Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Υφυπουργό Ελλάδας όρισε η Μέρκελ για προώθηση έργων

Αρχική | Ειδήσεις | Κόσμος | Υφυπουργό Ελλάδας όρισε η Μέρκελ για προώθηση έργων

Βερολίνο, Γιώργος Παππάς

Η Καγκελάριος Μέρκελ έχει δηλώσει εδώ και καιρό ότι στην περίπτωση της Ελλάδας θέλει έργα και όχι λόγια. Το εννοούσε κατά λέξη, και απόδειξη τούτου είναι ότι όρισε έναν υφυπουργό της ως εντεταλμένο για την προώθηση και παρακολούθηση προγραμμάτων που θα χρηματοδοτούνται από τα κονδύλια της ΕΕ, τα οποία δεν έχει εκταμιεύσει η Ελλάδα.

 

«Εντεταλμένος της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης» ορίστηκε από την κ. Μέρκελ ο υφυπουργός Εργασίας Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ. Ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής είναι άνθρωπος εμπιστοσύνης της κ. Μέρκελ με εμπειρία στη διαχείριση των οικονομικών. Το κέντρο βάρους από την ελληνική πλευρά θα είναι η Θεσσαλονίκη και συντονιστικό ρόλο θα παίζει το γερμανικό γενικό προξενείο στην πόλη. Στη Θεσσαλονίκη συγκλήθηκε για πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια η Ελληνογερμανική Συνέλευση με συμμετοχή 200 και πλέον δημάρχων και εκπροσώπων κρατικών και δημοτικών φορέων από τις δύο χώρες.

Η εντολή της Καγκελαρίου προς στον υφυπουργό της κ. Φούχτελ είναι να αναζωογονήσει την ελληνογερμανική φιλία και συνεργασία στη βάση συγκεκριμένων στόχων. Ως όχημα θα αξιοποιηθούν και οι αδελφοποιήσεις πόλεων, όπως είπε ο γερμανός υφυπουργός στους βουλευτές της Επιτροπής Ελληνογερμανικής Φιλίας που συναντήθηκαν χθες μαζί του στο πλαίσιο πενθήμερης επίσκεψής τους στο Βερολίνο.

ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ. Ιδιαίτερο βάρος από τη γερμανική πλευρά θα δοθεί στην παροχή τεχνογνωσίας για την απορρόφηση των κονδυλίων από την ΕΕ. Σύμφωνα με τον κ. Φούχτελ, αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 100 προγράμματα στην Ελλάδα προς άμεση υλοποίηση με τα κονδύλια των 16 δισ. ευρώ που θα μπορούσαν να εκταμιευτούν αν υπήρχαν οι συγκεκριμένες μελέτες. Οπως είπε στους έλληνες βουλευτές, η Γερμανία με 80 εκατ. πληθυσμό διέθεσε σε αναπτυξιακά προγράμματα 10 δισ. για να αντιμετωπίσει την κρίση του 2008, ενώ η Ελλάδα με 11 εκατ. έχει στη διάθεσή της 16 δισ., με τα οποία μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται σε προγράμματα υποδομών, επεξεργασίας λυμάτων, τουριστικές εγκαταστάσεις. Νέα πνοή σχεδιάζεται να δοθεί στον θεσμό της αδελφοποίησης πόλεων που δεν θα μείνει στην ανταλλαγή πολιτιστικών αγαθών αλλά θα πλαισιωθεί με συνεργασία σε πρακτικό επίπεδο για την υλοποίηση των προγραμμάτων υποδομών. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περί τις 30 αδελφοποιήσεις πόλεων Γερμανίας και Ελλάδας, ενώ μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας υφίστανται 2.000, γεγονός που δείχνει και τα περιθώρια ανάπτυξης του θεσμού.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ. Παράλληλα θα χρηματοδοτηθούν από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και προγράμματα ερευνητικών ιδρυμάτων. Μάλιστα ενισχύεται με 2 εκατ. επιπροσθέτως η κρατική επιχορήγηση των ερευνητικών ιδρυμάτων των κομμάτων (όπως το Ιδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ του CDU και Φρίντριχ Εμπερτ του SPD) προκειμένου να επιστρέψουν με ερευνητικά προγράμματα στην Ελλάδα. Ο στόχος είναι να προκύψουν και μέσα από τα ιδρύματα αυτά προτάσεις για συγκεκριμένα προγράμματα.

ΤΑ ΝΕΑ

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Ευρωκοινοβούλιο: Επανεκλογή φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν με 401 ψήφους

18 Ιουλίου 2024, 17:28
Την στήριξαν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλιστές και το μεγαλύτερο μέρος των Πρασίνων, ...

Τα μοιραία λάθη των μυστικών υπηρεσιών που έβαλαν σε κίνδυνο τον Τραμπ

14 Ιουλίου 2024, 14:41
  - Τι λένε ειδικοί ασφαλείας    Φωτό: Pixabay.com Λανθασμένους χειρισμούς από τους άνδρες των μυστικών υπηρεσιών, ...

Νετανιάχου: Ετοιμαζόμαστε για ισχυρή δράση στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου

05 Ιουνίου 2024, 13:17
Όποιος νομίζει πως μπορεί να μας κάνει κακό και πως θα καθήσουμε με σταυρωμένα ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0