Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Ομογένεια Αυστραλίας: Οργή για τις συντάξεις

Αρχική | Ομογένεια | Ομογένεια Αυστραλίας | Ομογένεια Αυστραλίας: Οργή για τις συντάξεις

Του Κώστα Νικολόπουλου

 

Ρολά κατέβασαν τα Τμήματα Διεθνών Ασφαλιστικών Σχέσεων του ΙΚΑ και του ΟΓΑ, καταγγέλλουν συμπάροικοι, που προσπαθούν, μάταια, να επικοινωνήσουν με τα Τμήματα αυτά για τις συντάξεις τους.


Ο «Νέος Κόσμος» δέχθηκε την τελευταία εβδομάδα αριθμό τηλεφωνημάτων από οργισμένους ομογενείς, που, κατά δήλωσή τους, έχουν κάνει αμέτρητες προσπάθειες να επικοινωνήσουν με το ΙΚΑ ή τον ΟΓΑ, χωρίς αποτέλεσμα.


«Μας ζητούν να επικοινωνήσουμε μαζί τους τηλεφωνικά, αλλά δεν απαντούν τα τηλέφωνα» είναι η κοινή διαμαρτυρία των ομογενών.

«Ο γιος μου έχει κάνει αναρίθμητα τηλεφωνήματα στον αριθμό που μας έδωσε το ίδιο το ΙΚΑ και δεν απαντά κανένας» κατήγγειλε, φανερά οργισμένος, ο ομογενής Κ.Μ., δικαιούχος σύνταξης ΙΚΑ.


«Το ΙΚΑ με πληροφόρησε γραπτώς ότι μου χορηγήθηκε σύνταξη γήρατος, αλλά δεν έχω λάβει ακόμη ούτε ένα σεντ. Προσπαθούμε συνεχώς, εγώ και ο γιος μου, να επικοινωνήσουμε με το αρμόδιο Τμήμα, αλλά δεν απαντά κανένας το τηλέφωνο. Κατέβασαν ρολά, φαίνεται» λέει ο κ. Μ.Κ.


Ο κ. Α.Λ. βρίζει θεούς και δαίμονες για «τον εμπαιγμό της μάνας του» από τον ΟΓΑ επί τέσσερα χρόνια.

«Δεν έχουν το θεό τους. Δικαιολογημένα η χώρα πάει κατά διαβόλου» λέει με οργή. «Μετά από τέσσερα χρόνια διαπίστωσαν, ότι η μητέρα μου δεν έχει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και μας ζητούν να τρέξουμε να τα βγάλουμε για να πάρει τη σύνταξη που δικαιούνται από το ΟΓΑ» προσθέτει.


«Θα τους κάνω ρεζίλι διεθνώς. Είναι απαράδεκτοι. Ψάχνουν για δικαιολογίες για να καθυστερούν τη διαδικασία μέχρι να πεθάνουν οι δικαιούχοι. Μέχρι λάθος αριθμό φαξ μας έδωσαν. Πρωτοφανές. Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν αυτά. Δεν ξέρω καμία άλλη χώρα με τέτοια χάλια».

Ο κ. Ν.Κ. μας πληροφορεί, ότι η υπηρεσία που του ενέκρινε τη σύνταξη δεν απαντά στα τηλεφωνήματά του, μήτε δίνει εξηγήσεις σε συγγενικά του πρόσωπα στην Ελλάδα, που έστειλε να ρωτήσουν.


«Τηλεφωνώ σχεδόν καθημερινά, αλλά δεν απαντά κανένας. Απελπισμένος, ζήτησα από συγγενείς μου να πάνε στην υπηρεσία και να ζητήσουν πληροφορίες για την αίτησή μου. Καμία πληροφορία. Μετά από τρία χρόνια δεν βρίσκεται κανένας υπεύθυνος να δώσει πληροφορίες σε μένα τηλεφωνικά ή στους απορημένους συγγενείς μου. Είναι εξοργιστικό. Ας μας πουν ότι δεν πρόκειται να μας δώσουν σύνταξη, για να ησυχάσουμε. Να σταματήσουμε να ελπίζουμε. Ας πάψουν να μας κοροϊδεύουν, είναι ντροπή» διαμαρτύρεται.


Οι ομογενείς διαμαρτύρονται και για «τον εξευτελισμό τους στην αυστραλιανή υπηρεσία Centrelink» στην οποία καταφεύγουν για πληροφορίες σχετικά με την τύχη των αιτήσεών τους.


«Οι Αυστραλοί μας λένε, ότι έκαναν όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και ότι η υπόθεση κολλά στην Ελλάδα» εξηγεί ο κ. Α.Λ.

«Προ ημερών, τηλεφώνησα στην ελληνόφωνη υπηρεσία της Centrelink για να ειπώ τα παράπονά μου και μου απάντησαν ότι αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι πρόβλημα επικοινωνίας με τις αντίστοιχες ελλαδικές υπηρεσίες. Η ανεύθυνη γραφειοκρατία της Ελλάδας μας έχει κάνει ρεζίλι διεθνώς» τονίζει.

Ομολογουμένως, η διαδικασία πιστοποίησης των χρόνων ασφάλισης των Ελλήνων του εξωτερικού στην Ελλάδα είναι χρονοβόρα διαδικασία, ιδιαίτερα αν δεν υπάρχει πληρεξούσιο άτομο στην Ελλάδα να παρακολουθεί την πορεία μίας αίτησης για σύνταξη στα δαιδαλώδη κανάλια της ελληνικής γραφειοκρατίας.

Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τελευταία εξ αιτίας των χιλιάδων αιτήσεων για σύνταξη, που έχουν υποβληθεί στα διάφορα ταμεία μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Δικαιούχοι του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα περιμένουν μήνες, χρόνια ολόκληρα να πάρουν τη σύνταξή τους. Έτσι δουλεύει, δυστυχώς, το ελληνικό σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων.


Το μόνο που μπορούμε να συστήσουμε στους ομογενείς είναι υπομονή. Όσοι δικαιούνται σύνταξη και δεν την παίρνουν, θα την πάρουν αναδρομικά από την ημερομηνία που εκδόθηκε. Πότε; Ουδείς γνωρίζει, γι’ αυτό ας μην υπολογίζουν στην ελληνική σύνταξη για να ζήσουν.

Νέος Κόσμος

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Αυστραλία-OASIS: Η οικογενειακή επιχείρηση που είδε τη ζήτηση για ελληνικό καφέ να αυξάνεται εν μέσω πανδημίας

07 Μαϊου 2020, 19:14
Οι συνθήκες καραντίνας οδήγησαν σε άνοδο τις διαδικτυακές παραγγελίες   Ο χώρος της καφεστίασης ήταν από ...

Έλληνας της Μελβούρνης μοίρασε χιλιάδες δολάρια σε ανέργους

30 Μαρτίου 2020, 22:32
Ο Πίτερ Ντάρμος που πήγε στο Centrelink του Box Hill και μοίραζε χαρτονομίσματα των ...

«Υπάρχουν θεραπείες για πολλές ασθένειες αλλά κάθονται μέσα στα ψυγεία»

03 Απριλίου 2019, 01:47
Λέει η ομογενής επιστήμονας Καθηγήτρια Ανοσολογίας, Βάσω Αποστολοπούλου, στον «Νέο Κόσμο», ανακοινώνοντας επισήμως ότι ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0