Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

«Ωρα μηδέν» στην Ουάσινγκτον: Η προθεσμία για το χρέος εκπνέει χωρίς συμφωνία

Αρχική | Ειδήσεις | Κόσμος | «Ωρα μηδέν» στην Ουάσινγκτον: Η προθεσμία για το χρέος εκπνέει χωρίς συμφωνία

Σύμφωνα με γερουσιαστές οι ηγετικές ομάδες Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων είναι κοντά στην επίτευξη της συμφωνίας, παρά ταύτα υπάρχουν σημεία που πρέπει να διευθετηθούν.

 

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, καθώς η αμερικανική οικονομία βρίσκεται στο «παρά πέντε» και οι Δημοκρατικοί με τους Ρεπουμπλικάνους δεν μπορούν να συμφωνήσουν.


Πλέον απομένει μία ημέρα μέχρι τις 17 Οκτωβρίου, την καταληκτική ημερομηνία ως την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να έχουν αυξήσει το όριο δανεισμού τους.


Η Γερουσία δεν αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες ώρες την πιθανή συμφωνία για την άρση του αδιεξόδου στα δημοσιονομικά των Ηνωμένων Πολιτειών.


Αυτό ανέφεραν πηγές της αμερικανικής Γερουσίας, ότι δηλαδή οι ηγέτες των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων στους κόλπους της συνεχίζουν τη διαπραγμάτευση σχετικά με το σχέδιο νόμου που θα επιτρέπει την αύξηση του ορίου δανεισμού του αμερικανικού κράτους και θα παρέχει προσωρινή κρατική χρηματοδότηση, αλλά η συμφωνία δεν αναμένεται να ανακοινωθεί την Τρίτη.


Σύμφωνα με γερουσιαστές οι ηγετικές ομάδες Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων είναι κοντά στην επίτευξη της συμφωνίας, παρά ταύτα υπάρχουν σημεία που πρέπει να διευθετηθούν.


Τόσο η Γερουσία όσο και η Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν προγραμματιστεί συνεδριάσεις την Τετάρτη όπου θα συζητηθεί οποιαδήποτε συμφωνία και αν επέλθει. Ανασταλτικό παράγοντα στις όλες εξελίξεις έπαιξε το γεγονός ότι οι Ρεπουμπλικανοί δεν συμφώνησαν μεταξύ τους δε μία πρόταση για να παρουσιάσουν στον Ομπάμα προκειμένου να επαναλειτουργήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες και να αυξηθεί το όριο του χρέους.


Fitch: Αρνητικό το outlook της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ


Την ίδια ώρα, ο οίκος αξιολόγησης Fitch έθεσε σε καθεστώς παρακολούθησης για πιθανή υποβάθμιση την αμερικανική οικονομία.


Συγκεκριμένα ο οίκος έθεσε την άριστη αξιολόγηση «ΑΑΑ» της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας των Ηνωμένων Πολιτειών σε Rating Watch Negative.


Ο ρόλος του δολαρίου ως αποθεματικό νόμισμα υπονομεύεται με τη συνεχιζόμενη διαφωνία για το «ταβάνι» του χρέους, αναφέρει ο οίκος.


«Οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους, κινδυνεύει να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στο ρόλο του δολάριου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος με αμφιβολίες για την πλήρη πίστη και πίστωση των ΗΠΑ», τονίζει ο Fitch.


«Aν και ο οίκος Fitch συνεχίζει να πιστεύει ότι θα υπάρξει σύντομα παράταση στο 'ταβάνι' του χρέους, οι πολιτικές των άκρων και η μειωμένη ευελιξία χρηματοδότησης θα μπορούσαν να αυξήσουν το ρίσκο μίας αμερικανικής χρεοκοπίας», αναφέρει η δήλωση του οίκου αξιολόγησης.


To οutlook παραμένει αρνητικό.


Tο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι η απειλή της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch είναι μια υπενθύμιση προς το Κογκρέσο ότι η χώρα βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στο να αθετήσει τις υποχρεώσεις της.


Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι τις τελευταίες ημέρες οι ανά τον κόσμο κεντρικές τράπεζες όπως και οι μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες στις ΗΠΑ καταρτίζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης προκειμένου να συνεχισθεί η λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών σε περίπτωση που η Αμερική αθετήσει την αποπληρωμή του χρέους της.


Ετσι παρά το γεγονός ότι οι χρηματιστηριακές αγορές «ποντάρουν» σε τελική συμφωνία που θα θέσει τέλος στα σενάρια περί αναστολής πληρωμών των ΗΠΑ (όπως διαφάνηκε και χθες), οι τραπεζίτες προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο και έχουν ρίξει στο τραπέζι τους ένα Plan B...


Σύμφωνα με αξιωματούχους οι οποίοι μίλησαν στο Bloomberg, οι κεντρικοί τραπεζίτες συζήτησαν για τις πιθανές αντιδράσεις τους κατά τη συνάντηση που είχαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας και οι συζητήσεις συνεχίσθηκαν και μετά την επιστροφή των τραπεζιτών στις πατρίδες τους.

ΤΑ ΝΕΑ

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

ΕΕ: Θα μειωθούν οι μετανάστες με το νέο Σύμφωνο;

12 Απριλίου 2024, 23:36
Μπερντ Ρίγκερτ     Φωτό: Pixabay.com Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νομοθετικό πλαίσιο που θα αυστηροποιήσει το σύστημα ...

Στα όρια της ύφεσης η γερμανική οικονομία

29 Μαρτίου 2024, 22:22
Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο   Φωτό: Pixabay.com Έντονο προβληματισμό προκαλούν οι νέες προβλέψεις για την γερμανική οικονομία που ...

Τέλος η ομηρία στην Ολλανδία: Σώοι οι όμηροι, συνελήφθη ο δράστης

30 Μαρτίου 2024, 14:29
 - Βίντεο από τη στιγμή της σύλληψης - Νωρίτερα είχαν αφεθεί ελεύθεροι τρεις όμηροι - ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

    image

    Περί Καλλιόπης...

    Ενημερωτικό σημείωμα προς κ. Στέφανο Κασσελάκη, Στρατιώτη Πυροβολικού, Θήβα Αγαπητέ κύριε Κασσελάκη, Ακούγοντας τις πρόσφατες δηλώσεις σας περί της αγγαρείας καθαρισμού της τουαλέτας στο στρατό, της επονομαζόμενης «Καλλιόπης», ονομασία που σπεύσατε να χαρακτηρίσετε ως σεξιστική, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:  Όταν πρωτολειτούργησε ο υπόγειος ηλεκτρικός σταθμός της Ομόνοιας το 1930, ήταν διακοσμημένος με τα αγάλματα των εννέα Μουσών. Ακριβώς έξω από τις τουαλέτες ...
    Διαβάστε το άρθρο
Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0