Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Πώς συνδέθηκε το όνομα της Μαργαρίτας με τον «θησαυρό της Ελβετίας» των 550 εκατ. δολαρίων και τη λίστα Λαγκάρντ

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Πώς συνδέθηκε το όνομα της Μαργαρίτας με τον «θησαυρό της Ελβετίας» των 550 εκατ. δολαρίων και τη λίστα Λαγκάρντ

Αυτή η 89χρονη αμερικανίδα κουβαλάει στους ώμους της ελληνική ιστορία 60 ετών. Τα έζησε όλα από κοντά. Ο σάλος που προκλήθηκε από δημοσιεύματα που την έφεραν να βρίσκεται πίσω από τον ελβετικό λογαριασμό 550 εκατ. δολαρίων είναι, πιθανόν, για εκείνη, άλλο ένα επεισόδιο στη ταραγμένη μακρά πορεία που έζησε στο πλευρό τριών Πρωθυπουργών Παπανδρέου.

Η γαλλική εφημερίδα Les Echos της επιφύλαξε χθες αρνητική υποδοχή και έκανε λόγο για «Τον Ελβετικό θησαυρό της οικογένειας Παπανδρέου». Η εφημερίδα έδειχνε να πιστεύει τα ελληνικά δημοσιεύματα της περασμένης Κυριακής που έφεραν την κυρία Μαργαρίτα Παπανδρέου να είναι η πραγματική κάτοχος του λογαριασμού. Η Μάργκαρετ Παπανδρέου, γράφει -λάθος!- βρίσκεται στην διαβόητη λίστα των φοροφυγάδων και φέρεται να διαθέτει 550 εκατ. δολάρια που «κοιμούνται σε ελβετική τράπεζα».

Οι αντιδράσεις της Μαργαρίτας Παπανδρέου και του πρώην Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ήταν αντάξιες της οικογένειας: επιτέθηκαν στις εφημερίδες που φιλοξένησαν τις αποκαλύψεις-καταθέσεις στελεχών του ΣΔΟΕ κάνοντας λόγο για «λαδωμένα φύλλα», για «σκοτεινά συμφέροντα» κλπ και διέψευσαν την ύπαρξη λογαριασμού.


Μαργαρίτα και Στασινόπουλος

Ολα ξεκίνησαν όταν τον περασμένο Οκτώβριο σε ένορκη κατάθεσή του προς τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, Γρηγόρη Πεπόνη, o νέος υπεύθυνος γενικός γραμματέας του ΣΔΟΕ και συμπατριώτης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, πρώην έφορος Μεσσήνης, Στέλιος Στασινόπουλος, φέρεται να έχει καταθέσει ότι τόσο ο Διευθυντής Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του ΣΔΟΕ, Νίκος Λέκκας, όσο και ο Διευθυντής Ειδικών Υποθέσεων, Ευάγγελος Καραμάνος του έχουν αναφέρει στο παρελθόν ότι «η γυναίκα που άκουσαν ότι εμπλέκεται σε 500 εκατ. είναι η Μαργαρίτα Παπανδρέου».

Ο Στασινόπουλος επανήλθε με δηλώσεις του στο ΣΚΑΙ χθες και επέμεινε στην κατάθεσή του τονίζοντας ότι η υπόθεση ανήκει πλέον στη Δικαιοσύνη.


Μαργαρίτα και Σάμπι Μιονί

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ο εβραίος επιχειρηματίας Σάμπι Μιονί (ή Μυωνής) και η υπάλληλός του Μαρία Παντελή εμφανίζονται κάτοχοι του εν λόγω λογαριασμού στην Ελβετία. Ο Σάμπι Μιονί είναι γνωστός επιχειρηματίας στην Ελλάδα, γεννήθηκε στην Αθήνα και σύμφωνα με πληροφορίες ήταν μαθητής στο Κολέγιο Αθηνών, συμμαθητής του βουλευτή Μάκη Βορίδη.

Στο διαδίκτυο κυκλοφορεί μάλιστα και το άρθρο που δημοσίευσε ο Σάμπυ Μιονί στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ("Israel must fight to keep neo-Nazis out of Greece's government") και που μετέφρασε εν συνεχεία στα ελληνικά ο Ζαν Κοέν. Το άρθρο αυτό αναφερόταν στη συμμετοχή των ακροδεξιών, όπως έλεγε, του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση.

Επρόκειτο για την πρωτοβουλία Mein Herz schlägt links (αριστεροί σοσιαλδημοκράτες του κόμματος SPD) που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της άρθρο του Wolfgang Zimmermann το οποίο παρουσιάζει αναλυτικά τις απόψεις του Σάμπυ Μιωνή. Ο Zimmermann εκφράζει την ελπίδα ότι μια πιθανή οικονομική ανάταση της ελληνικής οικονομίας θα απομακρύνει τους ακροδεξιούς αντισημίτες από τα κόμματα εξουσίας.

Σύμφωνα με τα Νέα ο επιχειρηματίας Σάμπι Μιονί διατηρούσε φιλία με τον υποψήφιο για τον Δήμο Βουλιαγμένης Δημήτρη Τζιώτη, ο οποίος είχε στενή φιλική σχέση με τον Γιώργο Παπανδρέου.


Μαργαρίτα Τσαντ

Η Μαργαρίτα ζει τη νεοελληνική ιστορία από τη δεκαετία του '50 όταν παντρεύτηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου στην Αμερική, όπου ζούσε.

Γεννήθηκε στο Όουκ Παρκ του Ιλλινόις στις 30 Σεπτεμβρίου 1923 και μετράει σχεδόν έναν αιώνα ζωής. Αναμείχθηκε έντονα στην πολιτική ζωή. Ίδρυσε και διετέλεσε για οχτώ χρόνια πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας (Ε.Γ.Ε.), μιας πανελλήνιας προσωποπαγούς μη κυβερνητικής οργάνωσης για τα δικαιώματα της γυναίκας.

Ως πρόεδρὀς της, στήριξε την προώθηση μεταρρυθμίσεων στη νομική και κοινωνική θέση των Ελληνίδων, όπως τη νομιμοποίηση των εκτρώσεων, τη θέσπιση του πολιτικού γάμου, τη νομιμοποίηση διαζυγίων με αμοιβαία συναίνεση, τη δυνατότητα διατήρησης του επωνύμου των γυναικών μετά το γάμο τους και την απόκτηση ίσων δικαιωμάτων με το σύζυγο στα παιδιά τους. Έλαβε ενεργό μέρος σε γυναικεία θέματα και θέματα ειρήνης.


Γνωριμία με τον Ανδρέα

Ο Ανδρέας γνώρισε τη Μαργαρίτα στην Αμερική όταν ως καθηγητής περνάει από το Χάρβαρντ, το Μπέρκλεϊ, το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. Η Ελλάδα εκείνον τον καιρό συνταράσσεται από από τις εκλογές «βίας και νοθείας» του 1961 και από την ανατροπή του 1963, όταν η Ενωση Κέντρου σχηματίζει κυβέρνηση μειοψηφίας με τη στήριξη της ΕΔΑ. Ο Ανδρέας λείπει πολλά χρόνια από την Ελλάδα.

Η Μαργαρίτα εκείνη την εποχή είναι ξανθιά, διαφημίστρια και συναντά τον Ανδρέα στην αίθουσα αναμονής ενός Κύπριου οδοντιάτρου.

«Ο Ανδρέας ήταν ένας ζεστός και γοητευτικός άνθρωπος. Είχα υπνωτιστεί, για να είμαι ειλικρινής. Ολα ήταν σχεδόν τέλεια εκτός από ένα: Ηταν παντρεμένος. Αυτό το ήξερα από την αρχή. Δεν με σοκάρισε. Αυτό που με σοκάρισε ήταν ότι, παρ' όλες τις προφυλάξεις μου, τις καλές μου προθέσεις και την αποφασιστικότητά μου να μην μπλέκω σε μπερδεψοδουλειές για να προστατεύσω τη δικιά μου ευαίσθητη φύση, αν όχι τίποτ' άλλο, άρχισα να τον ερωτεύομαι», έχει πει η ίδια.

Ηταν 24 ετών κι εκείνος 29. Χωρίζει την πρώτη του σύζυγο, την Ελληνοαμερικανίδα ψυχίατρο Χριστίνα Ρασιά, για να την παντρευτεί, πρώτα με πολιτικό γάμο και, κατόπιν πιέσεων του πατέρα του, με θρησκευτικό, ενόψει της επιστροφής στην Ελλάδα.


Πολλές γυναίκες

Ισως έτσι εξηγείται και η πικρία της Ρασιά, η οποία σε βιβλίο της αργότερα σκιαγραφεί την προσωπικότητά του με διόλου κολακευτικά λόγια.

Η Μαργαρίτα Τσαντ-Παπανδρέου, πάντως, δεν είναι ανυποψίαστη. Γνωρίζει ότι ο σύζυγός της είναι άνθρωπος με πάθη και αδυναμίες, αλλά τον συγχωρεί. Του συγχωρεί ακόμη και την απόκτηση της εκτός γάμου κόρης, το 1969, στη Σουηδία. Η Αιμιλία Νίμπλουμ διατηρεί και σήμερα άριστες σχέσεις με τα αδέλφια της, αλλά και με τη Μαργαρίτα.

Η άλλη μοιραία γυναίκα στη ζωή του Ανδρέα η Δήμητρα Λιάνη. Είναι η εποχή όπου η ελληνική πολιτική σκηνή μεταφέρεται στο προαύλιο του Νοσοκομείου Χέρφιλντ και το πανελλήνιο συνταράσσεται με την περίφημη χειρονομία - αναγνώριση προς την κυρία Λιάνη από τον πρωθυπουργό στο Αεροδρόμιο του Ελληνικού δύο μήνες μετά.

Ο Ανδρέας παντρεύεται τη Δήμητρα Λιάνη, σε επίσημη θρησκευτική τελετή στην Ελευθερώτρια της Πολιτείας, γεγονός που σόκαρε την οικογένεια και πίκρανε τη Μαργαρίτα. Μετά από 40 χρόνια βγαίνει το διαζύγιο.


Ο θάνατος του Ανδρέα

Ο Ανδρέας αφήνει την τελευταία του πνοή τα ξημερώματα της 22ης Ιουνίου του 1996. Το ΠΑΣΟΚ χάνει τον ιδρυτή του και οι Ελληνες έναν ηγέτη που κατάφερε να τους εμπνεύσει όσο κανείς άλλος. Στο λαϊκό προσκύνημα της σορού του και στην κηδεία του δημιουργείται το αδιαχώρητο.

Εκεί, ο Γιώργος Παπανδρέου αποχαιρετά τον πατέρα του κατά τρόπο που συγκινεί φίλους και εχθρούς. «Πατέρα, έχουμε να σου πούμε κάτι. Ακουσες τα νέα;

Τρεις μέρες τώρα, εδώ στην Αθήνα, στην κοιτίδα του πολιτισμού, κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, λαός έρχεται από παντού. Ερχονται με πλοία, με αεροπλάνα, με κάθε τρόπο, πεζοί, ακόμα και σε αναπηρικά καροτσάκια. Ηλικιωμένοι, σαν τις αιωνόβιες ελιές, και νέοι σαν την αυγή. Ολοι αυτοί έρχονται, πατέρα, για να τιμήσουν έναν σπουδαίο άνθρωπο, όπως λένε, τον άνθρωπο που τους βοήθησε, τον άνθρωπο που αγάπησαν. Για αυτά τα νέα θέλουμε να σου μιλήσουμε.

Εδώ στους δρόμους της Αθήνας, και κατά πως λέγουν σε όλη τη γη, ο κόσμος μιλάει για έναν άνδρα? Αυτός ο άνδρας, λοιπόν, έμαθε από τον πατέρα του για την Ιθάκη και κατόπιν παρέδωσε στα δικά του παιδιά τις δικές του αναζητήσεις, τις δικές του Ιθάκες, για να συνεχίσουν το ταξίδι. Θέλουμε να σου πούμε, πατέρα, ότι ο άνθρωπος αυτός έφυγε από τον κόσμο μαχητής, όρθιος, λεβέντης, με αξιοπρέπεια. Ο άνδρας αυτός, πατέρα, δεν έφυγε σιωπηλά μέσα στο βαθύ σκοτάδι της νύχτας, έφυγε με τον θόρυβο χιλιάδων φωνών, έφυγε με τα χειροκροτήματα ενός ολόκληρου λαού. Τα νέα είναι τα εξής: Ενας σπουδαίος άνδρας, ένας μεγάλος επαναστάτης, ο πατέρας μας, έφυγε. Και θέλουμε να σου πούμε κάτι ακόμα: Σε Αγαπάμε. Ολοι που μαζεύθηκαν εδώ σε αγαπάνε. Ολοι μας ορφανέψαμε. Γεια σου, πατέρα».


Περιμένει την νεότερη Μαργαρίτα Παπανδρέου

Η μαχητική φεμινίστρια στα 89 της, έχει δηλώσει ευθέως ότι περιμένει η τέταρτη γενιά των Παπανδρέου στην πολιτική να εκπροσωπηθεί από μια γυναίκα. Μια Μαργαρίτα Παπανδρέου, κι αυτή δεν είναι άλλη από την κόρη του Γιώργου.

Φωτογραφία: Eurokinissi

iefimerida.gr





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Αλλαγές Χαρδαλιά και στον ΕΔΣΝΑ - «Διαφάνεια παντού», το μήνυμα του Περιφερειάρχη Αττικής

20 Ιουλίου 2024, 13:31
Εκκαθαρίσεων… συνέχεια από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, καθώς μετά τη «σκούπα» στη Διεύθυνση ...

Μάτι: Η συγκινητική στιγμή με τα 104 φαναράκια στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας

23 Ιουλίου 2024, 23:10
Συγκινητικές ήταν οι στιγμές στην έκτη επέτειο για τη φωτιά στο Μάτι, σήμερα Τρίτη ...

Δέσποινα Βανδή: Τουρκική «επίθεση» μετά την ακύρωση της συναυλίας στο Τσεσμέ

18 Ιουλίου 2024, 16:19
  – «Χαίρομαι που σας ρίξαμε στη θάλασσα»     Η κίνηση της Δέσποινας Βανδή να ακυρώσει ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0