Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Άφησε περιουσία 4,2 εκατ. € στο Δημόσιο αλλά παραμένει αναξοιοποίητη λόγω...

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Άφησε περιουσία 4,2 εκατ. € στο Δημόσιο αλλά παραμένει αναξοιοποίητη λόγω...

Μία τραγελαφική υπόθεση κρύβεται πίσω από την τεράστια περιουσία που είχε αφήσει στο Δημόσιο το 2008, οπότε και πέθανε, ένας επιχειρηματίας από την Κρήτη.

 

Ο εικονιζόμενος επιχειρηματίας έφυγε από τη ζωή και αποφάσισε να αφήσει την περιουσία του στο δημόσιο, υπό έναν όρο…

 

Ηταν 8 Δεκεμβρίου του 2008 όταν σε ηλικία 83 ετών έφυγε από τη ζωή, ο Χανιώτης επιχειρηματίας και έμπορος Γιώργος Μαλινάκης αφήνοντας πίσω του μια αμύθητη περιουσία με «κληρονόμους» την κοινωνία των Χανίων.

Ο αείμνηστος Μαλινάκης, μέσα από τη διαθήκη του, διέθετε όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία του, η οποία σήμερα αγγίζει τα 4,2 εκατ. ευρώ στο Νοσοκομείο Χανίων για την ανέγερση Ψυχιατρικής Πτέρυγας.

Το μόνο που ζητούσε είναι να τεθεί στην κύρια είσοδο της πτέρυγας που θα ανεγερθεί μια πλάκα στην οποία να αναφέρεται: «Δωρεά Γεωργίου Γεωργίου Μαλινάκη, εις μνήμη των γονεών του Γεωργίου και Αλεξάνδρας.

Και φυσικά να τηρηθεί η διαθήκη με σχολαστικότητα αλλιώς το κληροδότημα θα δοθεί στον Ερυθρό Σταυρό.

Ωστόσο, η ασύλληπτη δωρεά με καταθέσεις ύψους περίπου 3,7 εκατ. δολαρίων, χρυσές λίρες Αγγλίας, ακίνητα σε Χανιά και Αθήνα, παραμένει μέχρι και σήμερα αναξιοποίητη.

Ένας νόμος του 1939 (!), η χαρακτηριστική ολιγωρία του Υπουργείου Οικονομικών αλλά και τραγελαφικά περιστατικά όπως το χάσιμο φακέλων οι οποίοι είχαν αποσταλεί από την Επιτροπή Εκτέλεσης της Διαθήκης στο Υπουργείο, «δέσμευαν» εκατομμύρια ευρώ την ώρα που η κοινωνία «σφαδάζει» από την κρίση.

Πέντε χρόνια μετά, και ενώ τα 4,2 εκατ. ευρώ «λιμνάζουν» εξαιτίας της γραφειοκρατίας, η περιβόητη διαθήκη «ανοίγει» και πάλι.

Αναλαμβάνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση

Σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr ο φάκελος με την υπόθεση του κληροδοτήματος έχει αποσταλεί από τη Διεύθυνση Εθνικών Κληροδοτημάτων, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, η οποία πλέον αναλαμβάνει και τη διαχείρισή του, ενώ ταυτόχρονα οι δαπάνες για την εκτέλεση του έργου που χρονολογούνται από το 2009, επιτέλους εγκρίθηκαν, επιτρέποντας πλέον, η διαδικασία για την αξιοποίηση της διαθήκης να συνεχιστεί με ταχύτατους ρυθμούς.

Η πρώτη εξέλιξη, αποτέλεσμα της κατάργησης του νόμου του 1939, είναι πολύ σημαντική όπως σημειώνει ο κ. Ανδρέας Μπαϊλάκης, σύμβουλος επί των οικονομικών θεμάτων της Επιτροπής Εκτέλεσης της Διαθήκης, καθώς πλέον όλες οι εγκρίσεις και ο έλεγχος θα γίνεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το Γ.Γ κ. Δεικτάκη, στον οποίο ήδη έχει σταλεί ο φάκελος.

Ετσι η όλη διαχείριση θα είναι αποτελεσματικότερη επιταχύνοντας τις διαδικασίες, χωρίς τη διαμεσολάβηση του κεντρικού κράτους.

Η δεύτερη εξέλιξη «λύνει» τα χέρια της Επιτροπής καθώς χωρίς την έγκριση των δαπανών των τελευταίων 4 ετών, για να καλυφθούν τα αναγκαία έξοδα προς διασφάλιση της περιουσίας και τα αναγκαία έξοδα για την υλοποίηση της βούλησης του διαθέτη η Επιτροπή δεν μπορούσε να προχωρήσει ούτε στα στοιχειώδη, όπως το άνοιγμα της θυρίδας σε Τράπεζα της Αθήνας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εκτέλεσης της Διαθήκης Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, ανέφερε ότι από την πλευρά της η Επιτροπή, η οποία συνεδρίασε μέσα στον Οκτώβρη, έχει κάνει όλες τις ενέργειες που ζητήθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται ο φάκελος να σταλεί στο αρμόδιο Υπουργείο Υγείας για να προκηρυχτεί το έργο.

«Το έχουμε πάρει πατριωτικά, το ενδιαφέρον όλων μας είναι να υλοποιηθεί η διαθήκη» δήλωσε ο Σεβασμιότατος αναφερόμενος στον τελευταίο και σημαντικότατο όρο της διαθήκης που αναφέρει ότι σε περίπτωση που το Νοσοκομείο Χανίων με ακρίβεια και σχολαστικότητα δεν εφαρμόσει τους όρους της διαθήκης, αυτή ανακαλείται και όλα τα κινητά και τα ακίνητα του Γεωργίου Μαλινάκη περιέρχονται στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

Πηγή: arouraios.gr

Αποστολή: Όλγα Δουλγερίδου-Μαρκεζίνη

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Δέσποινα Βανδή: Τουρκική «επίθεση» μετά την ακύρωση της συναυλίας στο Τσεσμέ

18 Ιουλίου 2024, 16:19
  – «Χαίρομαι που σας ρίξαμε στη θάλασσα»     Η κίνηση της Δέσποινας Βανδή να ακυρώσει ...

Αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Δραγασάκης

18 Ιουλίου 2024, 12:27
- Ο Κασσελάκης έχει βάλει το κόμμα σε διαδικασία απο-αριστεροποίησης «Ο κ. Κασσελάκης παρέλαβε ένα ...

Δένδιας προς Τουρκία: Παρέλειψα να «ευχαριστήσω» τις δυνάμεις εισβολής

17 Ιουλίου 2024, 13:22
Με σκωπτικό τρόπο απαντά η Ελλάδα στην προσωπική επίθεση που άσκησε το υπουργείο Άμυνας ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0