Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Tο κόστος των εκλογών

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Tο κόστος των εκλογών

Της Κάτιας Μακρή

Πόσο θα κοστίσουν οι εκλογές του Μαίου ; Περισσότερα από 90 εκατομμύρια ευρώ, όταν είχαν προβλεφθεί 50 εκ. ευρώ! Οι τριπλές κάλπες που θα στηθούν, η πολλαπλή σταυροδοσία αλλά και τα ψηφοδέλτια τίναξαν την «μπάνκα» στον αέρα με τις δημοτικές , τις περιφερειακές και τις ευρωεκλογές να ξεπερνούν τελικά σε δαπάνη ακόμη και τη διπλή αναμέτρηση του 2012, οπότε δόθηκαν 86 εκ. ευρώ.

«Η πολυπλοκότητα αυτών των εκλογών είναι τέτοια που με λιγότερα χρήματα δεν βγαίνουν πέρα» λένε στενοί συνεργάτες του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη , απαντώντας προφανώς στη βούληση των επιτελών του υπουργείου Οικονομικών να «ψαλιδίσουν» και να προσγειώσουν το κόστος σε πιο λογικά μεγέθη, όπως αυτά είχαν εγγραφεί εξ αρχής στον προϋπολογισμού του 2014 όπου αναφέρεται με σαφήνεια πως θα δαπανηθούν τα μισά. Κι αν για τα ψηφοδέλτια το πρόβλημα είναι αντικειμενικό γιατί θα ξοδευτούν τόνοι έξτρα χαρτιού για τις τρεις αναμετρήσεις, για τις αμοιβές όσων δουλέψουν για τις εκλογές εγείρονται σοβαρές ενστάσεις , αφού οι αποζημιώσεις που θα δοθούν παραμένουν ακριβώς στα ίδια επίπεδα μ΄αυτά του 2012 τη στιγμή που όλοι οι μισθοί και οι συντάξεις, στα δυο χρόνια που μεσολάβησαν, έχουν υποστεί τεράστιες περικοπές.

Όμως στο υπουργείο Εσωτερικών και στο Δημόσιας Τάξης αρνήθηκαν ακόμη και να συζητήσουν την πιθανότητα να μειωθούν οι αμοιβές αφ΄ενός γιατί δικαστικοί αντιπρόσωποι , εφορευτικές επιτροπές , αστυνομικοί κ.τ.λ. προειδοποίησαν πως δεν θα πάνε στα πόστα τους, αφ΄ετέρου γιατί είναι κι οι ίδιοι ...ψηφοφόροι , οπότε η κυβέρνηση δεν ήθελε να τους δυσαρεστήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικών ,το Μέγαρο Μαξίμου ενημερώθηκε για το αυξημένο κόστος και απεφασίσθη να δοθούν τα χρήματα αυτά –έστω κι αν είναι εκτός προϋπολογισμού.

Οπότε τώρα, είτε συμφωνούν , είτε διαφωνούν στο υπουργείο Οικονομικών, πρέπει να εκταμιεύσουν άλλα 40 «ζεστά» εκατομμύρια. Τα 25 από τα πρόσθετα χρήματα θα κατευθυνθούν στο υπουργείο Εσωτερικών και τα υπόλοιπα στο Δημόσιας Τάξης. O αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, την Παρασκευή 25 Απριλίου , υπέγραψε τη σχετική απόφαση.

Από το συνολικό κονδύλι το μεγαλύτερο μέρος, κοντά στα 60 εκ. ευρώ θα διατεθεί από το υπουργείο Εσωτερικών σε αποζημιώσεις και για τις δύο Κυριακές των εκλογών. Σε σχέση με το 2012 διπλασιάσθηκε το κόστος των ψηφοδελτίων, αφού το χαρτί πωλείται με τον τόνο και ο όγκος που απαιτείται είναι πολύ μεγαλύτερος. Από τα 8 εκατομμύρια που δαπανήθηκαν για ψηφοδέλτια το 2012 (και στις δύο αναμετρήσεις), τώρα χρειάζονται περίπου 15 εκ. ευρώ (!) ενώ το κόστος αυξάνουν και οι περίπου 30.000 έξτρα κάλπες που θα χρησιμοποιηθούν στις 25 Μαίου.

Ένα ενδεικτικό αλλά εντυπωσιακό μέγεθος πρόσθετης δαπάνης δίνουν συνεργάτες του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη , λέγοντας πως χρειάζονται και επιπλέον 20.000 βιβλία διαλογής σταυρών τα οποία θα χρησιμοποιηθούν τη δεύτερη Κυριακή για τις ευρωεκλογές. Λέγεται μάλιστα πως γενναίο κονδύλι προβλέπεται και για τη σίτιση των υπαλλήλων που θα εργαστούν τις Κυριακές των εκλογών (πίτσες, σουβλάκια κ.τ.λ.), το οποίο ανέρχεται σε μερικές χιλιάδες ευρώ.

Όσο πάντως κι αν ....η Δημοκρατία κοστίζει, 90 εκ. ευρώ είναι θηριώδες ποσό για τις μέρες σκληρής λιτότητας που διανύουμε. Ισοδυναμεί σχεδόν με το 1/5 του κοινωνικού μερίσματος το οποίο θα ανακουφίσει περίπου 1 εκ. πολίτες και είναι 5πλάσσιο από τα 20 εκ. ευρώ που θα δοθούν (μελλοντικά και σε δόσεις) στο πρόγραμμα φιλοξενίας αστέγων , το οποίο προσφάτως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Βεβαίως μ΄αυτά που έχει ζήσει αυτή η χώρα κατά το παρελθόν ίσως πρέπει να αναφωνούμε «και πάλι καλά»! Γιατί οι βουλευτικές εκλογές του 2009, που δεν ήταν ούτε διπλές ούτε τριπλές όπως είναι τώρα, κόστισαν σχεδόν 150 εκ. ευρώ (!), παίρνοντας επαξίως το βραβείο της πιο ακριβής αναμέτρησης. Η χώρα ήταν ήδη σε κρίση αλλά κανείς δεν φαίνεται να νοιαζόταν γι αυτό.

Για την ιστορία, δυο χρόνια πριν, στις εκλογές του 2007 το ποσό που δαπανήθηκε ήταν 115 εκ. ευρώ. Νούμερα αδιανόητα , με δεδομένα πως σ αυτά δεν προσμετρώνται οι έκτακτες επιχορηγήσεις του κρατικού προϋπολογισμού στα κόμματα για τις εθνικές αναμετρήσεις ή τις ευρωεκλογές. Κι αυτές όμως είναι κάποια εκατομμύρια ευρώ.
Real.gr

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Δέσποινα Βανδή: Τουρκική «επίθεση» μετά την ακύρωση της συναυλίας στο Τσεσμέ

18 Ιουλίου 2024, 16:19
  – «Χαίρομαι που σας ρίξαμε στη θάλασσα»     Η κίνηση της Δέσποινας Βανδή να ακυρώσει ...

Αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Δραγασάκης

18 Ιουλίου 2024, 12:27
- Ο Κασσελάκης έχει βάλει το κόμμα σε διαδικασία απο-αριστεροποίησης «Ο κ. Κασσελάκης παρέλαβε ένα ...

Δένδιας προς Τουρκία: Παρέλειψα να «ευχαριστήσω» τις δυνάμεις εισβολής

17 Ιουλίου 2024, 13:22
Με σκωπτικό τρόπο απαντά η Ελλάδα στην προσωπική επίθεση που άσκησε το υπουργείο Άμυνας ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0