Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Ελληνικά «διαμάντια» θάμπωσαν το Λονδίνο

Αρχική | Τέχνες - Επιστήμες | Ελληνικά «διαμάντια» θάμπωσαν το Λονδίνο

Μπορεί το καλοκαίρι να είναι στο κατώφλι στην Ελλάδα, όμως στο Λονδίνο -και πιο συγκεκριμένα στην αίθουσα δημοπρασιών του οίκου Bonhams- το «Φθινόπωρο» καλά κρατεί. Αυτό φάνηκε άλλωστε περίτρανα από το χθεσινό Greek Sale που πραγματοποιήθηκε στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας, στο οποίο κορυφαίος πίνακας της δημοπρασίας ανακηρύχτηκε το «Φθινόπωρο» του Γιάννη Τσαρούχη.

Η γνωστή δημιουργία που απεικονίζει το αγαπημένο μοντέλο του ζωγράφου Ντομινίκ με τη μορφή αρχαίου Ελληνα θεού πουλήθηκε 318.181 ευρώ, ύστερα από ολιγόλεπτη σκληρή «μάχη» που δόθηκε τόσο από την αίθουσα όσο και διά τηλεφώνου. Ο πλειοδότης τελικά «χτύπησε» το έργο από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής του γραμμής.

Η εαρινή δημοπρασία περιλάμβανε συνολικά 108 έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, δημιουργίες αγαπημένων Ελλήνων καλλιτεχνών του 19ου και του 20ού αιώνα. Μάλιστα, από τα δημοπρατηθέντα έργα πουλήθηκαν τα 50, ενώ τα υπόλοιπα 58 δεν βρήκαν αγοραστή.

Από τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά «διαμάντια» του φετινού εαρινού Greek Sale ήταν ο πίνακας του Θεόφιλου «Ο Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ΧΙ Παλαιολόγος στα τείχη της Κωνσταντινούπολης», έργο που θεωρείται εθνικός θησαυρός, διότι απεικονίζει τον θρύλο της ελληνικής παράδοσης να μάχεται ηρωικά στα τείχη της πρωτεύουσας. Για την απόκτησή του εύπορος συλλέκτης έδωσε περί τα 142.230 ευρώ.

Μεγάλη έκπληξη προκάλεσε η έλλειψη ενδιαφέροντος για την εξαιρετική και μεγάλης εθνικής σημασίας ελαιογραφία του Κωνσταντίνου Βολανάκη «Η πυρπόληση της Τουρκικής Ναυαρχίδας». Ο πίνακας έμεινε στα αζήτητα, μια και δεν κατάφερε να συγκινήσει τους φιλότεχνους συλλέκτες. Να θυμίσουμε ότι η δημιουργία είχε τιμή εκτίμησης τα 120.000-170.000 ευρώ.

Το σπουδαίο έργο του Αλέκου Φασιανού «Επιστροφή από την Τροία» πουλήθηκε αντί του ποσού των 97.281, η «Επιθυμία» του ίδιου εικαστικού γύρω στα 107.038, ενώ και οι «Δύο γεωμετρικές συνθέσεις» του Νίκου Εγγονόπουλου «έπιασαν» περί τα 92.961 ευρώ. Εξαιρετικά καλά πήγε στη δημοπρασία και ο πίνακας του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα με τίτλο «Συνθεμένα Σπίτια, Υδρα», τον οποίο απέκτησε εύπορος λάτρης της τέχνης αντί του ποσού των 78.885 ευρώ αλλά και ο «Παίκτης του Ολυμπιακού με τα φτερά της νίκης», το οποίο δόθηκε αντί 114.076 ευρώ.

Την πλάτη γύρισαν οι εύποροι συλλέκτες στους πίνακες «Πορτρέτο της κυρίας Σ» του Γεωργίου Μπουζιάνη, μια και δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον, αλλά και στον ήρωα Μάρκο Μπότσαρη, όπως αποτυπώθηκε στον καμβά του Θεόφιλου.

Ακόμη, στο σφυρί του οίκου βγήκαν έργα των Θεόδωρου Ράλλη, Μιχάλη Οικονόμου, Σπύρου Παπαλουκά, Οπυς Ζούνη, Παναγιώτη Τέτση, Κώστα Κουλεντιανού, Θεόδωρου Στάμου και άλλων.

GREECE DEPT FREE

Η δεύτερη ενότητα του εαρινού Greek Sale ήταν αφιερωμένη στην ελληνική κρίση. Συνολικά 32 έργα γνωστών Ελλήνων γνωστών καλλιτεχνών βγήκαν στο σφυρί με σκοπό τη μείωση του ελληνικού χρέους.

Με πρωτοβουλία των εκπαιδευτηρίων της Ελληνογερμανικής Αγωγής συγκεντρώθηκαν πίνακες και γλυπτά, μεταξύ των οποίων του Παναγιώτη Τέτση και του Αλέκου Φασιανού, τα οποία χθες βγήκαν στο σφυρί σε ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές. Μάλιστα, τα έσοδα που προέκυψαν από την πώληση των 21 έργων -τα υπόλοιπα δεν βρήκαν αγοραστή- θα δοθούν στον μη κυβερνητικό οργανισμό GreeceDebtFree, με στόχο την αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές σε τιμές πολύ χαμηλότερες από το ποσό που οφείλει το ελληνικό κράτος.

Είναι χαρακτηριστικό δε ότι τόσο οι καλλιτέχνες όσο και ο οίκος Bonhams συμμετείχαν στο εγχείρημα αφιλοκερδώς. Τα έσοδα που προέκυψαν από την πώληση των δωρηθέντων υπολογίζεται ότι είναι κοντά στα 80.000 ευρώ. Το πιο ακριβό εξ αυτών ήταν η «Νεκρή φύση» του Παναγιώτη Τέτση, η οποία πουλήθηκε στα 17.000 ευρώ.

Γιώτα Βαζούρα

δημοκρατία





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Η Παλμύρα την εποχή του Γκαίτε

29 Φεβρουαρίου 2016, 21:25
H Παλμύρα που βρίσκεται σήμερα στο έλεος του ΙΚ ενέπνευσε την ευρωπαϊκή τέχνη. Ο ...

Στον «δικό μας» Πατρίκ Μοντιανό το Νόμπελ Λογοτεχνίας

09 Οκτωβρίου 2014, 17:44
Από τη Θεσσαλονίκη η καταγωγή του Γεννήθηκε το 1945 και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ...

Ελληνικά «διαμάντια» θάμπωσαν το Λονδίνο

28 Απριλίου 2013, 15:59
Μπορεί το καλοκαίρι να είναι στο κατώφλι στην Ελλάδα, όμως στο Λονδίνο -και πιο ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0