Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Πρωτοφανές! Νέα ρουκέτα από το γερμανικό περιοδικό “Focus”! - MAKEΔONIA

Αρχική | Διάφορα | Άρθρα από το Blog μας | Πρωτοφανές! Νέα ρουκέτα από το γερμανικό περιοδικό “Focus”! - MAKEΔONIA
24/2/2010 

 http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=51621


Πρωτοφανές! Μας εγκαλούν για εικόνες και Πόλη


Εκτυπώσιμη σελίδα
 


  • M008F01BNS30Εξοργίζει η ανθελληνική προπαγάνδα.

  • Νέα ρουκέτα από το γερμανικό περιοδικό “Focus”.


Ενταση στις σχέσεις Αθήνας - Βερολίνου πυροδοτούν οι συντονισμένες ανθελληνικές επιθέσεις γερμανικών μέσων ενημέρωσης. Τους ενοχλούν τα... αρχαία ελληνικά, οι εικόνες των αγίων και η βυζαντινή σημαία. Τον γερμανό πρεσβευτή κάλεσε ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος. Θέμα γερμανικών αποζημιώσεων εγείρει η Νέα Δημοκρατία.  • “Οι Γερμανοί έβαλαν τα κριτήρια του Μάαστριχτ με την ελπίδα ότι δεν θα τα πιάσετε”, λέει στη “Μ” ο γερμανός καθηγητής διεθνούς οικονομίας Σ. Ντούλιεν.


(Πριν κοπάσει ο θόρυβος του πρωτοσέλιδου με την Αφροδίτη της Μήλου σε χυδαία χειρονομία -φωτ.- το γερμανικό περιοδικό “Focus” επανήλθε χθες με νέο σκληρό δημοσίευμα.)

Νέα ρουκέτα από το γερμανικό “Focus”

Της Αγγελικής Σπανού

Στα όρια του ρατσισμού κινούνται οι ανθελληνικές επιθέσεις κυρίως γερμανικών μέσων ενημέρωσης, πυροδοτώντας ένταση στις σχέσεις Αθήνας - Βερολίνου.
Νέο δημοσίευμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού “Focus” περνάει γενεές δεκατέσσερις τον ελληνικό λαό, πριν καν κοπάσει ο θόρυβος που προκάλεσε το πρωτοσέλιδο με την Αφροδίτη της Μήλου να κάνει χυδαία χειρονομία. Η κυβέρνηση διαχειρίζεται με αμηχανία το πρόβλημα, έχοντας επίγνωση του καθοριστικού ρόλου της γερμανικής κυβέρνησης στις κυοφορούμενες αποφάσεις για την παροχή οικονομικής στήριξης στην Ελλάδα. Από τη μία πλευρά γίνεται προσπάθεια να αποφευχθεί ένα διπλωματικό επεισόδιο και από την άλλη μεταφέρεται μήνυμα ενόχλησης για την ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί τη Γερμανία σε βάρος τη χώρας. Ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος κάλεσε τον γερμανό πρεσβευτή στην Αθήνα, για να διαμαρτυρηθεί, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής αναφέρθηκε σε “συντηρητικούς πολιτικούς στη Γερμανία που πυροδοτούν αυτό το κλίμα”. Αίσθηση προκαλεί η απόφαση της ΝΔ να εγείρει τις επόμενες ημέρες θέμα γερμανικών αποζημιώσεων προς τις οικογένειες των θυμάτων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πάνος Παναγιωτόπουλος υπενθύμισε τη συμβολή της Ελλάδας στην απελευθέρωση της Ευρώπης από τον ναζισμό. Αν και δεν υπάρχει απολύτως καμία σχέση μεταξύ των δημοσιονομικών αλχημειών επί κυβέρνησης Καραμανλή και των αμαρτιών του ναζιστικού παρελθόντος, η χρονική σύμπτωση της απόφασης για εξεταστική σχετικά με τα παραποιημένα στοιχεία και της επιστροφής στο 1940 που επιχειρεί η ΝΔ δημιουργούν εύλογους συνειρμούς για προσπάθεια υπεκφυγής μέσω... Ολοκαυτώματος. Η ένταση στις ελληνογερμανικές σχέσεις για την ώρα εκδηλώνεται σε επίπεδο δημοσιευμάτων από γερμανικής πλευράς και πολιτικών δηλώσεων από ελληνικής. Διπλωματικές πηγές εκφράζουν την ανησυχία της για την έκβαση που μπορεί να έχει η ανταλλαγή σκληρών μηνυμάτων μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου, έστω και αν η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει ευθύνη για τις επιθέσεις εκ μέρους μέσων ενημέρωσης και δεν δείχνει κατά κανέναν τρόπο να τα υιοθετεί.
“Μπορεί κανείς να καταλάβει τους  Έλληνες;”

Το ακραίο και προσβλητικό δημοσίευμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του “Focus”

Στην ηλεκτρονική σελίδα του γερμανικού περιοδικού “Focus” αναρτήθηκε ρεπορτάζ με τον τίτλο “Μπορεί κανείς να καταλάβει τους  Έλληνες;” Ο υπέρτιτλος “Πολιτιστικό σοκ: Ελλάδα” δίνει και την απάντηση του συντάκτη, ειδικά αν συνδυαστεί με τον υπότιτλο “Η Ε.Ε. δεν επέβαλε στην Ελλάδα μόνο ένα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας, αλλά ζήτησε και την αλλαγή νοοτροπίας. Οι ρίζες, όμως, της διαφορετικότητας των Ελλήνων είναι βαθιές και δεν θα πρέπει να αναμένεται κάτι περισσότερο από μια επιδερμική αλλαγή”. Το δημοσίευμα είναι επιθετικό σε ακραίο βαθμό, ψέγοντας τους  Έλληνες για όλα: Από τον τρόπο που πληρώνουν (ρεφενέ) στις ταβέρνες μέχρι ότι εξακολουθούν να λένε την Κωνσταντινούπολη Κωνσταντινούπολη και όχι Ιστανμπούλ. Από το ότι δεν έχουν καταργηθεί τα αρχαία ελληνικά μέχρι τα μοναχικά ζεϊμπέκικα στις πίστες. Γράφει μεταξύ άλλων ο συντάκτης: “Οι  Έλληνες δεν αντιμετωπίζουν ποτέ και πουθενά προβλήματα ενσωμάτωσης. Παντού νοιώθουν σαν στο σπίτι τους. Το συμπαθητικό αυτό μικρό έθνος μοιάζει να μην έχει έγνοιες και να χορεύει πάντα σαν τον Αλέξη Ζορμπά. Οι  Έλληνες αισθάνονται σαν πατέρες των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών και δεν θα είχαν καμία δυσκολία να ζήσουν και χωρίς κυβέρνηση. Γιατί να αλλάξει κάποιος που είναι ήδη τέλειος;” Και συνεχίζει: “Οι  Έλληνες αποτελούν μοναδικό είδος. Μόνο αυτοί χρησιμοποιούν την ελληνική γραφή. Η διαγραφή των αρχαίων ελληνικών δεν τίθεται καν ως θέμα. Η προφορά και η σημασία των λέξεων έχουν, ωστόσο, αλλάξει. Τα αρχαία ελληνικά είναι υποχρεωτικό μάθημα από την Α΄ Γυμνασίου. Σαν να λέμε ότι οι γερμανοί μαθητές θα πρέπει να μάθουν γοτθικά. Τα τοπωνύμια στις πινακίδες των δρόμων γράφονται και με λατινικούς χαρακτήρες (στα αγγλικά, λένε οι  Έλληνες). Ενιαίοι κανόνες, όμως, δεν φαίνεται να υπάρχουν και το ίδιο τοπωνύμιο μπορεί κανείς να το απαντήσει γραμμένο και με τρεις διαφορετικούς τρόπους. Οι κανόνες υπάρχουν, άλλωστε, για να παραβιάζονται”. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού, “στους δρόμους ισχύει το ʽόλοι εναντίον όλωνʼ και προπάντων κατά των πεζών. Η διχόνοια είναι χαρακτηριστικό των Ελλήνων. Δεν είναι τυχαίο ότι ο εμφύλιος πόλεμος (1944-1949) κόστισε τη ζωή σε περισσότερους ανθρώπους απʼ ό,τι ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. ʽΕίσαι δικός μαςʼ, είναι το μεγαλύτερο κομπλιμέντο που μπορούν να κάνουν οι  Έλληνες σε κάποιον ξένο”.
Ο ελληνικός λαός εγκαλείται από τον γερμανό δημοσιογράφο για εθνικισμό και προγονοπληξία: “Η Κωνσταντινούπολη ακόμη και σήμερα ονομάζεται Κωνσταντινούπολη. Σε εκκλησίες και μονές κυματίζει η σημαία του Βυζαντίου δίπλα στην ελληνική, ενώ τα σχολικά βιβλία καλλιεργούν απροκάλυπτα τον σοβινισμό”. Εγκαλείται επίσης για τον τρόπο με τον οποίο διασκεδάζει και κοινωνικοποιείται: “Οι περισσότεροι  Έλληνες είναι κοινωνικοί άνθρωποι. Σπάνια τρώνε μόνοι τους έξω. Η έννοια της παρέας εμπεριέχει και μία αποκλειστικότητα. Κάθε παρέα διεκδικεί την πίστα για τον εαυτό της και πληρώνει τους μουσικούς για τις παραγγελιές της.  Όλοι παραγγέλνουν, τα πιάτα τοποθετούνται στο μέσο του τραπεζιού, ο καθένας τρώει και πίνει όσο θέλει.  Όταν έρθει η ώρα του λογαριασμού, αρχίζουν τα ψευτομαλώματα.  Όλοι αγωνίζονται να πληρώσουν τον λογαριασμό. Και όσον αφορά το φιλοδώρημα, το ποσό του δεν δηλώνεται προφορικά, αλλά αφήνεται στο τραπέζι, καθώς φεύγει η παρέα”. Ο συντάκτης ενοχλείται βαθύτατα και από συμπεριφορές που συνδέονται με θρησκευτικές πεποιθήσεις. Γράφει συγκεκριμένα: “Το 97% των Ελλήνων έχουν βαπτιστεί χριστιανοί ορθόδοξοι. Οι άγιοι εμφανίζονται ως υπουργοί και υφυπουργοί του Θεού στα εικονίσματα, τα οποία δεν απαντώνται μόνο στις αναρίθμητες εκκλησίες και μονές, αλλά και σε διαμερίσματα, ταβέρνες, σουπερμάρκετ και νυχτερινά μαγαζιά. Όποιος έχει προβλήματα απευθύνεται στους αγίους. Κάθε άγιος έχει και δικό του χαρτοφυλάκιο”. Ύστερα από όλα αυτά, δεν προκαλούν εντύπωση οι μομφές για αναβλητικότητα: “Η λέξη αύριο έχει ευρύτατη σημασία. Κυρίως χρησιμοποιείται για να μετατίθενται θέματα προς διεκπεραίωση στο μέλλον. Υπάρχουν μεν ταχυδρομικοί κώδικες και ονομασίες οδών (που τις ξέρει μόνο ο ταχυδρόμος), αλλά μόνο σποραδικά βλέπει κανείς αριθμούς σε σπίτια και καταστήματα. Οι  Έλληνες δεν συμπαθούν τους χάρτες. Λίγοι αγοράζουν ταξιδιωτικούς οδηγούς και συστήματα πλοήγησης. Προτιμούν να ρωτούν. Απέναντι σε στοιχεία και πληροφορίες που παρέχονται γραπτώς θα πρέπει κανείς να είναι επιφυλακτικός. Οι ώρες κοινού των μουσείων, όπως αναγράφονται στις ιστοσελίδες τους, σπάνια ισχύουν. Καλύτερα κάποιος να τηλεφωνεί”. Ο λίβελος καταλήγει με τα εξής: “Πολλοί  Έλληνες είναι δημιουργικοί όχι μόνο στο μαγείρεμα στατιστικών στοιχείων. Δεν είναι τυχαίο που στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά ιδιωτικά μουσεία με περίεργες συλλογές”. Και βεβαίως δεν λείπει η αποδόμηση του ελληνικού καλοκαιρινού ονείρου: “Οι  Έλληνες κάνουν πολύ ευχαρίστως διακοπές. Κατά προτίμηση με την παρέα κάπου στην Ελλάδα. Πολλοί ξενώνες έχουν χτιστεί με χρηματοδότηση της Ε.Ε. Αντί, όμως, οι ιδιοκτήτες να διαμορφώσουν απλά δωμάτια, φτιάχνουν διαμερίσματα για τα παιδιά τους (για όταν μεγαλώσουν). Αυτό το θέμα δεν έχει απασχολήσει κανέναν προς το παρόν στις Βρυξέλλες”.

“Οι Γερμανοί ποτέ δεν σας ήθελαν στην ευρωζώνη”

Ο γερμανός καθηγητής διεθνούς οικονομίας και πρώην συντάκτης των “Financial Times Deutschland” Σεμπάστιαν Ντούλιεν στη “Μ”

Του Γιώργου Χρηστίδη

Οι Γερμανοί ποτέ δεν φαντάζονταν ότι θα είχαν το ίδιο νόμισμα με τους  Έλληνες ή τους Ιταλούς και σήμερα δεν έχουν καμία διάθεση να δουν έστω και ένα γερμανικό ευρώ να καταλήγει σε βοήθεια της Ελλάδας, δηλώνει στη “Μ” ο καθηγητής διεθνούς οικονομίας στο πανεπιστήμιο HTW του Βερολίνου και επί πολλά χρόνια συντάκτης των “Financial Times Deutschland” Σεμπάστιαν Ντούλιεν. Ο κ. Ντούλιεν προσθέτει ότι το διαβόητο δημοσίευμα του “Focus” απηχεί το κοινό αίσθημα στη Γερμανία και προειδοποιεί ότι τα χρόνια που έρχονται θα είναι εξαιρετικά δύσκολα για την Ελλάδα.

Το πρωτοσέλιδο του περιοδικού “Focus” απηχεί τις απόψεις της πολιτικής ηγεσίας και της κοινής γνώμης στη Γερμανία; Μας θεωρείτε κοινούς απατεώνες; Θα πρέπει να κάνετε μία διάκριση ανάμεσα στην κοινή γνώμη και στους πολιτικούς. Πολλοί στη γερμανική κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά ότι κάτι πρέπει να γίνει με την Ελλάδα. Είναι διατεθειμένοι να δώσουν με κάποια μορφή χρήματα. Σε επίπεδο κοινής γνώμης, όμως, θα έλεγα ότι, ναι, κινείται προς την κατεύθυνση του δημοσιεύματος του περιοδικού “Focus”. Εκφράζει το κοινό αίσθημα.

Γιατί τέτοιο μένος κατά της Ελλάδας; Στη Γερμανία συζητάμε σήμερα νέες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, πέραν όσων είχαν γίνει τα τελευταία χρόνια. Οι Γερμανοί, που υπέστησαν μέτρα μισθολογικής λιτότητας επί χρόνια, πιστεύουν ότι δεν θα έχουν σήμερα μεγαλύτερες ελαφρύνσεις, επειδή θα υποχρεωθούν να πληρώσουν τον λογαριασμό της Ελλάδας. Η κοινή γνώμη αναρωτιέται: Γιατί πρέπει να πληρώσω εγώ για μια χώρα με τόσο μεγάλη φοροδιαφυγή; Ιδίως από τη στιγμή που κάποιος εκεί μαγείρευε τα στοιχεία;

Και στη Γερμανία πάντως δεν είναι άγνωστη η δημιουργική λογιστική, ιδίως μετά την ενοποίηση. Επίσης αναρωτιέται κανείς πού είναι η περίφημη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, όταν γίνεται θρύψαλα στην πρώτη κρίση... Ίσως να έχετε δίκιο, να υπήρξαν σε μικρά ζητήματα επίμαχες λογιστικές πρακτικές, όμως η αίσθηση εδώ των Γερμανών είναι ότι αυτές οι τακτικές δεν είχαν οργιάζουσα μορφή και εν πάση περιπτώσει σήμερα κανένας Γερμανός δεν τις θυμάται. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί Γερμανοί δεν ήθελαν το ευρώ εξαρχής.  Ήθελαν να κρατήσουν το μάρκο. Και μετά έθεσαν τα κριτήρια του Μάαστριχτ με την ελπίδα ότι άλλες χώρες, κυρίως της Νότιας Ευρώπης, δεν θα μπορούσαν ποτέ να τα εκπληρώσουν. Κάποιες, όπως η Ελλάδα, τα κατάφεραν, όμως πολλοί Γερμανοί δεν ήθελαν ποτέ στην ευρωζώνη την Ελλάδα, την Ιταλία ή τις άλλες χώρες των... PIGS.

Τι βλέπετε να συμβαίνει στο άμεσο μέλλον; Στο άμεσο μέλλον θα υπάρξει κάποια βοήθεια προς την Ελλάδα από τα άλλα κράτη-μέλη. Πιθανώς από άλλα κράτη-μέλη όπως η Γερμανία και η Γαλλία, με τρόπο που να μη φοβίζει υπερβολικά τους γερμανούς ψηφοφόρους. Θα μπορούσε η βοήθεια να γίνει με την αγορά ελληνικών ομολόγων από κάποια γερμανική τράπεζα, όπως η KfW. Η KfW συζητείται στη Γερμανία, θα ήταν μία ωραία λύση. Θα σας δώσει ένα δάνειο με 4,5% επιτόκιο, η Γερμανία δανείζεται με 3,5%, οπότε εμείς έχουμε ένα κέρδος και μπορεί η κυβέρνηση να το πουλήσει στους ψηφοφόρους ως επένδυση και όχι ξελάσπωμα.

Και πιο μεσοπρόθεσμα; Το πρόβλημα είναι ότι δεν νομίζω πως η Ελλάδα θα μπορέσει να προσαρμοστεί. Η Ελλάδα έχει χάσει πολλή ανταγωνιστικότητα και τώρα τα μέτρα λιτότητας θα οδηγήσουν σε τεράστια ύφεση. Το αποτέλεσμα θα είναι να αυξηθεί αυτόματα το δημόσιο χρέος σας. Η Ελλάδα ίσως δεν καταφέρει ποτέ με τέτοια μέτρα να αποκτήσει διαχειρίσιμα επίπεδα χρέους.

Ποια θα ήταν η εναλλακτική; Το λογικό θα ήταν να υποχρεωθεί η Ε.Ε. να αναδιαρθρώσει το χρέος σας, δημιουργώντας έναν κατάλληλο ευρωπαϊκό μηχανισμό.  Όμως δυστυχώς τώρα δεν το σκέφτονται καν. Αυτό που βλέπω είναι να υλοποιείται το χειρότερο σενάριο: Παράταση της κρίσης για ένα δύο χρόνια και τελικά παρέμβαση του ΔΝΤ, το οποίο θα σας δανείσει με τους δικούς του όρους.

"Οι  Έλληνες είναι εκβιαστές"!

Ο επικεφαλής του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας Χανς-Βέρνερ Σιν

Τη σκυτάλη του γερμανικού σφυροκοπήματος εναντίον της Ελλάδας έλαβε χθες και ο επικεφαλής του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας, ο οποίος υποστήριξε ότι η χώρα μας δεν θα έπρεπε να έχει μπει ποτέ στην ευρωζώνη, την οποία τώρα εκβιάζει! Πρόεδρος ενός από τους σημαντικότερους οικονομικούς οργανισμούς της Ε.Ε. ο Χανς-Βέρνερ Σιν ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξε ότι θα έκανε καλό και στην ίδια την ευρωζώνη να μη στηρίξει την Ελλάδα(!) και έτσι να υποχωρήσει το ευρώ. Κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν θα ήταν πρόβλημα, “αλλά θα είναι πολύ χρήσιμο, για να τονωθούν οι ευρωπαϊκές εξαγωγές. Το ευρώ είναι υπερτιμημένο με βάση όλους τους δείκτες μέτρησης της αγοραστικής δύναμης”, υποστήριξε. “Η Ελλάδα ποτέ δεν θα έπρεπε να μπει στην ευρωζώνη, επειδή δεν είχε τις προϋποθέσεις, και τώρα εκβιάζει τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέσω του ευρώ”, ανέφερε δηκτικά. “Δεν είναι θέμα της Ε.Ε. να βοηθήσει την Ελλάδα”, τόνισε, κάνοντας υποδείξεις προς τη χώρα μας ότι “πρέπει” να αποδεχτεί τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στη λογική ο καθένας για τον εαυτό του, ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Βόλφγκαγκ Σόιμπλε δήλωσε χθες ότι “εξαρτάται από την κάθε χώρα της ευρωζώνης να κάνει τη δική της δουλειά”.
Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Τζούλια και Ζαγορίτης - Το video!

30 Ιουνίου 2010, 17:36
 Όσα προγήθηκαν του Μουσείου...Δείτε το video του ALTER: [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=98azJrAs0ys&w=640&h=505]Αποστολή: Γιώργος Τσιρίκος (Πειραιάς) ...

Ο Jerry Lee Lewis στον Λυκαβηττό - Κερδίστε προσκλήσεις

30 Ιουνίου 2010, 13:44
Jerry Lee Lewis: Ο θρύλος του rock and rollLet's rock n' roll πάρτι, στο ...

«Το ΔΝΤ τελειώνει την οικογενειοκρατία στην Ελλάδα», της Joanna Kakissis στην International Herald Tribune

30 Ιουνίου 2010, 12:34
30/6/2010Υπό τον τίτλο «Η λιτότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναδιάταξη», η International Herald ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0