Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

O πιο «σκοτεινός» γαλαξίας

Αρχική | Τέχνες - Επιστήμες | Επιστήμη | O πιο «σκοτεινός» γαλαξίας

Ο JVAS B1938+666 αποτελείται από σκοτεινή ύλη


Θοδωρής Λαϊνας


Φωτο: Καλλιτεχνική απεικόνιση ενός γαλαξία σκοτεινής ύλης

Λονδίνο

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ανακάλυψη έκαναν επιστήμονες του ΜΙΤ. Εντόπισαν ένα πολύ μακρινό γαλαξία που αποτελείται στο μεγαλύτερο ποσοστό του από την μυστηριώδη σκοτεινή ύλη. Ο JVAS B1938+666 είναι ένας γαλαξίας που ανήκει στην κατηγορία των «νάνων» και βρίσκεται σε απόσταση δέκα δισεκατομμυρίων ετών φωτός από εμάς.

Η ανακάλυψη

Οι ερευνητές εντόπισαν τον γαλαξία χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της βαρυτικής μικροσκοπίας. Η συγκεκριμένη μέθοδος δημιουργεί το μεγενθυμένο είδωλο ενός αντικειμένου (πλανήτη, γαλαξία κλπ) αξιοποιώντας ένα φαινόμενο αλληλεπίδρασης της βαρύτητας με το φως. Είναι μόλις ο δεύτερος γαλαξίας με αυτά τα χαρακτηριστικά (νάνος, μεγάλο ποσοστό σκοτεινής ύλης) που εντοπίζεται στο Σύμπαν.

Με τον όρο «νάνος» περιγράφονται οι γαλαξίες μικρού μεγέθους που βρίσκονται κοντά σε μεγαλύτερους λειτουργώντας ως δορυφόροι τους. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχουν χιλιάδες νάνοι γαλαξίες που αποτελούνται από σκοτεινή ύλη η οποία όμως τους καθιστά αόρατους από τα επιστημονικά όργανα γι αυτό και δεν είναι εύκολος ο εντοπισμός τους. «Βρίσκονται εκεί αλλά απλά εμείς δεν μπορούμε να τους δούμε» αναφέρει η Σιμόνα Βεγκέτι, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Η ανακάλυψη αναμένεται να προσφέρει νέα στοιχεία τόσο για τον σχηματισμό γαλαξιών και γαλαξιακών σμηνών όσο και για τη μελέτη της σκοτεινής ύλης. H έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature.

ΤΟ ΒΗΜΑ - Science

 

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Μελέτη Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

03 Οκτωβρίου 2022, 16:37
 Μελέτη Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ: Η σωματική άσκηση συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του καρκίνου ...

NASA: Νέες εικόνες από το τηλεσκόπιο Webb

12 Ιουλίου 2022, 19:43
Η NASA αποκάλυψε τις πρώτες φωτογραφίες νεφελωμάτων και εξωπλανητών που τράβηξε το διαστημικό τηλεσκόπιο ...

Τι είναι τα θερμοβαρικά όπλα που φέρεται να χρησιμοποίησε η Ρωσία

01 Μαρτίου 2022, 10:02
 Πόλεμος στην Ουκρανία  Τα όπλα αυτού του είδους θεωρούνται ιδανικά για επιθέσεις σε υπόγειες εγκαταστάσεις, ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

    image

    Ένα δάκρυ για τη Νίκη

    Η Νίκη δεν υπάρχει πια. Η Νίκη πέθανε. Τα πελώρια θλιμμένα μάτια της έκλεισαν για πάντα, το βασανισμένο βλέμμα της όμως θα μείνει εδώ, γεμάτο απορία, να μας στοιχειώνει, να μας στήνει στα πέντε μέτρα. Αν δεν ήταν ένα τόσο αθώο και άκακο πλασματάκι, θα μπορούσε να μας καταριέται. Όμως η Νίκη δεν είχε μάθει να κρατά κακία, το μόνο ...
    Διαβάστε το άρθρο
Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0