Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Συνεντευξη τoυ διοικητή Ασφαλείας, κ. Γιάννη Δικόπουλου, στον Σταυρο Θεoδωρακη - TA NEA

Αρχική | Διάφορα | Άρθρα από το Blog μας | Συνεντευξη τoυ διοικητή Ασφαλείας, κ. Γιάννη Δικόπουλου, στον Σταυρο Θεoδωρακη - TA NEA

«Ξέραμε μέρες πριν ότι το κρησφύγετό τους ήταν στον Βύρωνα, τους παρακολουθήσαμε και είχαμε οργανωθεί επιχειρησιακά»


Οι άλλοι πρωταγωνιστές

Πρώτη απολογία για το μακελειό στον Βύρωνα

 Ο διοικητής Ασφάλειας Γιάννης Δικόπουλος περιγράφει την αιματηρή συμπλοκή λεπτό προς λεπτό

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον ΣΤΑΥΡΟ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

 

 ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

«Οι αστυνομικοί σέβονται τη ζωή ακόμη και του πλέον επικίνδυνου κακοποιού. Πόσω μάλλον ενός  αθώου πολίτη», λέει ο διοικητής της Ασφάλειας, Γιάννης Δικόπουλος

Ο φρουρός στην πίσω πλευρά του κτιρίου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας μπερδεύεται που με βλέπει με μηχανάκι. Έχει χώρο μόνο για επισκέπτες που φτάνουν με αυτοκίνητα. Ύστερα από μικρή διαπραγμάτευση, με αφήνει να παρκάρω και μου δείχνει τον δρόμο προς την είσοδο του κτιρίου. Στον 10ο όροφο είναι το άντρο της Ασφάλειας και το γραφείο του διοικητή.

Στον διάδρομο οι αστυνομικοί - κάποιοι «Βαλκάνιοι» με κοιλιές και κάποιοι άλλοι «Δυτικοί» με μπράτσα και μπλουτζίν- είναι χαρούμενοι. Η υπηρεσία τους την Τρίτη έπιασε τους πιο σκληρούς κακοποιούς. Οι πιο ενήμεροι είναι συνοφρυωμένοι. Λίγα λεπτά νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι ο 25χρονος νεαρός στην επιχείρηση του Βύρωνα είχε σκοτωθεί από σφαίρες αστυνομικού.

 




«Δεν ήθελαν να τον χτυπήσουν πισώπλατα»

Όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν λάθος που οι αστυνομικοί επέτρεψαν στον κακοποιό να μπει στον φούρνο και να ταμπουρωθεί.

Ναι, αλλά στους αστυνομικούς δεν περνάει από το μυαλό να χτυπήσουν πισώπλατα ούτε καν αυτόν τον βίαιο κακοποιό. Άλλωστε η χρήση των όπλων όσο καλά εκπαιδευμένος κι αν είσαι, μπορεί πάντα να συνοδευτεί από ένα τυχαίο περιστατικό. Δηλαδή μπορεί να έχεις πρόθεση να τον τραυματίσεις στα πόδια αλλά μπορεί να έχουμε εποστρακισμό της βολίδας και να τον σκοτώσεις ή να τραυματίσεις έναν πολίτη.
«Θα ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία μας, αν δεν στιγματιζόταν...»

Τελικά τι συνέβη στον Βύρωνα;
Είχαμε πληροφορίες ότι στον Βύρωνα ήταν το κρησφύγετο αυτών των δύο επικίνδυνων αλλοδαπών κακοποιών οι οποίοι πραγματοποιούσαν ένοπλες ληστείες.

Πόσες ληστείες είχαν κάνει;
Μέχρι στιγμής έχει διαπιστωθεί η εμπλοκή τους σε 19 ληστείες και 4 κλοπές ενώ διερευνώνται και άλλες υποθέσεις. Ήταν πάντα ένοπλοι και δεν δίσταζαν να χρησιμοποιούν βία.

Τα περιστατικά όπου επέδειξαν μεγαλύτερη θρασύτητα;

Μια ληστεία στο Άργος όπου πυροβόλησαν δυο υπαλλήλους. Και η ληστεία στην τράπεζα της Κορίνθου. Καταδιώχτηκαν και όταν οι αστυνομικοί τούς πλησίασαν, γάζωσαν το περιπολικό με τα Καλάσνικοφ και διέφυγαν.

Είναι αυτοί που έσπαγαν με βαριοπούλα τις τζαμαρίες των τραπεζών;

Ναι, και πυροβολούσαν με Καλάσνικοφ, προκαλούσαν πανικό, αποσπούσαν τα χρήματα και έφευγαν.

Να επιστρέψουμε στο περιστατικό; Πότε αποφασίζουν να επέμβουν οι άντρες σας;

Αφού είδαν ότι σε κάποιο δρόμο μπορούσαν να διασφαλίσουν τον εγκλωβισμό του αυτοκινήτου και δεν υπήρχε γύρω παρουσία πεζών, πέτυχαν την ακινητοποίηση όπως ακριβώς την είχαν σχεδιάσει.

Με δύο αυτοκίνητα;
Ναι, και με μοτοσυκλέτες. Μπλόκαραν το αυτοκίνητο και κάλεσαν τους επιβαίνοντες να παραδοθούν. Αυτοί από τη στιγμή που είδαν ότι ήταν εγκλωβισμένοι, πετάχτηκαν έξω και ο συνοδηγός έριξε μια χειροβομβίδα ενώ ταυτόχρονα πυροβολούσε. Οι αστυνομικοί αντέδρασαν, ανταλλάχθηκαν πυροβολισμοί, τον τραυμάτισαν ελαφρά και τον συνέλαβαν.

Και ο οδηγός;
Ο οδηγός χωρίς να πυροβολήσει αρχικά, κινήθηκε στον δρόμο. Οι αστυνομικοί τον καταδίωξαν για να τον συλλάβουν. Μπήκε σε έναν φούρνο. Δυο αστυνομικοί πρόλαβαν και έβγαλαν μια κοπέλα που ήταν μέσα στον φούρνο και της υπέδειξαν να πάει σε ένα ασφαλές σημείο. Ο οδηγός θεωρώντας πλέον ότι καλύπτεται, άρχισε να πυροβολεί. Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε στο πόδι. Μετά άρχισε να πετά χειροβομβίδες. Έριξε 4 χειροβομβίδες, συν μία που είχε ρίξει προηγουμένως ο συνεργός του. Από τα θραύσματα των χειροβομβίδων τραυματίστηκε και άλλος ένας αστυνομικός. Την ώρα της ανταλλαγής των πυρών, δυστυχώς ένας άτυχος συμπολίτης μας βρέθηκε ανάμεσα στα διασταυρωμένα πυρά και το αποτέλεσμα ήταν τραγικό.

Η βαλλιστική έδειξε ότι ο νεαρός έπεσε από τις σφαίρες αστυνομικού.
Το θεωρούσαμε βέβαιο ότι έχει βληθεί από σφαίρες αστυνομικών. Αλλά όμως εμφανίστηκε τρέχοντας και οι αστυνομικοί ήταν καλυμμένοι και πυροβολούσαν προς το σημείο που ήταν ο δράστης, έτσι δεν είχαν τη δυνατότητα να τον δουν.

Εδώ υπάρχουν διάφορα σενάρια. Γράφτηκε ότι τον πέρασαν για τον δράστη.

Όχι. Δεν τον πέρασαν για δράστη.

Ήξεραν ότι ο δράστης είναι ένας και ήταν μέσα στο φούρνο;

Ήξεραν ότι ήταν απέναντί τους και πυροβολούσε εναντίον τους.

Τότε πώς συνέβη;
Ο άνθρωπος αυτός επέστρεφε από τη δουλειά του μαζί με τον γιο του ιδιοκτήτη του φούρνου. Σταμάτησαν το αυτοκίνητο, άκουσαν τους πυροβολισμούς και καλύφθηκαν εκεί που είχε καλυφθεί και η κοπέλα που βγάλαμε από τον φούρνο. Κάποια στιγμή όμως ο άτυχος συμπολίτης μας, θεώρησε ίσως ότι το σημείο στο οποίο είχαν κρυφτεί δεν ήταν ασφαλές και αναζήτησε ένα ασφαλέστερο σημείο για να κρυφτεί. Προσπάθησε να τρέξει προς την πιλοτή της πολυκατοικίας. Στην πιλοτή όμως βρίσκονταν αστυνομικοί οι οποίοι αντήλλασσαν πυροβολισμούς με το δράστη.

Αυτό πιστεύετε ότι δικαιολογεί τους αστυνομικούς;
Μα γινόταν μάχη. Οι αστυνομικοί πυροβολούσαν συνεχώς προς το μέρος του δράστη, ώστε να τον αποπροσανατολίσουν και να προλάβουν οι συνάδελφοι να απομακρύνουν τον τραυματισμένο αστυνομικό. Γιατί υπήρχε ο κίνδυνος ο κακοποιός να γυρίσει και να τον εκτελέσει, ήταν πολύ εύκολο πλέον γιατί ήταν πεσμένος ο αστυνομικός. Γι΄ αυτό είχαμε συνεχείς πυροβολισμούς. Δεν ήταν σπασμωδικές ενέργειες.

Ο τραυματίας αστυνομικός ήταν στο πεζοδρόμιο;

Ναι, και οι συνεχείς πυροβολισμοί που έπεφταν από την πλευρά των αστυνομικών, στόχευαν στο να κρατάνε το ενδιαφέρον του κακοποιού, ώστε να μπορέσουν οι συνάδελφοί τους να απομακρύνουν τον τραυματία. Τότε δυστυχώς, βρέθηκε ανάμεσα στα πυρά ο άτυχος συμπολίτης μας και το πλήρωσε με τη ζωή του. Και από την πρώτη στιγμή εκφράσαμε όλοι μας την οδύνη για τον άδικο χαμό του.

Εσείς χαρακτηρίσατε την επιχείρηση πολύ επιτυχημένη;

Χαρακτήρισα την επιχείρηση πετυχημένη όσον αφορά το επιχειρησιακό σκέλος. Δηλαδή έγινε με τρόπο που δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στους κακοποιούς. Στη συνέχεια ο χαμός του συμπολίτη μας σαφώς διαφοροποιεί τα πράγματα.

Μπορεί μια επιχείρηση στην οποία συλλαμβάνονται 2 κακοποιοί, επικίνδυνοι έστω, αλλά σκοτώνεται ένας αθώος πολίτης να είναι πετυχημένη;

Κοιτάξτε, απαλλάξαμε την κοινωνία από την παρουσία των πιο βίαιων κακοποιών που έχει αντιμετωπίσει η Αστυνομία μέχρι σήμερα.

Τόσο πολύ;
Βεβαίως. Όμως η επιχείρηση αυτή η οποία θα ήταν ίσως η μεγαλύτερη επιτυχία της Αστυνομίας, στιγματίστηκε στο τελικό στάδιο με τον χαμό του συμπολίτη μας. Δεν είμαστε βεβαίως ευτυχείς και καταλαβαίνετε τη δύσκολη θέση των έμπειρων αστυνομικών οι οποίοι συμμετείχαν στην επιχείρηση, οι οποίοι σέβονται τη ζωή ακόμη και του πλέον επικίνδυνου κακοποιού. Πόσω μάλλον ενός αθώου πολίτη.
Απαλλάξαμε την κοινωνία από την παρουσία των πιο βίαιων κακοποιών που έχει αντιμετωπίσει η Αστυνομία μέχρι σήμερα

«Δεν βιαστήκαμε να κάνουμε την επιχείρηση»

Από πότε ξέρετε ότι το κρησφύγετό τους ήταν στον Βύρωνα;

Πολλές μέρες τώρα ξέραμε ότι η σπείρα είχε εκεί το οπλοστάσιό της. Γνωρίζαμε και τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους με βάση φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό που είχαμε, γι΄ αυτό είχαμε στείλει ομάδες αστυνομικών και παρακολουθούσαν την περιοχή.

Και τους εντοπίζετε την Τρίτη το μεσημέρι;
Στις 16.20 εντοπίσαμε κατ΄ αρχήν ένα κλεμμένο κόκκινο αυτοκίνητο. Είδαμε ότι οι επιβαίνοντες έπαιρναν πολλά μέτρα προφύλαξης, έλεγχαν γύρω τους, έμπαιναν ανάποδα σε μονόδρομο, ανέκοπταν ή αύξαναν ταχύτητα κ.λπ. Τους παρακολουθούσαμε ενώ παράλληλα οργανωνόμασταν επιχειρησιακά. Οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στην υπόθεση αυτή, είχαν χειριστεί όλες τις σοβαρές επιχειρήσεις μας.

Οι δύο κακοποιοί ήταν παλιοί σας γνώριμοι, έτσι δεν είναι;

Ο ένας από τους δύο ήταν αδειούχος των φυλακών. Είχε καταδικαστεί για διάπραξη ληστειών σε ποινή 27 ετών. Πήρε άδεια από τις φυλακές και νάτος...

Ο άλλος;
Ο άλλος επίσης είχε διαπράξει πολλές ληστείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, είχε συλληφθεί, ήταν κρατούμενος στις φυλακές Γρεβενών και είχε μεταχθεί στη Θήβα για να παραστεί σε κάποιο δικαστήριο. Κάποιος συνεργός του είχε κρύψει ένα πιστόλι στις τουαλέτες του Αστυνομικού Τμήματος Θήβας. Αυτός ζήτησε να πάει στην τουαλέτα, πήρε το πιστόλι, απείλησε τους αστυνομικούς και διέφυγε.

Είστε αντίθετος στις άδειες των κρατουμένων;

Όχι, δεν είμαι αντίθετος στις άδειες. Αλλά θα πρέπει να υπάρχει ένας διαχωρισμός των ανθρώπων στους οποίους χορηγούνται άδειες. Δηλαδή να μη χορηγούνται άδειες σε πολύ επικίνδυνους κακοποιούς όταν υπάρχει σχεδόν η βεβαιότητα ότι θα διαπράξουν νέα αδικήματα.

Φαντάζομαι ότι αυτά που λέτε περί εκπαιδευμένων και επαγγελματιών αστυνομικών, δεν αφορούν και όσα συνέβησαν τη Δευτέρα
το βράδυ στο Μαρούσι.
Είναι δυο διαφορετικά περιστατικά. Ναι, αλλά γράφτηκε ότι βιαστήκατε να κάνετε την επέμβαση της Τρίτης για να ξεπλύνετε την ντροπή της Δευτέρας όπου 2 αστυνομικοί αφοπλίστηκαν,τους πήραν και τα γιλέκα και τα κλειδιά του περιπολικού τους.

Δεν βιαστήκαμε. Την υπόθεση του Βύρωνα τη διερευνούσαμε αρκετές μέρες τώρα.

Δεν μου απαντάτε όμως πόσο επαγγελματική ήταν η δράση της Αστυνομίας τη Δευτέρα στο Μαρούσι;

Ακούστε, εκεί οι αστυνομικοί ήταν ένστολοι. Δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν κακοποιούς του επιπέδου αυτού, η αποστολή τους ήταν να περιπολούν.

Περίπου τους δικαιολογείτε.
Τους δικαιολογώ και γνωρίζοντας τη βιαιότητα των κακοποιών αυτών, αισθανόμαστε τυχεροί που τη Δευτέρα δεν τους εκτέλεσαν αυτούς τους αστυνομικούς.

Η ιστορία της Δευτέρας χαρακτηρίστηκε πάντως ως φιάσκο από πολλά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Πήραν τα όπλα των αστυνομικών, μετά τους εντόπισαν μοτοσυκλετιστές, τους διέφυγαν, ένα περιπολικό που τους είδε είπε ότι ήταν στο ΝΙΜΤΣ ενώ ήταν στο Γηροκομείο, στήθηκαν μπλόκα σε λάθος σημείο... Ε, όλα αυτά είναι φιάσκο.
Θα μου επιτρέψετε να μην απαντήσω αναλυτικά σε όλα αυτά γιατί δεν αφορούν την Ασφάλεια. Πολλά από αυτά που λέτε είναι αληθή αλλά σας είπα ότι είχαν τελικά να κάνουν με δύο όχι τυχαίους κακοποιούς.

Μήπως όμως η Αστυνομία πρέπει πλέον να είναι προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει τέτοιους κακοποιούς;

Είναι κι αν δείτε τους φακέλους της ΥΔΕΖΙ, της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά της Ζωής και της Ιδιοκτησίας, θα καταλάβετε ότι έχουμε πολλές επιτυχίες. Αλλά είναι αλήθεια ότι τα τελευταία τελευταία χρόνια οι κακοποιοί δείχνουν μια πρωτόγνωρη βιαιότητα. Με το παραμικρό πυροβολούν για να πάρουν έστω και ελάχιστα ευρώ.
«Δεν θα έπρεπε να δίνονται άδειες σε πολύ επικίνδυνους κρατουμένους»

«Οι κακοποιοί δρουν στην πόλη, εκεί θα δράσουμε και εμείς...»

Πόσοι αστυνομικοί ενεπλάκησαν στο περιστατικό;
Συνολικά στην περιοχή ήταν 18 αστυνομικοί.

Για πόσους πυροβολισμούς μιλάμε;

Μιλάμε για πολλούς πυροβολισμούς. Δεκάδες, πολλές δεκάδες.

Σας κατηγορούν ότι δεν χρησιμοποιήσατε τα ΕΚΑΜ για την επέμβαση αυτή.

Οι άντρες των ΕΚΑΜ έχουν ειδικές εξαρτήσεις, φέρουν ασπίδες. Εμείς παρακολουθούσαμε την περιοχή για να εντοπίσουμε τους κακοποιούς με αστυνομικούς της Ασφαλείας, οι οποίοι περνούν απαρατήρητοι. Φαντάζεστε να είχαμε στη γωνία μια κλούβα ΕΚΑΜ; Θα τους έβλεπαν από μακριά οι δράστες και θα τους χάναμε.

Ένα άλλο που ειπώθηκε είναι ότι θα μπορούσατε να αναβάλετε την επιχείρηση. Ή τέλος πάντων να μη γινόταν
αυτήν την απογευματινή ώρα.

Και αν την επόμενη μέρα αυτοί οι κακοποιοί σκότωναν κάποιους ανθρώπους στην προσπάθειά τους να κάνουν άλλη μια ληστεία; Τότε τι θα λέγαμε; Ακούστε, η Αστυνομία καθημερινά κάνει συλλήψεις. Όλες πραγματοποιούνται μέσα στον αστικό ιστό. Δεν είναι άσυλο ο αστικός ιστός. Εκεί που δρουν αυτοί, εκεί θα δράσουμε και εμείς.
Σταυρο Θεoδωρακη

Μολύβια, γόμες, εικονίσματα, γυαλιά πρεσβυωπίας. Θα μπορούσε να ήταν λυκειάρχης σε αυστηρό σχολείο αλλά τα μετάλλια παρατημένα άτακτα πάνω στο γραφείο του μαρτυρούν ότι μπροστά μου έχω έναν από τους κορυφαίους Έλληνες αστυνομικούς. Δέκα επτά χρόνια στη Δίωξη ναρκωτικών, στη συνέχεια μια μικρή θητεία στην ΕΥΠ και τώρα
επικεφαλής της Ασφάλειας.





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Τζούλια και Ζαγορίτης - Το video!

30 Ιουνίου 2010, 17:36
 Όσα προγήθηκαν του Μουσείου...Δείτε το video του ALTER: [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=98azJrAs0ys&w=640&h=505]Αποστολή: Γιώργος Τσιρίκος (Πειραιάς) ...

Ο Jerry Lee Lewis στον Λυκαβηττό - Κερδίστε προσκλήσεις

30 Ιουνίου 2010, 13:44
Jerry Lee Lewis: Ο θρύλος του rock and rollLet's rock n' roll πάρτι, στο ...

«Το ΔΝΤ τελειώνει την οικογενειοκρατία στην Ελλάδα», της Joanna Kakissis στην International Herald Tribune

30 Ιουνίου 2010, 12:34
30/6/2010Υπό τον τίτλο «Η λιτότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναδιάταξη», η International Herald ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0