστίνδας ανάμεσα στον γερμανικό εξοπλιστικό κολοσσό και το υπουργείο Άμυνας για την παραλαβή του υποβρυχίου «Παπανικολής» (που έγινε διάσημο ως το «υποβρύχιο που γέρνει») έφτασε έτσι στο τέλος της με τον πιο δυσάρεστο τρόπο, αφού πλέον τα ίδια τα Ναυπηγεία και οι 2000 εργαζόμενοι σε αυτά βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα.

Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, οι οποίες δεν αφορούσαν μόνο την παραλαβή του υποβρυχίου από την ελληνική κυβέρνηση και την καταβολή του υπόλοιπου τιμήματος, αλλά και την επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης, την οποία η κυβέρνηση θεωρούσε - και δικαίως - λεόντεια, η «Τίσενκρουπ» είχε απειλήσει αρκετές φορές με την αποχώρηση από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Με την χθεσινή καταγγελία της σύμβασης, αφήνει χωρίς αντικείμενο δουλειάς το Ναυπηγείο Σκαραμαγκά, αφού σε αυτό επρόκειτο να ναυπηγηθούν τα επόμενα τρία υποβρύχια του πολεμικού ναυτικού, του ιδίου Τύπου με τον Παπανικολή. Μένει να δούμε, αν η γερμανική εταιρεία θα υλοποιήσει την απειλή της και θα αποχωρήσει από τα Ναυπηγεία, καθώς δημοσιογραφικές πληροφορίες επιμένουν, ότι προσανατολίζεται να καταθέσει αίτηση πτώχευσης.

Η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά δυσάρεστη για την κυβέρνηση Καραμανλή, η οποία τα τελευταία δύο χρόνια είχε αρνηθεί επίμονα να παραλάβει το υποβρύχιο για να μην κατηγορηθεί ότι επικυρώνει έτσι μια κακή συμφωνία, και ενδόμυχα θα πρέπει να πίστευε, ότι η γερμανική  πλευρά δεν θα πραγματοποιήσει την απειλή της.

Στις αρχές Μαρτίου πάντως, θα έπρεπε να είχε θορυβηθεί από το γεγονός, ότι η «Τίσενκρουπ» είχε διαρρεύσει στον γερμανικό τύπο την πρόθεση της να αποχωρήσει από τον Σκαραμανγκά, αλλά και ότι προτίθεται - λόγω διεθνούς κρίσης - να περιορίσει τις ναυπηγικές της δραστηριότητες, οι οποίες συνεισφέρουν μόνο στο 1% των δραστηριοτήτων του ομίλου.Παρά το γεγονός λοιπόν, ότι δικαίως η ελληνική πλευρά διαμαρτυρόταν ότι οι διαπραγματευτές της «Τίσενκρουπ» ήταν άθλιοι και αλαζονικοί, ο υπουργός Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης και η διαπραγματευτική του ομάδα θα έπρεπε να ήταν πιο ανήσυχοι.  

Στην κυβέρνηση Καραμανλή όμως θα χρεωθεί και η αδυναμία εξεύρεσης μιας διπλωματικής λύσης στο πρόβλημα αυτό, καθώς το συνολικό κλίμα στις διμερείς σχέσεις με τη Γερμανία επιδεινώνεται συνεχώς από το 2008.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η γερμανίδα Καγκελάριος Άγκέλα Μέρκελ, στην τελευταία επίσκεψη της στην Αθήνα το καλοκαίρι του 2007 είχε λάβει διαβεβαιώσεις από τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ότι όλα τα προβλήματα που χρονίζουν στα εξοπλιστικά θα επιλυθούν μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Παρά τις διαβεβαιώσεις πάντως, τίποτε δεν προχώρησε τα τελευταία δύο χρόνια. Αντίθετα, η Αθήνα έκανε ανοίγματα στην γαλλική πολεμική βιομηχανία. Στο Βερολίνο, όπου θεωρούσαν τον Κώστα Καραμανλή (λόγω και συγγενών πολιτικών δεσμών) ως προνομιακό τους συνομιλητή, δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της.

Η κ. Μέρκελ έδειξε έμπρακτα την ενόχληση της τον τελευταίο χρόνο στην κυβέρνηση Καραμανλή, αποφεύγοντας να συναντήσει τον Πρωθυπουργό, παρά τις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς, δυσκολεύοντας  στο Ecofin την προσπάθεια της Ελλάδας να πετύχει μια μεγαλύτερη χρονική περίοδο για  όρους για την μείωση του ελλείμματος και δηλώνοντας δημόσια, ότι είναι αντίθετη με τη χρήση του βέτο απέναντι στα Σκόπια. Οι ελληνογερμανικές σχέσεις εισήλθαν από τις αρχές του χρόνου σε μια περίοδο ψυχρότητας και έκτοτε δεν βελτιώθηκαν. 

Διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα θεωρούν ότι η καταγγελία της σύμβασης από την «Τίσενκρουπ» δεν είναι άσχετη με το κακό κλίμα που έχει δημιουργηθεί, αλλά και ότι η χρονική στιγμή που επιλέχτηκε για να γίνει, αποτελεί και ένα είδος πληρωμένης απάντησης του Βερολίνου στη στάση της κυβέρνησης Καραμανλή.

Εκτιμούν όμως επίσης, ότι αποτελεί και ένα μήνυμα προς την νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές να ξανασκεφτεί σοβαρά, ότι εξαγγέλλει ως αντιπολίτευση για επαναδιαπραγμάτευση συμφωνιών όπου εμπλέκονται γερμανικά συμφέροντα. Το παιχνίδι από εδώ και στο εξής αναμένεται να γίνει πολύ σκληρό… 
         
 



Παναγής Γαλιατσάτος galiatsatosjpg Δημοσιογράφος




Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Τζούλια και Ζαγορίτης - Το video!

30 Ιουνίου 2010, 17:36
 Όσα προγήθηκαν του Μουσείου...Δείτε το video του ALTER: [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=98azJrAs0ys&w=640&h=505]Αποστολή: Γιώργος Τσιρίκος (Πειραιάς) ...

Ο Jerry Lee Lewis στον Λυκαβηττό - Κερδίστε προσκλήσεις

30 Ιουνίου 2010, 13:44
Jerry Lee Lewis: Ο θρύλος του rock and rollLet's rock n' roll πάρτι, στο ...

«Το ΔΝΤ τελειώνει την οικογενειοκρατία στην Ελλάδα», της Joanna Kakissis στην International Herald Tribune

30 Ιουνίου 2010, 12:34
30/6/2010Υπό τον τίτλο «Η λιτότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναδιάταξη», η International Herald ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0