Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Ανταρκτική: Αναζητούν ίχνη εξωγήινης ζωής στην υπόγεια λίμνη Βοστόκ

Αρχική | Τέχνες - Επιστήμες | Επιστήμη | Ανταρκτική: Αναζητούν ίχνη εξωγήινης ζωής στην υπόγεια λίμνη Βοστόκ

Φωτο: Άποψη του επιστημονικού καταυλισμού στο Βοστόκ, όπου Ρώσοι επιστήμονες έβγαλαν στην επιφάνεια πάγο από προϊστορική λίμνη

Σε «ραντεβού με το άγνωστο» εξελίσσεται η επιστημονική αποστολή Ρώσων ειδικών που κατάφερε να διατρήσει τον πάγο της Ανταρκτικής, στο Νότιο Πόλο, φτάνοντας για πρώτη φορά στην επιφάνεια ενός ανέγγιχτου εδώ και 20 εκατομμύρια χρόνια οικοσυστήματος: της υπόγειας λίμνης Βοστόκ, σε βάθος 3,8 χιλομέτρων από το έδαφος.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα δείγματα του νερού της λίμνης μπορεί να περιέχουν μορφές μικροβιακής ζωής που υφίσταντο πριν από την Εποχή των Παγετώνων, δεν αποκλείουν μάλιστα να υπάρχει κάποια σύνδεση αυτών των μικροβίων με ανάλογα ίχνη εξωγήινης ζωής τα οποία ίσως υπάρχουν σε συγκεκριμένους πλανήτες, όπως ο Αρης, ο δορυφόρος του Δία, Ευρώπη και ο δορυφόρος του Κρόνου, Εγκέλαδος. Και οι τρεις αυτοί πλανήτες πιθανολογείται ότι έχουν νερό στην επιφάνειά τους.

«Πιστεύω ότι θα εμπλουτισθούν οι γνώσεις μας για την προέλευση της ζωής. Κανένα άλλο μέρος της Γης δεν έχει μείνει απομονωμένο τόσο καιρό. Πρέπει να εξετάσουμε τί ακριβώς υπάρχει εδώ πριν στείλουμε αποστολές στο διάστημα» δήλωσε ο Λεβ Σαβατιούγκιν, που συμμετέχει στην αποστολή.

«Πολύ απλά, μπορεί να αλλάξει ο τρόπος που σκεπτόμαστε για την ύπαρξη της ζωής» συμφώνησε από απόσταση μερικών χιλιάδων χιλομέτρων ένας «αντίπαλος» Αμερικανός ειδικός, ο Ουαλίντ Αμπνταλάτι που εργάζεται για τη NASA.

Η Βοστόκ είναι η μεγαλύτερη από περίπου 400 λίμνες που έχουν εντοπισθεί κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής. Η επιφάνειά της έχει διαστάσεις περίπου 250 επί 50 χιλιόμετρα. Οι Ρώσοι κατάφεραν να φτάσουν τα ειδικά γεωτρύπανά τους στην επιφάνειά της την περασμένη Κυριακή, κορυφώνοντας σχετικές έρευνες που διεξάγουν τα τελευταία 20 χρόνια. Επιστημονικές αποστολές από άλλα κράτη φιλοδοξούν να κάνουν ανάλογες γεωτρήσεις.

Περιβαλλοντολόγοι έχουν εκφράσει φόβους ότι οι τεράστιες ποσότητες χημικών ( 66 τόνοι λιπαντικών και αντιψυκτικών ! ) που χρησιμοποιήθηκαν για να διεισδύσει το γεωτρύπανο σε τόσο μεγάλο βάθος υπό πολικές συνθήκες μπορεί να μολύνουν τον πάγο και την ίδια τη λίμνη.

Οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι η αιχμή του γεωτρύπανου μόλις που ακούμπησε την επιφάνεια της λίμνης και ότι η τεράστια πίεση έκλεισε αμέσως την τρύπα «επουλώνοντας το τραύμα» από την ανθρώπινη επέμβαση στα έγκατα της Γης.

Οι εργασίες θα συνεχιστούν τον Δεκέμβριο του 2012 όταν βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες λόγω του «καλοκαιριού» της Ανταρκτικής.


 

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Μελέτη Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

03 Οκτωβρίου 2022, 16:37
 Μελέτη Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ: Η σωματική άσκηση συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του καρκίνου ...

NASA: Νέες εικόνες από το τηλεσκόπιο Webb

12 Ιουλίου 2022, 19:43
Η NASA αποκάλυψε τις πρώτες φωτογραφίες νεφελωμάτων και εξωπλανητών που τράβηξε το διαστημικό τηλεσκόπιο ...

Τι είναι τα θερμοβαρικά όπλα που φέρεται να χρησιμοποίησε η Ρωσία

01 Μαρτίου 2022, 10:02
 Πόλεμος στην Ουκρανία  Τα όπλα αυτού του είδους θεωρούνται ιδανικά για επιθέσεις σε υπόγειες εγκαταστάσεις, ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

    image

    Ένα δάκρυ για τη Νίκη

    Η Νίκη δεν υπάρχει πια. Η Νίκη πέθανε. Τα πελώρια θλιμμένα μάτια της έκλεισαν για πάντα, το βασανισμένο βλέμμα της όμως θα μείνει εδώ, γεμάτο απορία, να μας στοιχειώνει, να μας στήνει στα πέντε μέτρα. Αν δεν ήταν ένα τόσο αθώο και άκακο πλασματάκι, θα μπορούσε να μας καταριέται. Όμως η Νίκη δεν είχε μάθει να κρατά κακία, το μόνο ...
    Διαβάστε το άρθρο
Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0