Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Αντώνης Σαμαράς: Ανοίγει τον φάκελο για την συνταγματική αναθεώρηση

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Αντώνης Σαμαράς: Ανοίγει τον φάκελο για την συνταγματική αναθεώρηση

Για τον κυβερνητικό συνασπισμό, παρά τις όποιες διαφορές αποτελεί ένα πρώτο βήμα «κοινής εθνικής πορείας προς την κατεύθυνση του μετασχηματισμού του πολιτικού συστήματος»Το φάκελο συνταγματική αναθεώρηση βάζει στο δημόσιο διάλογο η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς που ετοιμάζεται την προσεχή Παρασκευή να δημοσιοποιήσει τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Σαμαράς τάσσεται υπέρ της αναθεώρησης του Συντάγματος, με στόχο να διαμορφωθεί ένα νέο πολιτικό σύστημα, στα πλαίσια μιας μεγάλης εθνικής, πολιτικής και θεσμικής συμφωνίας «για έναν νέο καταστατικό χάρτη».

Ο Πρωθυπουργός που ανοίγει το θέμα της Συνταγματικής αναθεώρησης, έχοντας συζητήσει και το σχετικό ζήτημα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, θεωρεί επιβεβλημένη τη συγκεκριμένη κίνηση. Και αυτό διότι πιστεύει ότι με αυτό τον τρόπο θα μετεξελιχθεί το πολιτικό σύστημα και θα διαμορφωθεί το κατάλληλο θεσμικά περιβάλλον για τη «Νέα Μεταπολίτευση», όπως είναι ο χαρακτηριστικός όρος που προτάσσει.

Για τον κυβερνητικό συνασπισμό, αν και υπάρχουν διαφορές για τον χρόνο που πρέπει να ξεκινήσει η σχετική συζήτηση και καταγράφονται αποκλίνουσες απόψεις περί των αναθεωρητέων διατάξεων, η αναθεώρηση αποτελεί ένα πρώτο βήμα «κοινής εθνικής πορείας προς την κατεύθυνση του μετασχηματισμού του πολιτικού συστήματος και ανασυγκρότησης της ελληνικής πολιτείας».

Ο κ. Σαμαράς έχει συζητήσει πολλές φορές στο επιτελείο του την ανάγκη να υπάρξει αυστηρή νομοθετική πρωτοβουλία για το λεγόμενο «πολιτικό χρήμα», δηλ. τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των πολιτικών, ενώ με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο, εκ των πιο ένθερμων υποστηρικτών για θεσμικές αλλαγές– έχουν συμφωνήσει ότι το πολιτικό σύστημα πρέπει να κάνει τομές και ρήξεις εάν θέλει να επιβιώσει.

Έχοντας ως κεντρικό οδηγό τη ρήση ότι μέσα από την κρίση προβάλλεται η ιστορική ανάγκη για μεγάλες και βαθιές τομές στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, η κίνηση του Πρωθυπουργού να παρουσιάσει δημόσια τις προτάσεις της ΝΔ αποτελεί μια ένδειξη ότι θέλει να αλλάξει και τη δημόσια συζήτηση και να ξεφύγει από την ατζέντα της οικονομίας.

Ο συνταγματικός φάκελος Σαμαρά

Στο φάκελο του κ. Σαμαρά περιλαμβάνεται και η μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 250 ή 200 με επικρατέστερο σενάριο το πρώτο, ενώ επίσης κυριαρχούν μεταξύ άλλων οι εξής προτάσεις, τις οποίες είχε επεξεργαστεί η επιτροπή της ΝΔ υπό τον κ. Αβραμόπουλο πριν δυο χρόνια:

*θέσπιση ασυμβίβαστου του αξιώματος του υπουργού με την ιδιότητα του βουλευτή,

*αλλαγή εκλογής και ενίσχυσης του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας,

*θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τη θητεία του Πρωθυπουργού,

*επανεξέταση του αριθμού των βουλευτών και των βουλευτών Επικρατείας,

*ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων,

*κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας (χρόνος παραγραφής) ως προς την ποινική ευθύνη των υπουργών,

*αλλαγή της διάταξης για την ασυλία των βουλευτών,

*πρόβλεψη για το «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων και ανάθεση του ελέγχου σε ειδικό σώμα, αποτελούμενο αποκλειστικά από ανώτατους λειτουργούς των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας,

*κατάργηση των βουλευτικών προνομίων που δεν έχουν σχέση με τα καθήκοντα του βουλευτή,

*καθιέρωση σταθερού εκλογικού συστήματος με την πρόβλεψη ότι η αλλαγή του απαιτεί πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής,

*ισχυροποίηση των εγγυήσεων για εξάντληση της διάρκειας της κοινοβουλευτικής περιόδου,

*ενίσχυση του ρόλου των βουλευτών τόσο σε νομοθετικό όσο και σε ελεγκτικό επίπεδο,

*θεσμοθέτηση συγκεκριμένου κυβερνητικού σχήματος και αντίστοιχου οργανογράμματος με απόφαση των 3/5 της Βουλής,

*κατάργηση του θεσμού των Γενικών Γραμματέων των υπουργείων και της αντίστοιχης αναβάθμισης του ρόλου των Γενικών Διευθυντών,

*ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου,

*ίδρυση ειδικού τμήματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη γρήγορη εκδίκαση υποθέσεων μεγάλων δημόσιων συμβάσεων και ιδιωτικών επενδύσεων,

*αναθεώρηση των περί δημοψηφισμάτων διατάξεων, για την πρόβλεψη διενέργειας δημοψηφίσματος και με λαϊκή πρωτοβουλία,

*πρόβλεψη για την υποχρέωση κατάθεσης ετήσιου αναλυτικού απολογισμού από όλους τους φορείς που χρηματοδοτούνται από το κρατικό προϋπολογισμό,

*θεσμοθέτηση δύο μόνιμων υπηρεσιακών υφυπουργών, Εξωτερικών και επί του Προϋπολογισμού, με 5ετή θητεία και εκλογή τους από τα 3/5 της Βουλής.

Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη

«Ήρθε η ώρα και είναι ώριμες πια οι συνθήκες για τη νέα μεταπολίτευση και τη δημιουργία μιας νέας αρχιτεκτονικής για την Ελλάδα» τονίζουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη και επισημαίνουν ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη, όχι μόνο διορθωτικών αλλαγών στο Σύνταγμα της Ελλάδας, αλλά ριζοσπαστικής συνταγματικής αναθεώρησης, με σκοπό την προσαρμογή του Συντάγματος στη νέα διεθνή πραγματικότητα, στις ανάγκες του ελληνικού κράτους και της ελληνικής κοινωνίας.

Και όπως έχει τονίσει ο κ. Αβραμόπουλος «ο νέος Πολιτειακός Χάρτης της χώρας πρέπει να ανταποκρίνεται στην ανάγκη αναμόρφωσης του ρόλου και της λειτουργίας των οργάνων του Πολιτεύματος, να διαμορφώσει το πλαίσιο για την εμπέδωση της διαφάνειας στη δημόσια ζωή, να ενισχύσει την ασφάλεια δικαίου, να προσδιορίσει και να αποσαφηνίσει το περιεχόμενο των ατομικών δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, να εγγυηθεί την εθνική ταυτότητα και να αναδείξει τους όρους ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μέσα σε ένα κράτος δικαίου. Ιδιαίτερη προσοχή αποδίδουμε στους κεφαλαιώδεις τομείς της παιδείας και του περιβάλλοντος, αλλά και στους κατ' εξοχήν παραγωγικούς τομείς, όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία».

Άρης Ραβανός

ΤΟ ΒΗΜΑ

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Δέσποινα Βανδή: Τουρκική «επίθεση» μετά την ακύρωση της συναυλίας στο Τσεσμέ

18 Ιουλίου 2024, 16:19
  – «Χαίρομαι που σας ρίξαμε στη θάλασσα»     Η κίνηση της Δέσποινας Βανδή να ακυρώσει ...

Αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Δραγασάκης

18 Ιουλίου 2024, 12:27
- Ο Κασσελάκης έχει βάλει το κόμμα σε διαδικασία απο-αριστεροποίησης «Ο κ. Κασσελάκης παρέλαβε ένα ...

Δένδιας προς Τουρκία: Παρέλειψα να «ευχαριστήσω» τις δυνάμεις εισβολής

17 Ιουλίου 2024, 13:22
Με σκωπτικό τρόπο απαντά η Ελλάδα στην προσωπική επίθεση που άσκησε το υπουργείο Άμυνας ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0