Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Αϊτή: To απóλυτο χαος! - EΛEYΘEPOTYΠIA

Αρχική | Διάφορα | Άρθρα από το Blog μας | Αϊτή: To απóλυτο χαος! - EΛEYΘEPOTYΠIA
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=132057

Βοήθεια στο έλεος συμμοριών


ΑΠΟΣΤΟΛΗ. ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΑΜΑ

Η χαώδης κατάσταση που επικρατεί στην Αϊτή γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη. Μόνο με τα όπλα μπορούν πλέον να συγκρατήσουν τα εκατομμύρια πεινασμένων κατοίκων. Κυανόκρανοι συνόδευσαν το φορτηγό που μετέφερε την ελληνική βοήθεια στον καταυλισμό των Γιατρών του Κόσμου. Πέντε φορές σταμάτησε ο φορτηγατζής στην εικοσάλεπτη διαδρομή. Μας ακολουθούσε ένα φορτηγάκι. Κόβοντας ταχύτητα, προσπαθούσαν να μεταφορτώσουν φάρμακα και τρόφιμα.


Κυανόκρανοι, ένοπλοι και γιατροί στο χάος της Αϊτής. Το τοπίο είναι θολό και το μέλλον δύσκολο μετά την καταστροφή.



Κυανόκρανοι, ένοπλοι και γιατροί στο χάος της Αϊτής. Το τοπίο είναι θολό και το μέλλον δύσκολο μετά την καταστροφή. Φτάνοντας στις σκηνές γιατροί και δημοσιογράφοι σχηματίσαμε μια αλυσίδα. Ολοι μαζί ξεφορτώναμε το πολύτιμο φορτίο του. Από την είσοδο περνούν εκατοντάδες γυναίκες μ' ένα καλάθι στο κεφάλι. Το κουβαλάνε ακόμα και άδειο. Παρά τη ζέστη, φυσάει σηκώνοντας μεγάλα σύννεφα σκόνης. Ελικόπτερα και μεταγωγικά αεροπλάνα του αμερικανικού στρατού γεμίζουν τον ουρανό της αϊτινής πρωτεύουσας.

Απέναντι από τον καταυλισμό του ΟΗΕ Ινδοί μαγειρεύουν σε υπαίθρια κουζίνα. Απαντούν πως δεν δίνουν φαγητό σε πεινασμένους. Οτι παράγουν 18.000 μερίδες την ημέρα για όσους διαμένουν σε καταυλισμούς ανθρωπιστικών οργανώσεων. Οτι το κόστος πληρώνει μια οργάνωση με έδρα τη Νέα Υόρκη και τα υλικά μεταφέρονται με δικό τους αεροπλάνο. Σε δύο μήνες θα αποχωρήσουν. Λίγο παρακάτω, νέες γυναίκες πλένονται με μια μάνικα, σχεδόν γυμνές. Συγκεντρώνουν λίγο νερό σε πλαστικά δοχεία. Γερμανική εταιρεία εγκατέστησε σε δύο κεντρικά σημεία ένα σύστημα καθαρισμού του νερού. Εκπρόσωποι της Αϊτινής κυβέρνησης παρακολουθούν, επισημαίνοντας ότι η γερμανική επιχείρηση πρόκειται ν' αναλάβει την εγκατάσταση ύδρευσης και θα εισπράττει από τους λογαριασμούς παροχής. Μέχρι σήμερα η παροχή νερού ήταν δωρεάν. Συναντήσαμε έναν Αϊτινό εκπρόσωπο του υπ. Υγείας. Ο Μισέλ Πεμπρόν σπούδασε στη Θεσσαλονίκη, και στα ελληνικά μας λέει ότι έχει σπίτι στην Ακράτα. Και ότι η τοπική κυβέρνηση τρέμει όσο πλησιάζει η περίοδος των τροπικών καταστροφικών βροχών, αφού προβλέπεται ότι και όσα σπίτια στέκουν όρθια θα κατταρρεύσουν από το νερό στις ρωγμές τους. Περιμένουν πως η καταστροφή θα είναι ολοκληρωτική.

Κρούσματα χολέρας και μηνιγγίτιδας

Το υπουργείο Υγείας υπολογίζει ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 250.000. Οι περισσότεροι παραμένουν θαμμένοι στα ερείπια των σπιτιών τους. Οι αρχές επισημαίνουν στα Ηνωμένα Εθνη τον κίνδυνο επιδημίας χολέρας που θα εξαπλωθεί με τις βροχές. Ηδη εμφανίσθηκαν αρκετά κρούσματα χολέρας και μηνιγγίτιδας που μέχρι στιγμής δεν πήραν έκταση.

Επίσης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπ. Υγείας, σχεδόν το σύνολο των νοσηλευτικών ιδρυμάτων κατέρρευσε, καταπλακώνοντας το νοσηλευτικό προσωπικό και τους γιατρούς που παραμένουν νεκροί ανάμεσα στα ερείπια. Και στο Ινστιτούτο Ξένων Γλωσσών, όμως, 150 φοιτητές μαζί με τους καθηγητές τους δεν στάθηκαν περισσότερο τυχεροί. Το παρακείμενο ίδρυμα Αγία Τερέζα έπεσε, θάβοντας 260 παιδιά και τις καλόγριες.

Αλλά ο κόσμος πεινάει και η βοήθεια δεν φθάνει. Επιπλέον, δεν υπάρχει συντονισμός για τη διανομή της. Ο εκπρόσωπος του υπ. Υγείας τονίζει πως η κυβέρνηση τα έχει χαμένα. Σωριάστηκε το προεδρικό μέγαρο, τα υπουργεία, οι κατοικίες των στελεχών της κυβέρνησης. Για ένα μικρό σπίτι που στέκεται όρθιο στο Πορτ-ο-Πρενς ζητούν 1.800 ευρώ την εβδομάδα.

Το κόστος ζωής είναι πολύ ακριβό. Οι τιμές των προϊόντων έχουν τριπλασιαστεί. Το μεροκάματο είναι 200 γκουρς (πέντε δολάρια). Ενα πιάτο φαγητό και μια σαλάτα σε φθηνό εστιατόριο αντιστοιχεί σε πέντε μεροκάματα.

Επιπλέον, οι κάτοικοι είναι πολύτεκνοι. Κατά μέσο όρο αντιστοιχούν 5-6 παιδιά ανά οικογένεια. Η ανεργία ξεπέρασε το 80%, αφού καταστράφηκαν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και επιπλέον το Δημόσιο ήταν ο μεγαλύτερος εργοδότης. Ακόμα και η παροχή ρεύματος ήταν δωρεάν. Σήμερα αποφάσισαν να ιδιωτικοποιήσουν σχολεία, ηλεκτρικό και νερό.

 





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Τζούλια και Ζαγορίτης - Το video!

30 Ιουνίου 2010, 17:36
 Όσα προγήθηκαν του Μουσείου...Δείτε το video του ALTER: [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=98azJrAs0ys&w=640&h=505]Αποστολή: Γιώργος Τσιρίκος (Πειραιάς) ...

Ο Jerry Lee Lewis στον Λυκαβηττό - Κερδίστε προσκλήσεις

30 Ιουνίου 2010, 13:44
Jerry Lee Lewis: Ο θρύλος του rock and rollLet's rock n' roll πάρτι, στο ...

«Το ΔΝΤ τελειώνει την οικογενειοκρατία στην Ελλάδα», της Joanna Kakissis στην International Herald Tribune

30 Ιουνίου 2010, 12:34
30/6/2010Υπό τον τίτλο «Η λιτότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναδιάταξη», η International Herald ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0