Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Κοσμικό χριστουγεννιάτικο στολίδι από τη NASA (video)

Αρχική | Τέχνες - Επιστήμες | Επιστήμη | Κοσμικό χριστουγεννιάτικο στολίδι από τη NASA (video)

 

 

Φωτο: Το λαμπρό αλλά «παράξενο» πάλσαρ διακρίνεται δεξιά στην εικόνα.

 

Εντοπίστηκε ένα λαμπρό αλλά «παράξενο» πάλσαρ, το SXP 1062

Θοδωρής Λαϊνάς

 

 

Λονδίνο

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες ενός αστέρα νετρονίου που εντόπισαν τα διαστημικά τηλεσκόπια Chandra και ΧΜΜ-Newton. Το πάλσαρ ονομάστηκε SXP 1062 και οι επιστήμονες αναφέρουν ότι έχει ιδιότητες που για πρώτη φορά διαπιστώνονται σε αυτού του είδους τα σώματα. Ίσως για αυτό μοιάζει με ένα «κοσμικό χριστουγεννιάτικο στολίδι» όπως είπαν κάποιοι ειδικοί όταν είδαν τις εικόνες. 

Ο «παράξενος» αστέρας

Οι αστέρες νετρονίου ή πάλσαρ είναι σώματα πολύ υψηλής πυκνότητας. Σχηματίζονται από άστρα τα οποία έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής τους και καταρρέουν. Όλα τα πάλσαρ εκπέμπουν δέσμες ακτινοβολίας από τους πόλους τους και καθώς περιστρέφονται με μεγάλη ταχύτητα γίνονται ορατά από τη Γη ως περιοδικές, σύντομες λάμψεις ραδιοκυμάτων. Ορισμένοι μάλιστα τα περιγράφουν ως «κοσμικούς ραδιοφάρους». 

Το SXP 1062 εντοπίστηκε στο Μικρό Μαγγελανικό Νέφος, έναn μικρό γαλαξία, που αποτελεί δορυφόρο του δικού μας γαλαξία. Όπως διαπιστώθηκε το SXP 1062 περιστρέφεται με εξαιρετικά αργό ρυθμό. Όπως φαίνεται, ολοκληρώνει μια περιστροφή κάθε 18 λεπτά ενώ τα περισσότερα πάλσαρ περιστρέφονται πολλές φορές κάθε λεπτό και ορισμένα (κυρίως τα νεαρής ηλικίας) πολλές φορές ανά δευτερόλεπτο. 

Όπως υπολογίστηκε, το SXP 1062 έχει ηλικία 10-40 χιλιάδες έτη, είναι δηλαδή  ένα πάλσαρ βρεφικής ηλικίας γεγονός που προβληματίζει τους ειδικούς αφού θα έπρεπε να παρουσιάζει πολύ μεγάλη «ζωντάνια» και κινητικότητα. 
Οι επιστήμονες έχουν στρέψει το βλέμμα τους στο SXP 1062 και το παρατηρούν προσπαθώντας να μάθουν περισσότερα στοιχεία που θα τους βοηθήσουν να ανακαλύψουν νέα στοιχεία όχι μόνο για αυτό το πάλσαρ αλλά γενικότερα για τη λειτουργία των αστέρων νετρονίων.

Δείτε το video:

 

 

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Μελέτη Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

03 Οκτωβρίου 2022, 16:37
 Μελέτη Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ: Η σωματική άσκηση συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του καρκίνου ...

NASA: Νέες εικόνες από το τηλεσκόπιο Webb

12 Ιουλίου 2022, 19:43
Η NASA αποκάλυψε τις πρώτες φωτογραφίες νεφελωμάτων και εξωπλανητών που τράβηξε το διαστημικό τηλεσκόπιο ...

Τι είναι τα θερμοβαρικά όπλα που φέρεται να χρησιμοποίησε η Ρωσία

01 Μαρτίου 2022, 10:02
 Πόλεμος στην Ουκρανία  Τα όπλα αυτού του είδους θεωρούνται ιδανικά για επιθέσεις σε υπόγειες εγκαταστάσεις, ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

    image

    Ένα δάκρυ για τη Νίκη

    Η Νίκη δεν υπάρχει πια. Η Νίκη πέθανε. Τα πελώρια θλιμμένα μάτια της έκλεισαν για πάντα, το βασανισμένο βλέμμα της όμως θα μείνει εδώ, γεμάτο απορία, να μας στοιχειώνει, να μας στήνει στα πέντε μέτρα. Αν δεν ήταν ένα τόσο αθώο και άκακο πλασματάκι, θα μπορούσε να μας καταριέται. Όμως η Νίκη δεν είχε μάθει να κρατά κακία, το μόνο ...
    Διαβάστε το άρθρο
Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0