Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

State Department: «Αντισημιτική και ξενοφοβική η Χρυσή Αυγή»

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | State Department: «Αντισημιτική και ξενοφοβική η Χρυσή Αυγή»

Μεγάλο μέρος της έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη θρησκευτική ελευθερία στην Ελλάδα αφιερώνεται στο ρόλο της Χρυσής Αυγής στη δημιουργία αντισημιτικού και ξενοφοβικού κλίματος με συνεχείς επιθέσεις κατά μεταναστών, που σπανίως, όπως αναφέρει, εξιχνιάζονται.

 


Η έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για τη θρησκευτική ελευθερία στην Ελλάδα το 2012 περιέχει εκτενή αναφορά στο ρόλο της Χρυσής Αυγής, μετά την είσοδό της στη Βουλή.


Απειλή για την ελεύθερη έκφραση της θρησκευτικής πίστης των Ελλήνων αποτελεί η Χρυσή Αυγή, όπως υποστηρίζεται στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ελλάδα, στην οποία τονίζεται ότι πρόκειται για «αντισημιτική» και «ξενοφοβική» πολιτική παράταξη.


Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι η κυβέρνηση της χώρας καταδικάζει τις πράξεις βίας εναντίον μεταναστών, σημειώνοντας παράλληλα ότι παρατηρητές κάλεσαν τις αρχές να κάνουν περισσότερα για να αντιμετωπίσουν το «τυφλό μίσος και τον ρατσισμό της Χρυσής Αυγής».


Στην αρχή της έκθεσης, που αφορά το 2012, επισημαίνεται ότι το Σύνταγμα και άλλοι νόμοι και πολιτικές προστατεύουν τη θρησκευτική ελευθερία με κάποιους περιορισμούς.


Γενικά, η κυβέρνηση στην Ελλάδα, γράφει, σέβεται τη θρησκευτική ελευθερία αν και επέβαλε περιορισμούς που επηρεάζουν μέλη μη Ελληνορθόδοξων θρησκευτικών ομάδων.


Η κυβέρνηση χορήγησε προνόμια και νομικά προνόμια στην Ορθόδοξη Εκκλησία, που δεν παρέχει σε άλλες θρησκευτικές ομάδες, όπως η προνομιακή φορολογία και θεσμοθετημένη σύνδεση με την κυβέρνηση, όπως σημειώνεται.


Καταγράφεται, επίσης, και η θέση ότι δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για την οικοδόμηση τεμένους στην Αθήνα, καθώς και η άποψη ότι «ορισμένες διακρίσεις» υπήρξαν και σε βάρος των μουσουλμάνων κατοίκων της Θράκης.


Σύμφωνα πάντα με την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ηγέτες και κυβέρνηση στην Ελλάδα καταδίκασαν δημόσια τις αντισημιτικές και ρατσιστικές επιθέσεις, αλλά παρατηρητές έχουν καλέσει τις (ελληνικές) αρχές να κάνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση των ενεργειών βίας και μίσους από μέλη της Χρυσής Αυγής.


Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής «αρνήθηκε δημόσια και επανειλημμένα την ύπαρξη του Ολοκαυτώματος, στο παρελθόν, σε δημόσιες εκδηλώσεις χαιρέτισε ναζιστικά τους οπαδούς του» και ότι η εφημερίδα της Χρυσής Αυγής είναι κατά της διδασκαλίας της ιστορίας του Ολοκαυτώματος στα σχολεία.


Για την ιδεολογία και τις πράξεις της Χρυσής Αυγής, γίνεται αναφορά και στην περίπτωση που μέλος του συγκεκριμένου κόμματος διάβασε εντός της Βουλής αποσπάσματα από «Τα πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών».


Αναφορά γίνεται και για τις επιθέσεις εναντίον εβραϊκών νεκροταφείων στα Ιωάννινα και στη Δράμα.


Στην έκθεση αναφέρεται ότι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως για παράδειγμα η Human Rights Watch, επικρίνουν την ελληνική αστυνομία ότι έχει καταβάλει «πολύ μικρή προσπάθεια» για τον περιορισμό των βίαιων ενεργειών της Χρυσής Αυγής.


Τονίζεται δε ότι οι αστυνομικές αρχές διερευνούν τη συμμετοχή του εκπροσώπου του κόμματος σε ένοπλη ληστεία το 2007, καθώς και τη συμμετοχή δύο άλλων βουλευτών για φθορές και επιθέσεις κατά μεταναστών.


Αναφορά γίνεται και σε συναντήσεις που είχαν σε τακτική βάση με αξιωματούχους της κυβέρνησης και με θρησκευτικούς ηγέτες, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα και ο γενικός πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό την προώθηση της θρησκευτικής ανοχής, την ενθάρρυνση του διαθρησκειακού διαλόγου, και τη διερεύνηση των καταγγελιών για διακρίσεις.


Οι συντάκτες της έκθεσης καταγράφουν και το γεγονός ότι το 2012 εφαρμόστηκε σε δύο περιπτώσεις η νομοθεσία περί βλασφημίας.


Η πρώτη αφορούσε υπόθεση σύλληψης 27χρονου νεαρού που έφτιαξε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης με σατυρική μορφή, χρησιμοποιώντας το όνομα «Γέροντας Παστίτσιος» και η δεύτερη υπόθεση αφορούσε την αγωγή για βλασφημία που κατέθεσε η Μητρόπολη Πειραιά κατά του σκηνοθέτη και των ηθοποιών του θεατρικού έργου «Κόρπους Κρίστι».


Και γι' αυτό το θέμα, σημειώνονται τα επεισόδια που προκάλεσαν οπαδοί της Χρυσής Αυγής για να σταματήσουν τις παραστάσεις και μάλιστα, όπως τονίζεται, μερικοί απ' αυτούς, που ενεπλάκησαν σε συμπλοκές με την αστυνομία, είναι βουλευτές.


Τέλος, επισημαίνεται ότι η πολιτική της κυβέρνησης για τις θρησκευτικές ελευθερίες δεν έχει αλλάξει σημαντικά κατά τη διάρκεια του έτους (2012).


Όσον αφορά τα γενικότερα ιστορικά και δημογραφικά στοιχεία της έκθεσης για τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία εκτιμά τον πληθυσμό σε 9,9 εκατομμύρια και ότι η κυβέρνηση δεν τηρεί στατιστικά στοιχεία για τις θρησκευτικές ομάδες. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκτιμά, όπως τονίζεται, ότι το 98% του πληθυσμού αυτοπροσδιορίζεται ως Έλληνες Ορθόδοξοι.


Στην έκθεση την οποία παρουσίασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, αναφέρεται ότι η ηγεσία της ελληνικής κυβέρνησης έχει καταδικάσει τις αντισημιτικές και ρατσιστικές επιθέσεις, ωστόσο οι διεθνείς παρατηρητές έχουν ζητήσει περισσότερη δράση προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα συγκεκριμένα περιστατικά.


Επιπλέον γίνεται λόγος για την καθυστέρηση στην οικοδόμηση μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα παρά την ψήφισή του από το 2011 στη Βουλή.


Τέλος αναφέρονται επιθέσεις κατά των ανεπίσημων χώρων προσευχής και λατρείας των μουσουλμάνων στο κέντρο της Αθήνας αλλά και κατά της αίρεσης των Μαρτύρων του Ιεχωβά σε δικά τους κτίρια στη Θεσσαλονίκη, την Ηγουμενίτσα και τις Σέρρες.

ΤΑ ΝΕΑ

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Δέσποινα Βανδή: Τουρκική «επίθεση» μετά την ακύρωση της συναυλίας στο Τσεσμέ

18 Ιουλίου 2024, 16:19
  – «Χαίρομαι που σας ρίξαμε στη θάλασσα»     Η κίνηση της Δέσποινας Βανδή να ακυρώσει ...

Αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Δραγασάκης

18 Ιουλίου 2024, 12:27
- Ο Κασσελάκης έχει βάλει το κόμμα σε διαδικασία απο-αριστεροποίησης «Ο κ. Κασσελάκης παρέλαβε ένα ...

Δένδιας προς Τουρκία: Παρέλειψα να «ευχαριστήσω» τις δυνάμεις εισβολής

17 Ιουλίου 2024, 13:22
Με σκωπτικό τρόπο απαντά η Ελλάδα στην προσωπική επίθεση που άσκησε το υπουργείο Άμυνας ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0