Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Απεβίωσε ο μεγάλος Συνταγματολόγος Δημήτρης Τσάτσος

Αρχική | Διάφορα | Άρθρα από το Blog μας | Απεβίωσε ο μεγάλος Συνταγματολόγος Δημήτρης Τσάτσος


Αισθάνομαι την ανάγκη να κάνω ένα μικρό αφιέρωμα στον Συνταγματολόγο Δημήτρη Τσάτσο, που είχα την τύχη να έχω καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Εκτός από γνώσεις, ο Δημήτρης Τσάτσος, διέθετε και όλα τα χαρίσματα του μεγάλου "δασκάλου". Το αμφιθέατρο ήταν πάντα γεμάτο στις παραδόσεις του, ενώ η μεταδοτικότητά του ήταν εντυπωσιακή.

Χάρη σ' αυτόν αγάπησα το Συνταγματικό Δίκαιο, εκπονώντας διάφορες εργασίες υπό την επιμέλειά του, ενώ δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα βιβλία του είναι από τα ελάχιστα πανεπιστημιακά συγγράμματα που υπάρχουν ακόμα στη βιβλιοθήκη μου.

Καλό ταξίδι δάσκαλε! Ας είναι ελαφρύ το χώμα που σε σκεπάζει.

Ο Δημήτρης Τσάτσος (1933 - 2010) ήταν Έλληνας συνταγματολόγος.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν γιος του Θεμιστοκλή Τσάτσου, δικηγόρου, βουλευτή και αδερφού του Κωνσταντίνου Τσάτσου, και της Αννίτας Αλευρά.Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και στη Χαϊδελβέργη. Σε ηλικία μόλις 27 ετών ανακηρύχθηκε διδάκτορας της νομικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1965 εργάστηκε ως ερευνητής στο Max-Planck Institut ενώ το 1968 εκλέχτηκε υφηγητής στη νομική σχολή του πανεπιστημίου της Βόννης, στο οποίο και δίδασκε, και υφηγητής του συνταγματικού δικαίου στη νομική σχολή Αθηνών. Λόγω της Χούντας των Συνταγματαρχών δεν κατάφερε να διδάξει. ΤΟ 1969 εκλέχτηκε καθηγητής στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αλλά πάλι δεν του επετράπη να διδάξει. Το 1970 εκλέχτηκε μόνιμος καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Βόννης ενώ το 1973 φυλακίστηκε από την δικτατορία.

Με την πτώση της δικτατορίας έγινε υφυπουργός της Ανώτατης Παιδείας στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην κάθαρση της παιδείας απο τους συνεργάτες της δικτατορίας. Το 1975 ήταν εισηγητής της αντιπολίτευσης για το νέο σύνταγμα της Ελλάδας. Το 1974 εκλέχτηκε βουλευτής Αθηνών και το 1994 εκλέχτηκε ευρωβουλευτής με το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Την περίοδο 1993-1994 ήταν άμισθος σύμβουλος του Πρωθυπουργού.

Από το 1980 έως και την αποχώρησή του ήταν καθηγητής του συνταγματικού δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και της νομικής σχολής του Πανεπιστημίου Hagen. Επίσης ήταν ιδρυτής και επίτιμος πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου - Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων (1988-1992). Το 1995 τιμήθηκε με το πολιτιστικό Βραβείο Ευρώπης.

Απεβίωσε στις 24 Απριλίου 2010 στην Αθήνα. Για τον θάνατό του δηλώσεις πραγματοποίησαν οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Νικήτας Κακλαμάνης.

Πηγή: ΒικιπαίδειαΠρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Τζούλια και Ζαγορίτης - Το video!

30 Ιουνίου 2010, 17:36
 Όσα προγήθηκαν του Μουσείου...Δείτε το video του ALTER: [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=98azJrAs0ys&w=640&h=505]Αποστολή: Γιώργος Τσιρίκος (Πειραιάς) ...

Ο Jerry Lee Lewis στον Λυκαβηττό - Κερδίστε προσκλήσεις

30 Ιουνίου 2010, 13:44
Jerry Lee Lewis: Ο θρύλος του rock and rollLet's rock n' roll πάρτι, στο ...

«Το ΔΝΤ τελειώνει την οικογενειοκρατία στην Ελλάδα», της Joanna Kakissis στην International Herald Tribune

30 Ιουνίου 2010, 12:34
30/6/2010Υπό τον τίτλο «Η λιτότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναδιάταξη», η International Herald ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0