Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Η ευθύνη των Αμερικανών για την Αϊτή - του Ρatrick Cockburn - The Independent - (ΤΑ ΝΕΑ)

Αρχική | Διάφορα | Άρθρα από το Blog μας | Η ευθύνη των Αμερικανών για την Αϊτή - του Ρatrick Cockburn - The Independent - (ΤΑ ΝΕΑ)
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4555783&ct=2

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

[ ΓΝΩΜΗ ] Η ευθύνη των Αμερικανών
TΗΕ ΙΝDΕΡΕΝDΕΝΤ , Του Ρatrick Cockburn

Είναι λυπηρό να ακούμε δημοσιογράφους που έσπευσαν στην Αϊτή μετά τον σεισμό να δίνουν τόσο παραπλανητικές, ακόμη και ρατσιστικές εξηγήσεις για το γεγονός ότι οι Αϊτινοί είναι τόσο φτωχοί, ζουν σε παραγκουπόλεις με ελάχιστες υγειονομικές υπηρεσίες, περιορισμένη ηλεκτροδότηση, ανεπαρκές πόσιμο νερό και δρόμους που μοιάζουν με κοίτες ποταμών. Αυτά δεν συνέβησαν τυχαία. Κατά τον 19ο αιώνα, ήταν σαν οι αποικιοκρατικές δυνάμεις να μη συγχώρησαν ποτέ στους Αϊτινούς το γεγονός ότι πραγματοποίησαν μια επιτυχημένη εξέγερση σκλάβων εναντίον των Γάλλων ιδιοκτητών των φυτειών. Αμερικανοί πεζοναύτες κατέλαβαν τη χώρα από το 1915 ώς το 1934. Από το 1957 ώς το 1986 οι ΗΠΑ υποστήριξαν τον Πάπα Ντοκ και τον Μπέιμπι Ντοκ, φοβούμενες ότι μπορεί να τους αντικαθιστούσε ένα καθεστώς φιλικό προς τη γειτονική επαναστατική Κούβα.


Ο πρόεδρος Ζαν-Μπερτράν Αριστίντ, ένας χαρισματικός ιερέας, ανατράπηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα το 1991 και αποκαταστάθηκε με τη βοήθεια των ΗΠΑ το 1994. Όμως οι Αμερικανοί υποψιάζονταν ανέκαθεν τον ριζοσπαστισμό αυτού του εκπροσώπου των φτωχών και των απόβλητων και τον επιτηρούσαν στενά. Ο πρόεδρος Κλίντον τον ανεχόταν, όμως ο Αριστίντ αντιμετωπίστηκε σαν παρίας από την κυβέρνηση Μπους, η οποία τον υπονόμευσε συστηματικά επί τρία χρόνια με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί το 2004 μια επιτυχημένη εξέγερση. Της εξέγερσης ηγήθηκαν ντόπιοι γκάνγκστερ, οι οποίοι ενεργούσαν για λογαριασμό μιας κλεπτοκρατικής αϊτινής ελίτ και υποστηρίζονταν από μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ. Οι επικρίσεις κατά του προέδρου Μπους επικεντρώθηκαν τόσο πολύ στους πολέμους του στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, ώστε ουδέποτε καταδικάσθηκαν οι εξίσου ένοχες δραστηριότητές του στην Αϊτή.

Όμως αν η χώρα αυτή είναι σήμερα ένα αποτυχημένο κράτος που διοικείται εν μέρει από τον ΟΗΕ, εφόσον βέβαια διοικείται από κάποιον, αυτό οφείλεται διαχρονικά, σε μεγάλο βαθμό, στις αμερικανικές ενέργειες.

Οι Αϊτινοί πληρώνουν τώρα το τίμημα γι΄ αυτή την ανεπαρκή και διεφθαρμένη κρατική δομή, επειδή δεν υπάρχει κανείς για να συντονίσει τις πιο στοιχειώδεις προσπάθειες ανακούφισης και διάσωσης.



Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Τζούλια και Ζαγορίτης - Το video!

30 Ιουνίου 2010, 17:36
 Όσα προγήθηκαν του Μουσείου...Δείτε το video του ALTER: [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=98azJrAs0ys&w=640&h=505]Αποστολή: Γιώργος Τσιρίκος (Πειραιάς) ...

Ο Jerry Lee Lewis στον Λυκαβηττό - Κερδίστε προσκλήσεις

30 Ιουνίου 2010, 13:44
Jerry Lee Lewis: Ο θρύλος του rock and rollLet's rock n' roll πάρτι, στο ...

«Το ΔΝΤ τελειώνει την οικογενειοκρατία στην Ελλάδα», της Joanna Kakissis στην International Herald Tribune

30 Ιουνίου 2010, 12:34
30/6/2010Υπό τον τίτλο «Η λιτότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναδιάταξη», η International Herald ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0