Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Εκρηξη φτώχειας στην Αθήνα, ο δήμος υποστηρίζει πάνω από 20.000 πολίτες

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Εκρηξη φτώχειας στην Αθήνα, ο δήμος υποστηρίζει πάνω από 20.000 πολίτες

Μεγάλη έρευνα – Το 31% των Ελλήνων που σιτίζονται από τον δήμο προσήλθαν τους τελευταίους έξι μήνες – 1.000 οι άστεγοι στο κέντρο

 

Φωτο: Συσσίτιο του Δήμου Αθηναίων για τους άπορους και άστεγους της πόλης (φωτογραφία αρχείου) (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ)

Τα συγκλονιστικά ευρήματα της Έρευνας για τη Φτώχεια και τον Κοινωνικό Αποκλεισμό στην Αθήνα, όπου εν έτει 2013, περισσότεροι από 20.000 συμπολίτες μας υποστηρίζονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο από τις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης του δήμου, παρουσίασε σήμερα, Τετάρτη, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη κοινωνική έρευνα -ποιοτική μάλιστα, καθώς στηρίχτηκε σε ερωτηματολόγια- που διενεργήθηκε από δήμο της χώρας, στο μητροπολιτικό μάλιστα κέντρο της, όπου συμπυκνώνονται με τον σκληρότερο τρόπο τα δύσκολα προβλήματα που γεννά η κρίση στην ελληνική κοινωνία.

Συγκεκριμένα, 1.667 σιτιζόμενοι, 480 άστεγοι και 774 νοικοκυριά ωφελούμενα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο έλαβαν μέρος στην έρευνα που διενήργησε η Κοινωνική Υπηρεσία του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης (ΚΥΑΔΑ), ώστε να προσδιορίσει το προφίλ των θυμάτων της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. «Οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου βγήκαν από τα γραφεία τους και συνάντησαν τους πολίτες στους δρόμους, εκεί που η κοινωνία υποφέρει» ανέφερε ο δήμαρχος παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας.

Όσον αφορά τους άστεγους, οι οποίοι υπολογίζονται σε περισσότερα από 1.000 άτομα συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους ο δήμος και φορείς που δραστηριοποιούνται στην πόλη, το 54% είναι Έλληνες. Επίσης, ποσοστό 77% όσων δέχθηκαν να απαντήσουν στην έρευνα είναι άντρες, με το 76% να βρίσκεται σε ηλικίες μεταξύ 26 και 55 ετών. Από αυτούς που συνάντησαν οι κοινωνικές υπηρεσίες, το 76% βρίσκεται σε μέτρια ή κακή κατάσταση υγείας, ενώ το 61% απάντησε ότι έχει εξάρτηση από ουσίες.

«Ο μεγαλύτερος σκόπελος που πρέπει να ξεπεραστεί» όπως επισήμανε ο κ. Καμίνης, «είναι η προσωπική τους αντίρρηση -σε ένα μεγάλο ποσοστό- για μια φιλοξενία σε ολοκληρωμένες δομές του δήμου», τονίζοντας ιδιαίτερα ότι ποσοστό 24% των ανθρώπων αυτών δεν έχει καθόλου οικογένεια, θεσμός που κρατά τους ανθρώπους κοντά σε μια εστία και τους αποτρέπει από το να καταλήξουν στον δρόμο.


Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας σιτιζομένων

Ως προς τα στοιχεία που προκύπτουν από τα συσσίτια που προσφέρουν οι δομές του ΚΥΑΔΑ, από τους 606 ωφελούμενους του μεσημεριανού συσσιτίου η συντριπτική πλειοψηφία (90%) είναι Έλληνες, ενώ από τους 1.061 ωφελούμενους του απογευματινού συσσιτίου το 53% είναι Έλληνες και το 47% αλλοδαποί. Από το σύνολο των σιτιζόμενων, νεοεισερχόμενοι στην δομή του ΚΥΑΔΑ είναι το 41%, αυτοί δηλαδή που προσήλθαν για συσσίτιο πρώτη φορά τους τελευταίους έξι μήνες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το δεδομένο ότι από το σύνολο των Ελλήνων σιτιζόμενων στις δομές του ΚΥΑΔΑ, ποσοστό 31% είναι νεοεισερχόμενοι.

Όσο δε για το μορφωτικό επίπεδο των νέων εισερχόμενων, το 44% αυτών κινείται άνω της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Επίσης, το 77% των σιτιζόμενων δηλώνουν ότι είναι άνεργοι, με το 76% να δηλώνει ότι έχει μηδενικό εισόδημα, ενώ ένα ποσοστό που ανέρχεται στο 11% έχει ένα ελάχιστο εισόδημα μέχρι 320 ευρώ. Ποσοστό 73% των Ελλήνων σιτιζόμενων δηλώνουν ότι είναι άνεργοι περίπου δύο χρόνια, το 46% είναι μεταξύ 26 και 55 ετών και το 50% είναι άγαμοι.


Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας αιτούντων στο Κοινωνικό Παντοπωλείο

Αναφερόμενος στη δομή του Κοινωνικού Παντοπωλείου, ο δήμαρχος Αθηναίων παρέθεσε τα εξής στοιχεία: 76% είναι Έλληνες, 14% χαμηλοσυνταξιούχοι, 76% άνεργοι. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Καμίνης στο γεγονός ότι ποσοστό 77% των ανέργων δεν παίρνει καν επίδομα ανεργίας, πρόβλημα για το οποίο θα πρέπει να βρεθεί μια λύση από την διοίκηση του ΟΑΕΔ, στην οποία διατίθεται και ο ίδιος να συμβάλει από τη δική του πλευρά.

«Βρισκόμαστε στο τιμόνι της δημαρχίας λιγότερο από τρία χρόνια. Παρά την πρωτοφανή κρίση καταφέραμε να κρατήσουμε το κέντρο της Αθήνας, τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, όρθιο» είπε ο κ. Καμίνης αποδίδοντας αυτή την επιτυχία στην άσκηση μιας νέας πολιτικής διευρυμένων συνεργασιών με την Κοινωνία των Πολιτών, τους εθελοντές, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Με γνώμονα την αξιοπρέπεια και τον σεβασμό στους ανθρώπους που υποφέρουν, η δημοτική αρχή έχει απλώσει ένα δίχτυ αλληλεγγύης.


Προγράμματα ΚΥΑΔΑ για ευπαθείς ομάδες

Αυτό περιλαμβάνει προγράμματα όπως το «Αλληλεγγύη στην Οικογένεια» σε συνεργασία με την εταιρεία Cosmote ή ο «Κόμβος Αλληλοβοήθειας Πολιτών» τον οποίον έχουν στηρίξει χιλιάδες ιδιώτες και εκατό φορείς και εταιρείες προσφέροντας περισσότερους από 200 τόνους τροφίμων, ρούχων, παιχνιδιών και ειδών νοικοκυριού. Λειτουργεί ακόμη η Γραμμή 15422 με 30 τηλεφωνικές γραμμές όπου οι κοινωνικοί επιστήμονες του ΚΥΑΔΑ δέχονται και καταγράφουν προσφορές, αλλά και αιτήματα πολιτών τους οποίους καθοδηγούν ώστε να βοηθηθούν από τις αντίστοιχες δομές του δήμου.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Stop Bullying - Μην ανέχεσαι το bullying. Μίλα. Μπορείς! (video)

11 Απριλίου 2024, 22:33
Για να σπάσει ο κύκλος της σχολικής βίας, πρέπει να μιλήσεις πρώτα εσύ. Φωτό: ...

Γλυφάδα: Άνδρας χτυπούσε τη γυναίκα του και αυτοπυροβολήθηκε

12 Απριλίου 2024, 19:34
 Γλυφάδα: Αυτοκτόνησε άνδρας - Χτυπούσε τη γυναίκα του και αυτοπυροβολήθηκε όταν έγινε αντιληπτός από ...

«Θρίλερ» στην Ηλιούπολη: Νεκροί μητέρα και γιος μετά από πυροβολισμούς

11 Απριλίου 2024, 01:15
Μίνα Καραμήτρου   Απίστευτη οικογενειακή τραγωδία σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης (10/4) στην Ηλιούπολη, όπου μία ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

    image

    Περί Καλλιόπης...

    Ενημερωτικό σημείωμα προς κ. Στέφανο Κασσελάκη, Στρατιώτη Πυροβολικού, Θήβα Αγαπητέ κύριε Κασσελάκη, Ακούγοντας τις πρόσφατες δηλώσεις σας περί της αγγαρείας καθαρισμού της τουαλέτας στο στρατό, της επονομαζόμενης «Καλλιόπης», ονομασία που σπεύσατε να χαρακτηρίσετε ως σεξιστική, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:  Όταν πρωτολειτούργησε ο υπόγειος ηλεκτρικός σταθμός της Ομόνοιας το 1930, ήταν διακοσμημένος με τα αγάλματα των εννέα Μουσών. Ακριβώς έξω από τις τουαλέτες ...
    Διαβάστε το άρθρο
Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0