Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Πόσα χρόνια θα μείνει στη φυλακή ο Τσοχατζόπουλος;

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Πόσα χρόνια θα μείνει στη φυλακή ο Τσοχατζόπουλος;

Με την ιστορική απόφαση του δικαστηρίου, που σπάει τον κύκλο της ατιμωρησίας των πολιτικών και καθιστά τον κ. Τσοχατζόπουλο τον πρώτο πρώην υπουργό που οδηγείται στη φυλακή μετά τη μεταπολίτευση, ένοχοι κρίθηκαν συνολικά 17 κατηγορούμενοι. Επιπλέον, το δικαστήριο αποφάσισε τη δήμευση όλης της περιουσίας που αναφέρεται στο κατηγορητήριο και την πενταετή στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων των καταδικασθέντων.

 

 

Της Ιωάννας Μάνδρου

Η απόφαση που σφραγίζει την αλλαγή σελίδας στην αντιμετώπιση των πολιτικών που διαπράττουν εγκλήματα κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, πρακτικά σημαίνει, ότι ο παρ’ ολίγον πρωθυπουργός της χώρας -για δύο ψήφους έχασε ο Ακης την πρωθυπουργία- θα μείνει στη φυλακή συνολικά, τουλάχιστον, για οκτώ χρόνια.

Και τούτο, διότι, όπως εξηγούσαν στην «Κ» έγκριτοι νομικοί, εκτός από την 20ετή κάθειρξη που του επιβλήθηκε χθες, ο Ακης Τσοχατζόπουλος, εκτίει παράλληλα και άλλη ποινή 8 χρόνων κάθειρξης για παραβάσεις του πόθεν έσχες.

Μόλις συγχωνευθούν οι ποινές του, συνολική ποινή που θα προκύψει για τον Ακη Τσοχατζόπουλο, όπως εξηγούσαν εισαγγελείς με πείρα, θα κυμανθεί στα 24 χρόνια. Για να αποφυλακιστεί με όρους, θα πρέπει να έχει μείνει μέσα τουλάχιστον το ένα τρίτο της ποινής, δηλαδή, 8 χρόνια, με δεδομένο, ότι είναι πάνω από 70 χρόνων και ο νόμος θέτει ειδικές προϋποθέσεις για τους ηλικιωμένους κρατούμενους.

Ενδεικτική για την υπόθεση Ακη Τσοχατζόπουλου, είναι πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Λάρισας που έκρινε ότι «κατάδικος άνω των 70 ετών για κακούργημα, για να αποφυλακιστεί υπό όρο, πρέπει να έχει εκτίσει το ένα τρίτο της ποινής του, χωρίς ευεργετικό υπολογισμό».

Το ίδιο, όπως εξηγούσαν δικαστικές πηγές, ισχύει και με την ποινή που έχει να εκτίσει ο Ιω. Σμπώκος, άλλοτε πανίσχυρος γενικός διευθυντής Εξοπλισμών που καταδικάστηκε σε 16 χρόνια κάθειρξη, δηλαδή θα μείνει μέσα τουλάχιστον 5,5 χρόνια. Βέβαια στην περίπτωση του Ιω. Σμπώκου τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς αντιμετωπίζει και άλλες κακουργηματικές κατηγορίες, που επισύρουν ποινές ακόμα και ισοβίων, εάν κριθεί ένοχος.

Σημαντική είναι η απόφαση σε ό,τι αφορά τον Νικ. Ζήγρα, από τους βασικότερους κατηγορούμενους στην υπόθεση με τις μίζες, που καταδικάστηκε μόνον σε 6 χρόνια γιατί συνέδραμε καθοριστικά το έργο της δικαιοσύνης αποκαλύπτοντας σημαντικές πτυχές της υπόθεσης και δίδοντας πολύτιμα στοιχεία στις αρχές.

Αλλά και οι βασικοί κατηγορούμενοι, που καταδικάστηκαν σε πολυετείς καθείρξεις, όπως η λογίστρια Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, ο επιχειρηματίας Γ. Σαχπατζίδης, η σύζυγος του Ακη, Βασιλική Σταμάτη, η κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου, θα μείνουν ουσιαστικά στη φυλακή τέσσερα με πέντε χρόνια, εκτός και αν προκύψουν άλλοι λόγοι, όπως θέματα υγείας ή νέες ποινικές εμπλοκές και νέες καταδίκες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δικαστήριο επέβαλε στον Ακη Τσοχατζόπουλο την ανώτατη ποινή που προβλέπει ο νόμος για το συγκεκριμένο αδίκημα, καθώς δεν προβλέπεται ισόβια κάθειρξη.

Η Καθημερινή

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Stop Bullying - Μην ανέχεσαι το bullying. Μίλα. Μπορείς! (video)

11 Απριλίου 2024, 22:33
Για να σπάσει ο κύκλος της σχολικής βίας, πρέπει να μιλήσεις πρώτα εσύ. Φωτό: ...

Γλυφάδα: Άνδρας χτυπούσε τη γυναίκα του και αυτοπυροβολήθηκε

12 Απριλίου 2024, 19:34
 Γλυφάδα: Αυτοκτόνησε άνδρας - Χτυπούσε τη γυναίκα του και αυτοπυροβολήθηκε όταν έγινε αντιληπτός από ...

«Θρίλερ» στην Ηλιούπολη: Νεκροί μητέρα και γιος μετά από πυροβολισμούς

11 Απριλίου 2024, 01:15
Μίνα Καραμήτρου   Απίστευτη οικογενειακή τραγωδία σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης (10/4) στην Ηλιούπολη, όπου μία ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

    image

    Περί Καλλιόπης...

    Ενημερωτικό σημείωμα προς κ. Στέφανο Κασσελάκη, Στρατιώτη Πυροβολικού, Θήβα Αγαπητέ κύριε Κασσελάκη, Ακούγοντας τις πρόσφατες δηλώσεις σας περί της αγγαρείας καθαρισμού της τουαλέτας στο στρατό, της επονομαζόμενης «Καλλιόπης», ονομασία που σπεύσατε να χαρακτηρίσετε ως σεξιστική, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:  Όταν πρωτολειτούργησε ο υπόγειος ηλεκτρικός σταθμός της Ομόνοιας το 1930, ήταν διακοσμημένος με τα αγάλματα των εννέα Μουσών. Ακριβώς έξω από τις τουαλέτες ...
    Διαβάστε το άρθρο
Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0