Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Έρχονται αλλαγές στον φόρο ακινήτων

Αρχική | Οικονομία | Έρχονται αλλαγές στον φόρο ακινήτων

Συμφωνία Σαμαρά - Βενιζέλου. Διατήρηση του ΕΕΤΑ ζητούν «γαλάζιοι» βουλευτές. Διαφορετικές προσεγγίσεις από τους βουλευτές των αστικών κέντρων και εκείνων της επαρχίας.

Των Γιώργου Π. Τερζή, Βασίλη Νέδου


Σε αλλαγές επί του νομοσχεδίου για τη φορολογία ακινήτων προχωρούν οι κ. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος μπροστά στις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών των δύο κομμάτων. Παρά το γεγονός ότι ως ισχυρότερο σενάριο παραμένει αυτό των βελτιώσεων επί του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο με τη διόρθωση κάποιων ακραίων περιπτώσεων που έχουν αναδείξει οι βουλευτές και, πάντως, όχι η ανατροπή του νομοσχεδίου, η πρόταση μερίδας γαλάζιων βουλευτών για παράταση του ΕΕΤΑ ήρθε να μεταβάλει την πολιτική εξίσωση που καλείται να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός.

Νωρίτερα, ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ευ. Βενιζέλο, είχε προαναγγείλει «αλλαγές σε λογική βάση», επαναλαμβάνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης παραμένει η διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Το μήνυμα του πρωθυπουργού, ο οποίος άλλωστε έχει πλήρη εικόνα των δημοσιονομικών μεγεθών, ήταν ότι ναι μεν θα υπάρξουν βελτιώσεις, όχι όμως και πλήρης ανατροπή του νομοσχεδίου που προβλέπει ρητώς τη φορολόγηση όχι μόνον των αστικών ακινήτων, αλλά και ανεκμετάλλευτων οικοπέδων, γεωργικών εκτάσεων ακόμη και χέρσων χωραφιών.


Με αυτό το δεδομένο, θεωρείται πιθανότερο να μην εξαιρεθούν νέες κατηγορίες ακινήτων, αλλά να προβλεφθούν «κοινωνικά κριτήρια», δηλαδή ειδικές ρυθμίσεις για ομάδες πληθυσμού που βρίσκονται σε ιδιαιτέρως δυσμενή θέση, όπως άνεργοι και ΑμΕΑ ή να υπάρξουν εσωτερικές αλλαγές που θα καθιστούν τις επιβαρύνσεις περισσότερο προοδευτικές.


Κατά τη διάρκεια της χθεσινής δίωρης σύσκεψης, Σαμαράς και Βενιζέλος φέρονται να συμφώνησαν ότι ήταν, ούτως ή άλλως, δίχως νόημα η αρχική επιλογή να φορολογηθούν στάνες, αποθήκες και λοιποί αγροτικοί βοηθητικοί χώροι, ζήτημα για το οποίο αντέδρασαν άλλωστε και οι βουλευτές της Ν.Δ., ειδικά όταν τα έσοδα που προϋπολογίζονταν ανέρχονταν σε μόλις 6 εκατ. ευρώ. «Οι βελτιώσεις είναι συνεχείς, όχι μόνο υπό την πίεση των βουλευτών, αλλά και γιατί έχουμε πλήρη συνείδηση των δυσκολιών της κοινωνίας» επεσήμανε από την πλευρά του και ο Ευ. Βενιζέλος.


Σαμαράς και Βενιζέλος επικεντρώθηκαν και στην επικείμενη επανέναρξη της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, η ημερομηνία επιστροφής των εκπροσώπων της οποίας στην Αθήνα παραμένει ανοικτή. «Είμαστε σε διαπραγμάτευση, όχι σε πόλεμο» επανέλαβε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ενδυναμώνει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας. «Το πλαίσιο είναι διαμορφωμένο, βασική δέσμευση της προγραμματικής συμφωνίας είναι η μη λήψη νέων μέτρων» επεσήμανε και ο Ευ. Βενιζέλος.


Στο τραπέζι ετέθη και το ζήτημα των αμυντικών βιομηχανιών, το οποίο αποτελεί αγκάθι για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. «Εχουμε σαφή θέση που έχει κοινοποιηθεί προς την τρόικα» διεμήνυαν χθες στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, ουσιαστικώς επιβεβαιώνοντας όσα είχε πει, νωρίτερα στη Βουλή, η κ. Φώφη Γεννηματά ότι, δηλαδή, η κυβέρνηση δεν θα αποδεχθεί λουκέτο, όπως απαιτεί η τρόικα.


Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε στον κ. Σαμαρά την ανησυχία του για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις στο ΠΑΣΟΚ, οι οποίες, όπως έχει πει, στοχεύουν στη διατάραξη της κυβερνητικής σταθερότητας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εντάσσει τις σφοδρές επιθέσεις των κ. Απ. Τζιτζικώστα και Π. Καμμένου στο ίδιο ακραίο δεξιό τόξο το οποίο επιδιώκει την πτώση της κυβέρνησης.


Πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος αναμένεται να έχουν νέα συνάντηση σήμερα, με τη συμμετοχή και των συναρμόδιων υπουργών, με αντικείμενο το ΕΣΠΑ και τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Η Καθημερινή

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Επαναφορά Λαυρεντιάδη με νέα βιομηχανική μονάδα εκεί που βρισκόταν η Νεοχημική

30 Μαρτίου 2024, 15:02
Του Γιώργου Λαμπίρη   Φωτό: enochimiki.gr Στην επανέναρξη μίας από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που γνωρίζει αρκετά καλά, ...

Στα 830 ευρώ ανεβαίνει ο κατώτατος μισθός - Ποια επιδόματα αυξάνονται

29 Μαρτίου 2024, 15:19
Την αύξηση του κατώτατου μισθού, κατά 50 ευρώ, στα 830 ευρώ ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός ...

Αντίστροφη μέτρηση για τη ΛΑΡΚΟ

28 Μαρτίου 2024, 19:49
Εχει κοστίσει 144 εκατ. ευρώ σε τέσσερα χρόνια – Το σχέδιο για τους εργαζομένους   Το ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

    image

    Περί Καλλιόπης...

    Ενημερωτικό σημείωμα προς κ. Στέφανο Κασσελάκη, Στρατιώτη Πυροβολικού, Θήβα Αγαπητέ κύριε Κασσελάκη, Ακούγοντας τις πρόσφατες δηλώσεις σας περί της αγγαρείας καθαρισμού της τουαλέτας στο στρατό, της επονομαζόμενης «Καλλιόπης», ονομασία που σπεύσατε να χαρακτηρίσετε ως σεξιστική, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:  Όταν πρωτολειτούργησε ο υπόγειος ηλεκτρικός σταθμός της Ομόνοιας το 1930, ήταν διακοσμημένος με τα αγάλματα των εννέα Μουσών. Ακριβώς έξω από τις τουαλέτες ...
    Διαβάστε το άρθρο
Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0