Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Αποτελεσματική αντιμετώπιση των σπονδυλικών καταγμάτων με κυφοπλαστική - Άμεση αποκατάσταση

Αρχική | Υγεία | Αποτελεσματική αντιμετώπιση των σπονδυλικών καταγμάτων με κυφοπλαστική - Άμεση αποκατάσταση

Άριστα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των οστεοπορωτικών καταγμάτων της σπονδυλικής στήλης έχει η εφαρμογή της κυφοπλαστικής, ενώ πριν από μερικά χρόνια τα κατάγματα αυτά αντιμετωπίζονταν με κατάκλιση, αναλγητικά φάρμακα και κηδεμόνες.


Το ποσοστό επιτυχίας της επέμβασης, που είναι ελάχιστα επεμβατική (καθώς απαιτεί τομή στο δέρμα μόλις ενός χιλιοστού), όσον αφορά τον ισχυρό πόνο, ξεπερνά το 95%, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζονται οριστικά και τα συνεπακόλουθα προβλήματα του ασθενούς, όπως η αναπνευστική δυσλειτουργία, η καθήλωση στο κρεβάτι, η ψυχολογική κατάπτωση κ.λπ.


«Η κυφοπλαστική 'παντρεύει' την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας με την δεξιότητα και ικανότητα του νευροχειρουργού σπονδυλικής στήλης και έχει άριστα αποτελέσματα, ενώ η νοσηλεία για τον ασθενή είναι λιγότερο από 24 ώρες», μας εξηγεί ο νευροχειρουργός-χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης, Ιωάννης Πολυθοδωράκης, γραμματέας της Παγκόσμιας Εταιρείας Σπονδυλικής Στήλης.


Η οστεοπόρωση είναι χρόνια πάθηση του μεταβολισμού των οστών κατά την οποία παρατηρείται σταδιακή μείωση της πυκνότητας και ποιότητάς τους, με αποτέλεσμα αυτά με την πάροδο του χρόνου να γίνονται πιο εύθραυστα και λεπτά. Έτσι προκαλείται αυξανόμενος κίνδυνος κατάγματος των οστών, καθώς μειώνεται η ανθεκτικότητα και η ελαστικότητά τους.


Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες το 29% των γυναικών, και το 18% των ανδρών ηλικίας 45-79 ετών παρουσιάζουν κάποιου βαθμού οστεοπόρωση, στις ΗΠΑ. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, εκτιμά ότι η πάθηση προσβάλλει μία στις τρείς γυναίκες ηλικίας 60-70 ετών και δύο στις τρεις ηλικίας άνω των 80 ετών.


Στη Ελλάδα, υπολογίζεται πως περίπου 400.000 γυναίκες άνω των 50 ετών πάσχουν από σοβαρής μορφής οστεοπόρωση της σπονδυλικής στήλης που συνοδεύεται από κατάγματα σπονδύλων. Ο αντίστοιχος αριθμός ανδρών με βαριά οστεοπόρωση υπολογίζεται σε περίπου 50.000.


Στις ΗΠΑ έχει υπολογισθεί ότι κάθε χρόνο καταγράφονται 1.500.000 νέα κατάγματα λόγω οστεοπόρωσης, με τα 750.000 από αυτά συμβαίνουν στην σπονδυλική στήλη.

Όταν σε ένα σπόνδυλο συμβαίνει κάταγμα, το σύνηθες ορθογώνιο σχήμα του οστού συμπιέζεται προκαλώντας πόνο. Αυτά τα συμπιεστικά κατάγματα μπορεί να συμβαίνουν σε ένα ή σε περισσότερους σπονδύλους στην σπονδυλική στήλη και είναι σύνηθες επακόλουθο της οστεοπόρωσης.


Κυφοπλαστική: Γρήγορη και ασφαλής μέθοδος

Πριν από την χειρουργική επέμβαση, ο ασθενής υποβάλλεται σε ψηφιακή τρισδιάστατη απεικόνιση (Αξονική - Μαγνητική Τομογραφία), προκειμένου να γίνει ακριβής καταγραφή του κατάγματος του σπονδύλου.


Στη συνέχεια, ο εξειδικευμένος χειρουργός από τομή ενός χιλιοστού στο δέρμα και με τη βοήθεια της ακτινοσκοπικής καθοδήγησης προσεγγίζει το κάταγμα. Με βελόνα εισάγει ένα ειδικό μπαλόνι στο σπονδυλικό κάταγμα το οποίο εκτεινόμενο ανατάσσει το κάταγμα και δημιουργεί μια κοιλότητα μέσα στον σπόνδυλο. Ακολουθεί έγχυση ειδικού σκληρυντικού υλικού στην κοιλότητα του σπονδύλου και το μπαλόνι απομακρύνεται.


«Η όλη επέμβαση διαρκεί περίπου 15 λεπτά για κάθε κάταγμα σπονδύλου. Ο πόνος του κατάγματος υποχωρεί αμέσως. Ο ασθενής, μετά την επέμβαση, παραμένει για λίγο υπό παρακολούθηση στο χώρο ανάνηψης. Λίγη ώρα μετά την επέμβαση ο ασθενής κινητοποιείται πλήρως και στο Νοσοκομείο παραμένει λιγότερο από 24 ώρες», τονίζει ο κ. Πολυθοδωράκης.


Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, οι ασθενείς έχουν άμεση ανακούφιση από τον πόνο σε ποσοστό που ξεπερνά το 95%, ενώ με την κυφοπλαστική αντιμετωπίζουν και τα συνεπακόλουθα προβλήματα που προκαλεί το κάταγμα του σπονδύλου.


Στο σπίτι, ο ασθενής μπορεί να επανέλθει στις συνήθεις δραστηριότητες του άμεσα χωρίς να χρειάζεται παραμονή στο κρεβάτι ή εφαρμογή ζωνών και κηδεμόνων. Ωστόσο ενέργειες που απαιτούν αυξημένη προσπάθεια π.χ. άρση μεγάλου βάρους, πρέπει να αποφεύγονται για τουλάχιστον έξι εβδομάδες.


Οι ασθενείς με επώδυνα οστεοπορωτικά κατάγματα (παρατεταμένα προβλήματα πόνου, δυσκολία στις καθημερινές δραστηριότητες και συνεχώς επιδεινούμενη κύφωση) είναι αυτοί που επωφελούνται σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις.

health.in.gr





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

«Καμπανάκι» Τσιόδρα: Η αμφισβήτηση των εμβολιασμών έχει συνέπειες

07 Μαρτίου 2024, 19:15
 - Δεν δικαιολογούμαστε να έχουμε επιδημίες ιλαράς το 2024     Φωτό: Pixabay.com Στην Ελλάδα, από την αρχή ...

Χειροπέδες σε γιατρό Κέντρου Υγείας - Έδινε ψεύτικες βεβαιώσεις σε αλλοδαπούς

02 Μαρτίου 2024, 18:34
 Ηλεία   Ο γιατρός είχε συνάψει συμφωνία με "ιατρικούς επισκέπτες" συγκεκριμένης φαρμακευτικής εταιρείας, για να συνταγογραφεί ...

Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία για 50.000 ασθενείς

26 Φεβρουαρίου 2024, 21:45
Φωτό: Pixabay.com Καϊτανίδου Μάρθα Την αξιοποίηση 60 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για να μην ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

    image

    Περί Καλλιόπης...

    Ενημερωτικό σημείωμα προς κ. Στέφανο Κασσελάκη, Στρατιώτη Πυροβολικού, Θήβα Αγαπητέ κύριε Κασσελάκη, Ακούγοντας τις πρόσφατες δηλώσεις σας περί της αγγαρείας καθαρισμού της τουαλέτας στο στρατό, της επονομαζόμενης «Καλλιόπης», ονομασία που σπεύσατε να χαρακτηρίσετε ως σεξιστική, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:  Όταν πρωτολειτούργησε ο υπόγειος ηλεκτρικός σταθμός της Ομόνοιας το 1930, ήταν διακοσμημένος με τα αγάλματα των εννέα Μουσών. Ακριβώς έξω από τις τουαλέτες ...
    Διαβάστε το άρθρο
Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0