Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Άνεργοι γιατροί γυρίζουν την πλάτη στα νησιά

Αρχική | Υγεία | Άνεργοι γιατροί γυρίζουν την πλάτη στα νησιά

ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΜΕΝΟΥΝ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΣΥ

 

Προτιμούν να ξενιτευτούν από το να εργαστούν με δωδεκάμηνη θητεία σε δημόσιες μονάδες υγείας στη νησιωτική Ελλάδα.


Τις επόμενες μέρες αναμένεται νέα προκήρυξη για 160 θέσεις γιατρών ΕΣΥ

Παρά την υψηλή ανεργία, η οποία ξεπερνά το 37%, οι γιατροί λένε «όχι» σε θέσεις προκηρύσσει το υπουργείο Υγείας.

Από την πρόσφατη προκήρυξη για 403 θέσεις δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον για τις 95. Από αυτές, οι 18 αφορούν δημόσιες νοσοκομειακές μονάδες σε νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου και της Κρήτης και οι υπόλοιπες μικρότερες μονάδες του ΕΣΥ, σε απομακρυσμένες περιοχές.

Οι θέσεις θα επαναπροκηρυχθούν τις επόμενες μέρες ή θα καλυφθούν με προσωπικό από γειτονικές μονάδες. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να υπάρξει και νέα προκήρυξη για 160 μόνιμες θέσεις γιατρών ΕΣΥ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας, η απροθυμία κάλυψης των θέσεων οφείλεται στις σχετικές χαμηλές απολαβές που έχουν οι θέσεις επικουρικών γιατρών. Οι μηνιαίες απολαβές κυμαίνονται από 1.000 έως 1.300 ευρώ, ανάλογα από την ειδικότητα και τον αριθμό των εφημεριών που θα πραγματοποιήσει κάθε γιατρός.

Για την κάλυψη των νησιωτικών περιοχών, το υπουργείο Υγείας θα ανακοινώσει τη στελέχωση των τοπικών μονάδων (Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, Περιφερειακά Ιατρεία) με γιατρούς, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. Ορισμένες ημέρες και ώρες της εβδομάδας, οι συμβεβλημένοι ιδιώτες γιατροί θα καλούνται να εξετάζουν ασθενείς στις μονάδες του ΕΣΥ, αντί για το ιατρείο τους.

Στο εξωτερικό

Από τα στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) προκύπτει ότι το 37,5% των μελών του είναι άνεργοι ή υποαπασχολούνται. Οι περισσότεροι από τους ανέργους επιλέγουν να εργαστούν στο εξωτερικό, όπου οι αμοιβές είναι αρκετά υψηλότερες απ΄ ό,τι στη χώρα μας.

Η Γερμανία παραμένει η πρώτη χώρα προορισμού των άνεργων γιατρών, οι οποίοι αμείβονται με 3.500 έως 8.000 ευρώ, ανάλογα με την ειδικότητα και τον βαθμό τους. Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 6.500 Ελληνες γιατροί εργάζονται στη συγκεκριμένη χώρα. Μισθούς?μαμούθ δίνουν και αραβικές χώρες, όπου ένας Ελληνας γιατρός μπορεί να εισπράττει 7.000 ευρώ τον μήνα, ακόμη και για μερική απασχόληση.

ΜΙΣΗ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

Το οικονομικό δεν είναι και ποιοτικό...

Η τήρηση των οικονομικών στόχων δεν αποτελεί κριτήριο καλής λειτουργίας ενός νοσοκομείου. Λόγω κρίσης, ωστόσο, οι μονάδες του ΕΣΥ αξιολογούνται μόνον οικονομικά, ενώ κανείς δεν γνωρίζει ποια είναι τα ποσοστά λοιμώξεων, η θνησιμότητα και οι επανεισαγωγές ασθενών.

Για την αποτύπωση της πραγματικής εικόνας, θα πραγματοποιηθεί έως το τέλος του έτους πιλοτική καταγραφή όλων των παραμέτρων ποιότητας σε επτά νοσοκομεία της Αττικής. Ανάλογες εκθέσεις εκδίδονται κάθε χρόνο από τα δημόσια νοσοκομεία της Γερμανίας, της Βρετανίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, με βάση τις οποίες αξιολογούνται και χρηματοδοτούνται από το κράτος.

«Οριακή η κατάσταση»

Τα παραπάνω ανέφεραν οι ειδικοί επιστήμονες διοίκησης υπηρεσιών Υγείας κ. Αναστασία Μπαλασοπούλου και Χρήστος Μπουρσανίδης, με αφορμή το 7ο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «συντονισμός για τον έλεγχο του κόστους», το οποίο πραγματοποιείται το Σάββατο στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν».

Ο κ. Μπουρσανίδης τόνισε ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι οριακή και πως δεν υπάρχει άλλο περιθώριο περικοπών.

Αντί περαιτέρω μειώσεων -σημείωσε-, το ΕΣΥ πρέπει να βελτιώσει τους ποιοτικούς του δείκτες.

Οι αυξημένες επανεισαγωγές και οι λοιμώξεις αυξάνουν τελικά το κόστος νοσηλείας του ίδιου ασθενούς, χωρίς αυτό να καταγράφεται επίσημα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

ΕΘΝΟΣ

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Δεκαπεντάχρονη σώθηκε από οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο χάρη σε πρωτοποριακή επέμβαση

30 Νοεμβρίου 2023, 18:20
Οι γιατροί από τα νοσοκομεία Αιγινήτειο - Αρεταίειο - Αλεξάνδρα που αφαίρεσαν τον θρόμβο ...

Διδυμότειχο: Μετά την αγρότισσα από το Μεσολόγγι, ζευγάρι ηλικιωμένων έκανε δωρεά €100.000 στο Νοσοκομείο

27 Νοεμβρίου 2023, 20:19
Η Σωτηρία και ο Παναγιώτης Αραμπατζής έζησαν πολλά χρόνια στη Γερμανία και έκαναν οικονομίες ...

Θεσσαλονίκη: Παραπομπή σε δίκη για τον γιατρό που ζητούσε «φακελάκι» από ασθενείς

02 Οκτωβρίου 2023, 22:26
Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης παραπέμφθηκε να δικαστεί 60χρονος γυναικολόγος - ογκολόγος, που κατηγορείται ότι ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

    image

    Ιράν, ανθρώπινα δικαιώματα και ΟΗΕ

    «Σκοπός των Ηνωμένων Εθνών είναι να ενώσουν όλα τα έθνη του κόσμου ώστε να εργαστούν για την ειρήνη και την ανάπτυξη, με βάση τις αρχές της δικαιοσύνης, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ευημερίας όλων των ανθρώπων». Καταστατικός χάρτης ΟΗΕ, 1945 Εμβρόντητοι πληροφορηθήκαμε πρόσφατα ότι το Ιράν ήταν προεδρεύουσα χώρα στο διήμερο (2-3 τρέχοντος μηνός) Κοινωνικό Φόρουμ του Συμβουλίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ...
    Διαβάστε το άρθρο
Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0