Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Η Αθήνα γεμίζει με στίχους του Καβάφη

Αρχική | Τέχνες - Επιστήμες | Ποίηση | Η Αθήνα γεμίζει με στίχους του Καβάφη

Η ποίησή του σου ανήκει. Συνομίλησε μαζί της
Της Λουκίας Μητσάκου

Αν ήξερα από πού βγαίνουν τα ποιήματα, εκεί θα πήγαινα (Michael Longley). Πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή μας αν ξεκινούσαμε τη μέρα μας διαβάζοντας ποίηση; Καιρός να το ανακαλύψουμε.

Ο Κ.Π. Καβάφης μάς ταξιδεύει με λεωφορεία, τρένα, τραμ και μετρό. Το κάλεσμα του Αρχείου Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση είναι σαφές: αν συναντήσετε κάπου τον Καβάφη, συνομιλήστε μαζί του. Η ποίησή του σάς ανήκει. Και οι Αθηναίοι έχουν την τύχη να συνομιλήσουν με την ποίησή του ενώ μετακινούνται στην πόλη τους.

Στάσου για λίγο στο δρόμο και πες στον εαυτό σου: «Εδώ που έφθασες, λίγο δεν είναι». Καθόλου λίγο, θα προσθέσω εγώ. Σταμάτα για λίγο να τρέχεις αγχωμένος, θυμήσου ένα αγαπημένο πρόσωπο και πες: «Επέστρεφε συχνά και παίρνε με, αγαπημένη αίσθησις». Σκέψου πόσο τυχερός είσαι για όσα έχεις ζήσει και για όσα θα ζήσεις ακόμα, προσπάθησε να απολαμβάνεις τη ζωή όπως της αξίζει και σιγοψιθύρισε «Το σώμα μου στες ηδονές θα δώσω». Μήπως «δεν έχεις σήμερα κεφάλι για δουλειά»; Δεν είσαι ο μόνος. Μην είσαι αδιάφορος σε ό,τι συμβαίνει γύρω σου και συζήτησε με τον Καβάφη που λέει: «είν’ επικίνδυνον πράγμα η βία». Εσύ τι του απαντάς; Για σένα που νιώθεις «ξένος», για σένα που αποφάσισες να «τραβήξεις εμπρός», ο Αλεξανδρινός ποιητής είναι διαθέσιμος για κουβέντα. «Τα μεγαλεία να φοβάσαι, ω ψυχή». Να τα φοβάσαι, ναι.

Το δημιουργικό υπογράφουν οι βραβευμένοι Beetroot, ανατρέποντας τα δεδομένα, δίνοντας μια ποπ νότα στην εικόνα του ποιητή και κάνοντας τους στίχους οικείους και προσιτούς. Σε κάνουν να νιώθεις πως ο Καβάφης απευθύνεται σε σένα προσωπικά.

Γιατί η ποίηση μπορεί να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Δεν πρέπει να είναι μια αγγαρεία που μας έβαζαν να κάνουμε με το ζόρι στο σχολείο, δεν είναι μόνο για μελέτη από τους ειδικούς. Η ποίηση είναι για όλους μας. Και τώρα είναι η ευκαιρία να την ανακαλύψουμε, όπως της αξίζει.

Αρχείο Καβάφη
Ακαδημαϊκός Σύμβουλος: Αναστάσιος-Ιωάννης Δ. Μεταξάς
Σχεδιασμός Δράσεων Αρχείου: Αφροδίτη Παναγιωτάκου
Project Manager: Θοδωρής Χιώτης

n

n

 

n

 

n

 

n

 

n

nn

Πηγή: Athens Voice
Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Ο έρωτας στην ποίηση του Γιάννη Ρίτσου

14 Νοεμβρίου 2023, 19:59
Γράφει η Γιόλα Αργυροπούλου-Παπαδοπούλου* Το άρθρο αυτό το αφιερώνω με πολλή συγκίνηση στη ΜΝΗΜΗ του ...

Τάσος Λειβαδίτης: ο ποιητής που νήστεψε την αμαρτία

31 Οκτωβρίου 2023, 21:46
Γράφει ο Ελισσαίος Βγενόπουλος Σαν σήμερα 30 Οκτωβρίου πέθανε ο ποιητής που νήστεψε την αμαρτία   Ο ήλιος ...

Η γυναίκα ως πηγή έμπνευσης των Ελλήνων ποιητών - της Γιόλας Αργυροπούλου-Παπαδοπούλου

08 Μαρτίου 2023, 13:19
(από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα)     «Με την πρώτη σταγόνα της βροχής σκοτώθηκε το καλοκαίρι Μουσκέψανε τα ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

    image

    Περί Καλλιόπης...

    Ενημερωτικό σημείωμα προς κ. Στέφανο Κασσελάκη, Στρατιώτη Πυροβολικού, Θήβα Αγαπητέ κύριε Κασσελάκη, Ακούγοντας τις πρόσφατες δηλώσεις σας περί της αγγαρείας καθαρισμού της τουαλέτας στο στρατό, της επονομαζόμενης «Καλλιόπης», ονομασία που σπεύσατε να χαρακτηρίσετε ως σεξιστική, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:  Όταν πρωτολειτούργησε ο υπόγειος ηλεκτρικός σταθμός της Ομόνοιας το 1930, ήταν διακοσμημένος με τα αγάλματα των εννέα Μουσών. Ακριβώς έξω από τις τουαλέτες ...
    Διαβάστε το άρθρο
Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0