Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Δήλωση ντροπής - ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ - TO BHMA

Αρχική | Διάφορα | Άρθρα από το Blog μας | Δήλωση ντροπής - ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ - TO BHMA

Ευχαριστώ τον κ. Δημήτρη Κεφαλίδη (Γερμανία) για την αποστολή.


http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=315353&ct=6&dt=14/02/2010

 

 ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ | Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

Δεν ξέρω πόσοι πανηγυρίζουν που η Ευρώπη θα μας σώσει από τη χρεοκοπία. Εγώ, πάντως, ντρέπομαι.



Και ντρέπομαι επειδή η εξωτερική βοήθεια- ιδιοτελής ή ανιδιοτελής, αδιάφορο- αποτελεί την έμπρακτη ομολογία ότι η χώρα δεν μπορεί να σώσει τον εαυτό της.

Και πώς να μπορέσει; Ο σημερινός εξευτελισμός δεν είναι ούτε τυχαίο ούτε συμπτωματικό γεγονός. Δεν προκύπτει από μια απροσδόκητη συγκυρία. Αποτελεί τη λογική κατάληξη μιας μακράς πορείας στην οποία κανένας δεν μπόρεσε να αντισταθεί και την οποία κανένας δεν θέλησε να αναστρέψει.

Το αποτέλεσμα είναι ότι χρεοκόπησε η χώρα συνολικά και όχι μόνο η οικονομία. Με αυτονόητο επακόλουθο την απώλεια μέρους της κυριαρχίας της, κατά τη διατύπωση του Πρωθυπουργού.

Για την πορεία αυτή φταίνε όσοι μάς κυβέρνησαν. Δεν κατάφεραν να προασπίσουν το δημόσιο συμφέρον και αποδείχθηκαν ανίκανοι να ορθώσουν το ζητούμενο των καιρών πάνω από την υπηρεσία των πολιτικών σκοπιμοτήτων τους.

Φταίνε και όσοι δεν μας κυβέρνησαν. Δεν μπόρεσαν να σπρώξουν την εξουσία στον δρόμο της ευθύνης και απλώς πλειοδότησαν (πλειοδοτούν...) σε ευκολία, ανοησία και επιπολαιότητα.

Και οι μεν και οι δε έκαναν πολιτική με τον ίδιο τρόπο: κολακεύοντας τον λαό, γλείφοντας τον ψηφοφόρο. Κατασκευάζοντας και μοιράζοντας ψευδαισθήσεις, αυτές ακριβώς που σήμερα καταρρέουν.

Διότι η αλήθεια είναι πικρή: εμείς φέραμε τη χώρα στο θλιβερό σημείο που βρίσκεται σήμερα. Οι κυβερνήσεις, τα κόμματα, οι πολιτικές ηγεσίες, οι συνδικαλιστές, τα μέσα ενημέρωσης, οι κοινωνικοί παράγοντες... όλοι αυτοί που ούτε θέλησαν ούτε προσπάθησαν να βάλουν τις φωνές τη στιγμή που το πλοίο έπλεε προς το παγόβουνο με την ορχήστρα να παίζει.

Η χρεοκοπία, βεβαίως, είναι και ευκαιρία για μια νέα αρχή. Μακάρι! Αλλά μια νέα αρχή υπακούει σε ορισμένες προϋποθέσεις. Με πρώτη απ΄ όλες την απεμπλοκή της κοινωνίας μας από τον βάλτο της ευκολίας και της ανοησίας- προ δύο ετών μάς έκαιγαν οι «πράσινοι εμπρηστές», τώρα μας πολεμούν οι «διεθνείς κερδοσκόποι».

Δεν θα είναι απλό. Αλλά είναι αναγκαίο. Τουλάχιστον, η ντροπή να οδηγήσει σε μια λύτρωση. Αλλά δεν πρόκειται να ντραπούμε πολλοί αν δεν καταλάβουμε πόσο φταίμε όλοι.




Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Τζούλια και Ζαγορίτης - Το video!

30 Ιουνίου 2010, 17:36
 Όσα προγήθηκαν του Μουσείου...Δείτε το video του ALTER: [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=98azJrAs0ys&w=640&h=505]Αποστολή: Γιώργος Τσιρίκος (Πειραιάς) ...

Ο Jerry Lee Lewis στον Λυκαβηττό - Κερδίστε προσκλήσεις

30 Ιουνίου 2010, 13:44
Jerry Lee Lewis: Ο θρύλος του rock and rollLet's rock n' roll πάρτι, στο ...

«Το ΔΝΤ τελειώνει την οικογενειοκρατία στην Ελλάδα», της Joanna Kakissis στην International Herald Tribune

30 Ιουνίου 2010, 12:34
30/6/2010Υπό τον τίτλο «Η λιτότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναδιάταξη», η International Herald ...


Σχολιάστε το άρθρο:



Φαίδων Θεοφίλου την 25 Φεβρουαρίου 2010, 04:10
Σχόλιο από Φαίδων Θεοφίλου
Επειδή δεν πρόκειται να αλλάξουμε ποτέ, ο μόνος τρόπος για να συμμαζευτούμε είναι
"η αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων να σταματήσουν να είναι τα κορόιδα στη σχέση τους με την Ελλάδα. Και επειδή κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί τί είναι αυτά που λέω, να υπενθυμίσω ότι εδώ και 28 χρόνια χρηματοδοτείται απλόχερα η Ελλάδα από την Ε.Ε. με το σκεπτικό να εκσυγχρονιστεί, να φτιάξει μια στέρεη οικονομία, ώστε να συμμετέχει και αυτή, ώς υγιής οικονομία, στη στήριξη των ασθενέστερων μελών που εισέρχονται στην Ε.Ε. Σήμερα λοιπόν με το ναυάγιο Ελλάς, εκείνο που μας λένε, είναι: Κολυμπήστε μόνοι σας για να σωθήτε.
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
christiannaloupa την 24 Φεβρουαρίου 2010, 07:48
Σχόλιο από christiannaloupa
Agapite k. Kephalidi,
To sxolio sas me vriskei apolyta symfoni.
Dystyxos diekdikoume evresitexneia stin kaloperasi: syntaxi sta 50, 14os misthos, argomisthia,elastika oraria kata to dokoun kai den symmazevetai...
Telika to olo zitima anagetai sti nootropia olon mas. Oloi mas, kathenas me ton tropo tou, anakyklonoume ena sapio kai tritokosmiko systima.
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
Dimitris Kephalidis την 24 Φεβρουαρίου 2010, 06:56
Σχόλιο από Dimitris Kephalidis
Αγαπητη κα Λουπα,

Ειλικρινα βαρεθηκα το τελευταιο καιρο, νάκουγω κλαψουρες και κορωνες "σφοδρως δεινοπαθουντων" της οργανωμενης ελληνικης κοινωνιας. Ειτε προκειται για κρατικους
λειτουργους μη χασουν ενα 5 % και δεσποταδες που αρνουνται φορολογιες, ειτε για ελευθερους επαγγελματιες που προσπαθουν ν΄αποκρυψουν τα πραγματικα τους εσοδα.
Κι΄ερχουνται στιγμες που αναρρωτιεμαι, αν ακομα εχω "σωας τας φρενας".

Ενα προχτεσινο τηλεφωνημα ομως με τη Χαλκιδα, ξεδιαλυνε τη κατασταση. Στην αλλη ακρη φιλη μας, συνταξιουχα καθηγητρια. Υστερα απ΄τα τυπικα και το καιρο, μπηκα-
με στα κρισιμα για το χειλος του γκρεμου που φτασαμε και συμφωνησαμε στη διαγνωση. Μαλιστα σαν παραδειγμα σπαταλης, ανεφερε η κυρια και τη περιπτωση γειτονα
αστυνομικου που στα 50 του συνταξιοδοτηθηκε και τωρα εισπρατει 14 χ 1.800 €. Σαν αντετεινα πως 14ος μισθος -και με δ α ν ε ι κ α- ειναι αγνωστος στην Ευρωπη, μου
απαντησε "μειδιουσα" :
-Το ξερω, μα ασε, καυμενε, να τον παρουμε και φετος!

Το αρχικο μου διλημμα λυθηκε. Αναλογιζουμε ομως, ποσοι Ελληνες εχουν μα την αληθεια ακομα φιλοτιμο και συναισθηση ευθυνης για τις γενιες που ακολουθουν!

Δημητρης Κεφαλιδης - Γερμανια
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
συνολικά: 3 | προβολή: 1 - 3

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0