Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Λίστα Λαγκάρντ: Στον ανακριτή Διώτης και Καπελέρης

Αρχική | Οικονομία | Λίστα Λαγκάρντ: Στον ανακριτή Διώτης και Καπελέρης

- Οι παραλείψεις στοίχισαν ακριβά στο Δημόσιο

- Πέντε εκατομμύρια ευρώ θα είχαν εισπραχθεί αν είχαν ελεγχθεί μόνο 14 από τα 2.062 πρόσωπα

 

Οι κ.κ. Διώτης και Καπελέρης καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ ενώπιον των ειδικών ανακριτών Διαφθοράς κ. Χρήστου Παπακώστα και κ. Δημήτρη Καβαλάρη, την προσεχή εβδομάδα

 

Ποσό 5 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να έχει εισπράξει το Δημόσιο αν είχαν ελεγχθεί μόνο 14 από τα 2.062 πρόσωπα της λίστας Λαγκάρντ! Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», οι ανακριτικές Αρχές έχουν υπολογίσει - και μάλιστα πολύ συντηρητικά, με βάση τον φόρο εισοδήματος - τη ζημιά που υπέστη το Δημόσιο από το γεγονός ότι οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης και Ιωάννης Καπελέρης δεν διενήργησαν τους ελέγχους που όφειλαν, πχ. για μη δηλωθέντα εισοδήματα, ως προς τα πρόσωπα που απαρτίζουν τη λίστα Λαγκάρντ, αφήνοντας ουσιαστικά σε αχρηστία ένα βασικό εργαλείο για τις φορολογικές αρχές.

Πηγή που επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμη επισημαίνει καταρχήν ότι το ποσό των 5 εκατομμυρίων είναι απλώς ενδεικτικό, βεβαιώνει δε, ότι πρόσωπο που συγκαταλέγεται στην επίμαχη λίστα κατέθεσε προσφάτως 500.000 ευρώ από τον φόρο που του αναλογούσε - «ζεστό χρήμα στον δημόσιο κορβανά», λέει χαρακτηριστικά.

Οι Διώτης και Καπελέρης καλούνται πάντως να δώσουν εξηγήσεις για «τα έργα και τις ημέρες τους» ενώπιον των ειδικών ανακριτών Διαφθοράς κ. Χρήστου Παπακώστα και κ. Δημήτρη Καβαλάρη την προσεχή εβδομάδα, στις 23 Ιουλίου. Οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ αναμένονται στην Ευελπίδων την Τετάρτη, όπως όλα δείχνουν όμως δεν θα επιλέξουν να περιγράψουν τώρα λεπτομέρειες και χειρισμούς που τους ενέπλεξαν στην ιστορία, αλλά τον Σεπτέμβριο, αφού λάβουν προθεσμία για να απολογηθούν.

Αμφότεροι κατηγορούνται για κακουργηματική απιστία σε βάρος του Δημοσίου, ενώ ο Ιωάννης Διώτης βαρύνεται και με την κατηγορία υπεξαίρεσης εγγράφου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέχρι σήμερα υπολογισθείσα ζημία υπερβαίνει το όριο του κακουργήματος.

Οι ανακριτές έδωσαν το πράσινο φως για τις απολογίες αφού προηγουμένως πήραν στα χέρια τους τις πολυαναμενόμενες εκθέσεις ελέγχου από το ΣΔΟΕ και τις κατά τόπους αρμόδιες ΔΟΥ. Οι εκθέσεις αυτές συντάχθηκαν με αφορμή τη λίστα Λαγκάρντ και αποτελούν τον πυρήνα του έργου που έχουν εκπονήσει υπάλληλοι των οικονομικών υπηρεσιών, με εντολή των οικονομικών εισαγγελέων κ.κ. Παναγιώτη Αθανασίου και Γαληνού Μπρη, και την ενεργή παρέμβαση του επίκουρου οικονομικού εισαγγελέα κ. Ιωάννη Δραγάτση, να επιταχύνουν τους ελέγχους προκειμένου να διαπιστωθεί αν και κατά πόσο τα 2.062 πρόσωπα της λίστας έχουν διαπράξει το αδίκημα της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Στην έρευνα μάλιστα έχει συμμετάσχει καθοριστικά και το ΚΕΦΟΜΕΠ, το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου.

Σε κάθε περίπτωση, ο συγκεκριμένος έλεγχος δεν αφορά τον πρώην υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τα συγγενικά του πρόσωπα, τα ονόματα των οποίων «αφαιρέθηκαν» από την επίμαχη λίστα. Το εν λόγω σκέλος της υπόθεσης αφορά τον Αρειο Πάγο, όπου και έχει ολοκληρωθεί η ανάκριση ενώπιον του ειδικού αρεοπαγίτου ανακριτή κ. Ιωσήφ Τσαλαγανίδη. Εκκρεμεί ακόμη άλλωστε η πρόταση του εισαγγελέα για την παραπομπή ή μη του πρώην υπουργού στο Ειδικό Δικαστήριο.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

ΑΑΔΕ: Επιχείρηση "Χάρτινος δράκος" κατά της φοροδιαφυγής - Εμπλέκονται 287 κινεζικές επιχειρήσεις

18 Ιουλίου 2024, 16:56
Στην αποκάλυψη ενός διεθνούς και καλά οργανωμένου κυκλώματος φοροδιαφυγής, στο οποίο συμμετείχαν Έλληνες και ...

Σκυλακάκης: Τα 3 μέτρα στήριξης των καταναλωτών για τις αυξήσεις στο ρεύμα

17 Ιουλίου 2024, 12:23
- Τι ισχύει για την επιδότηση τον Αύγουστο     Ο υπουργός ανακοίνωσε έκτακτη επαναφορά του τέλους ...

Μαφία και στα ακίνητα του Δημοσίου – Πώς δρούσε

15 Ιουλίου 2024, 14:51
Στοιχεία για κύκλωμα που λυμαινόταν ακίνητα του Δημοσίου έχει παραδώσει στις αρμόδιες αρχές η ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0