Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Χωρίς δουλειά για πάνω από ένα χρόνο 893.000 Ελληνες

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Χωρίς δουλειά για πάνω από ένα χρόνο 893.000 Ελληνες

Θλιβερή πρωτιά της χώρας μας, μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, στη μακροχρόνια ανεργία.

Στο β΄ τρίμηνο του 2013 άγγιξε το 65,5%.


Tου Μπάμπη Μιχάλη

Ξεπέρασαν τους 893.000 οι Eλληνες που δεν έχουν δουλειά για περισσότερο από ένα χρόνο. Οπως αποκαλύπτουν τα τελευταία στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπυξης, το ποσοστό των μακροχρόνιων ανέργων στη χώρα μας άγγιξε το β΄ τρίμηνο του 2013 το εκρηκτικό 65,5%, επίπεδο που είναι το υψηλότερο μεταξύ των 34 αναπτυγμένων χωρών-μελών του οργανισμού. Ούτε λίγο ούτε πολύ δηλαδή δύο στους τρεις άνεργους (ο συνολικός αριθμός των οποίων προσέγγισε σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ τα 1.374.054 άτομα τον Ιούλιο) ήταν εκτός αγοράς εργασίας για 12 ή περισσότερους μήνες.

Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, αφού οι περισσότερες σχετικές μελέτες δείχνουν ότι όσο πιο πολύ καιρό ένα άτομο παραμένει εκτός αγοράς εργασίας, τόσο πιο πολύ επιδεινώνονται οι δεξιότητές του, ενώ ακόμη δυσκολότερη καθίσταται η εξεύρεση μιας θέσης εργασίας στο μέλλον.

Τα στοιχεία του οργανισμού έδειξαν ακόμη ότι στο σύνολο των 34 χωρών του ΟΟΣΑ ο αριθμός των μακροχρόνιων ανέργων συνέχισε να αυξάνεται το β΄ τρίμηνο του 2013, φτάνοντας το υψηλότερο επίπεδο από το ξέσπασμα της κρίσης το 2008. Το μερίδιο των μακροχρόνιων ανέργων στο σύνολο των ανέργων αυξήθηκε συγκεκριμένα στο 35,3%, από 34,9% το πρώτο τρίμηνο του 2013 και 27% το τελευταίο τρίμηνο του 2007. Κάτι που σημαίνει ότι στο β΄ τρίμηνο του έτους ο συνολικός αριθμός των μακροχρόνιων ανέργων στις 34 χώρες έφτασε τα 17 εκατομμύρια έναντι μόλις 8,6 εκατομμυρίων στους τελευταίους τρεις μήνες του 2007. Το ανησυχητικό είναι ότι η άνοδος αυτή συνεχίζεται παρά τη σταθεροποίηση της ανεργίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, το ποσοστό της ανεργίας στα 34 μέλη του παρέμεινε αμετάβλητο τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο στο 7,9%, ενώ και στους τρεις μήνες του β΄ τριμήνου ήταν ελάχιστα υψηλότερο, στο 8%.

Οι χώρες που εμφάνισαν τα υψηλότερα επίπεδα μακροπρόθεσμης ανεργίας ήταν αυτές που χτυπήθηκαν περισσότερο από τη δημοσιονομική και την τραπεζική κρίση στην ευρωζώνη. Ετσι μετά την Ελλάδα το αμέσως υψηλότερο ποσοστό μακροπρόθεσμης ανεργίας εμφάνισαν η Ιρλανδία (59%), η Ιταλία (56,4%) και η Πορτογαλία (56,1%).

Αντίθετα, κάποιοι από τους εταίρους τους στον Βορρά της ευρωζώνης είδαν στο ίδιο διάστημα την μακροπρόθεσμη ανεργία να μειώνεται. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, το μερίδιο των μακροπρόθεσμων ανέργων στο σύνολο των ανέργων υποχώρησε στο 17% το β΄ τρίμηνο του 2013 από 21,7% στο τελευταίο τρίμηνο του 2007.

Στις ΗΠΑ η μακροπρόθεσμη ανεργία προσέγγισε αντίστοιχα το 26,5% έναντι μόλις 9,9% στο δ΄τρίμηνο του 2007. Αυξήθηκε δηλαδή κατά 167,8%, άνοδος που ήταν η μεγαλύτερη στις χώρες του ΟΟΣΑ έπειτα από αυτήν της Ισλανδίας (238,2%).

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Stop Bullying - Μην ανέχεσαι το bullying. Μίλα. Μπορείς! (video)

11 Απριλίου 2024, 22:33
Για να σπάσει ο κύκλος της σχολικής βίας, πρέπει να μιλήσεις πρώτα εσύ. Φωτό: ...

Γλυφάδα: Άνδρας χτυπούσε τη γυναίκα του και αυτοπυροβολήθηκε

12 Απριλίου 2024, 19:34
 Γλυφάδα: Αυτοκτόνησε άνδρας - Χτυπούσε τη γυναίκα του και αυτοπυροβολήθηκε όταν έγινε αντιληπτός από ...

«Θρίλερ» στην Ηλιούπολη: Νεκροί μητέρα και γιος μετά από πυροβολισμούς

11 Απριλίου 2024, 01:15
Μίνα Καραμήτρου   Απίστευτη οικογενειακή τραγωδία σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης (10/4) στην Ηλιούπολη, όπου μία ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

    image

    Περί Καλλιόπης...

    Ενημερωτικό σημείωμα προς κ. Στέφανο Κασσελάκη, Στρατιώτη Πυροβολικού, Θήβα Αγαπητέ κύριε Κασσελάκη, Ακούγοντας τις πρόσφατες δηλώσεις σας περί της αγγαρείας καθαρισμού της τουαλέτας στο στρατό, της επονομαζόμενης «Καλλιόπης», ονομασία που σπεύσατε να χαρακτηρίσετε ως σεξιστική, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:  Όταν πρωτολειτούργησε ο υπόγειος ηλεκτρικός σταθμός της Ομόνοιας το 1930, ήταν διακοσμημένος με τα αγάλματα των εννέα Μουσών. Ακριβώς έξω από τις τουαλέτες ...
    Διαβάστε το άρθρο
Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0