Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Τον Δημήτρη Αβραμόπουλο προτείνει η κυβέρνηση για τη θέση του Έλληνα Επιτρόπου

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Τον Δημήτρη Αβραμόπουλο προτείνει η κυβέρνηση για τη θέση του Έλληνα Επιτρόπου

Στόχος της χώρας είναι ή το χαρτοφυλάκιο για τις Εσωτερικές Υποθέσεις όπου περιλαμβάνονται μέσα τα κοινοτικά κονδύλια και το θέμα της ανεργίας, ή το χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης

Με μια κίνηση ματ στην πολιτική σκακιέρα από τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά έκλεισε νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής το θέμα του νέου Έλληνα επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η κίνηση να προταθεί από την ελληνική κυβέρνηση ο νυν υπουργός Εθνικής Άμυνας και αντιπρόεδρος της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος αιφνιδίασε πολλούς και αναμένεται να επανακαθορίζει και τις ισορροπίες τόσο στη δικομματική κυβέρνηση όσο στο κόμμα της ΝΔ.


Η απόφαση του Πρωθυπουργού να μην προτείνει την Ντόρα Μπακογιάννη, στην οποία τηλεφώνησε το απόγευμα του Σαββάτου για να την ενημερώσει, διευκόλυνε την κίνησή του να επιλέξει πρόσωπο από το χώρο της κεντροδεξιάς και μάλιστα, εν ενεργεία υπουργό, αντιπρόεδρο του κόμματος, ώστε να μην προκληθούν ενδοκυβερνητικοί και εσωκομματικοί κραδασμοί.


Παράλληλα, η καλή σχέση του κ. Αβραμόπουλου με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα αλλά και γενικά με τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν δημιουργεί αρνητικό πολιτικό περιβάλλον για το νέο επίτροπο και δίνει την αίσθηση της διακομματικής, αν όχι στήριξης, τουλάχιστον ανοχής και από τους πολιτικούς αντιπάλους.


Ο κ. Αβραμόπουλος που αρνήθηκε πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες, σε όσοι τον ρωτούσαν, ότι είχε συζητηθεί το ονόμά του για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενημερώθηκε σχετικά πρώτη φορά επισήμως για το θέμα το Σάββατο. Ο ίδιος δεν το έθεσε ποτέ και μάλιστα απορούσε για τα διάφορα σενάρια, όπως έλεγε, σχετικά με την προοπτική να είναι ο νέος επίτροπος.


Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, πρώτη φορά το όνομα του κ. Αβραμόπουλου ετέθη προ δεκαημέρου στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με το νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες. Εκεί ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επεσήμανε ότι η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να έχει στη σύνθεσή της δυνατά ονόματα με κύρος, εμπειρία, ευρωπαϊκές γνώσεις και να είναι μάχιμοι πολιτικοί.


Μάλιστα, όπως λέγεται ετέθη ως παράδειγμα το όνομα του κ. Αβραμόπουλου, χωρίς να γίνει περαιτέρω συζήτηση. Για τον κ. Γιούνκερ η σύνθεση της νέας Επιτροπής είναι στοίχημα προκειμένου οι ευρωπαίοι υπερυπουργοί να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις πολλές και δύσκολες προκλήσεις της Ένωσης.


Την προπερασμένη Παρασκευή, όπου συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου, οι Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Δημήτρης Αβραμόπουλος, δεν ετέθη, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, το θέμα του επιτρόπου, ενώ στην πολιτική και δημοσιογραφική πιάτσα κυκλοφορούσαν διάφορα ονόματα, κυρίως της Ντόρας Μπακογιάννη, του Κωστή Χατζηδάκη, του Δημήτρη Κούρκουλα, του Κωστή Χατζηδάκη, της Μαρίας Δαμανάκη και της Αννας Διαμαντοπούλου.


Στο παρασκήνιο πολλά λέγονταν, ενώ και ο κ. Αβραμόπουλος όταν μπήκε στη συζήτηση το όνομα του, διερώτηθηκε " μα καλά ποιοι τα διαδίδουν και τα κυκλοφορούν αυτα;". Ακόμα και την περασμένη Πέμπτη που συναντήθηκαν οι κκ. Σαμαράς και Αβραμόπουλος στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έγινε συζήτηση για το θέμα και κάποια στιγμή ο υπουργός Άμυνας επεσήμανε στον Πρωθυπουργό ότι πρέπει να κλείσει σύντομα το θέμα.


Η κρίσιμη μέρα ήταν το Σάββατο, ενώ φέρεται ο κ. Σαμαράς να είχε αποφασίσει το βράδυ του Σαββάτου το όνομα του νέου επιτρόπου. Ο κύβος ερρίφθη: Δημήτρης Αβραμόπουλος. Η επόμενη κίνηση ήταν να ενημερωθεί η Ντόρα Μπακογιάννη η οποία φερόταν ως φαβορί για τη θέση του Επιτρόπου.


Το τηλεφώνημα στην κυρία Μπακογιάννη, η οποία ήταν στην Κέρκυρα, έγινε το απόγευμα του Σαββάτου. Ο Πρωθυπουργός  της ανακοίνωσε στην μόλις ενός λεπτού συνομιλία τους, ότι δεν θα αναλάβει την θέση αυτή, χωρίς ωστόσο να της αποκαλύψει το ποιος θα είναι. «Εσύ έχεις το μαχαίρι, εσύ έχεις και το πεπόνι» είπε η κυρία Μπακογιάννη, όταν ο κ. Σαμαράς της σημείωσε πως δεν μπορεί να την προτείνει. Περαιτέρω συζήτηση δεν έγινε....


Αμέσως μετά υπήρξε η επικοινωνία των κκ. Σαμαρά και Αβραμόπουλου, όπου και ετέθη πρώτη φορά επισήμως το θέμα. Συζητήθηκε το πλαίσιο και ο υπουργός δέχθηκε και συμφώνησαν, αφού ο κ. Αβραμόπουλος θεωρεί όπως εξελίχθηκε η συνομιλία πως συνιστά πρόκληση η συμμετοχή του στο νέο εγχείρημα...


Ακολούθησε την Κυριακή νωρίς το μεσημέρι η κυβερνητική ανακοίνωση για την επιστολή στο νέο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, όπου αναφέρεται ότι προτείνει τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη για τη θέση του Επιτρόπου στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Οπως αναφέρουν πληροφορίες ο κ. Αβραμόπουλος φέρεται να χαρακτήρισε ως πρόκληση τη θέση για τη νέα φάση που εισέρχεται η Ευρώπη και  πιστεύει ότι η Ελλάδα θα έχει πολλαπλά οφέλη, χωρίς να επεκταθεί , όμως,  περισσότερο για το νέο του ρόλο, αν και όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές και από τη νέα του θέση θα συνεχίσει να κινείται στα πλαίσια της σύνθεσης και της εθνικής συνεννόησης.


Η ενημέρωση Βενιζέλου


O κ. Bενιζέλος ενημερώθηκε τηλεφωνικώς από τον Πρωθυπουργό για την επιλογή Αβραμόπουλου. Μέχρι εκείνη τη στιγμή το ΠαΣοΚ πάλευε την υποψηφιότητα της Μαρίας Δαμανάκη για μια νέα θητεία. Όμως οι ισορροπίες στη ΝΔ , έπειτα από την απόρριψη της υποψηφιότητας της Ντόρας Μπακογιάννη, αλλά και στην ΕΕ καθόρισαν με αμείλικτο τρόπο την επιλογή του Επιτρόπου.


Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, διεκδικεί το χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης, το οποίο θεωρείται κρίσιμο για την Ευρώπη. Το χαρτοφυλάκιο αυτό το κατέχουν οι Σκανδιναυοί με προτεραιότητα την προστασία των μεταναστών και των προσφύγων.


Δεν είναι βέβαιο ότι ο κ.  Αβραμόπουλος θα αναλάβει τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες καθώς στις Βρυξέλλες γίνεται μεγάλο παζάρι. Αν τελικώς καταλήξει με το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο ανά χείρας τότε είναι προφανές ότι λόγω των μεγάλων ροών  λαθρομεταναστών στον ευρωπαϊκό Νότο και του ρεκόρ θανάτων που έχουν σημειωθεί τον τελευταίο χρόνο θα πρέπει να αναπροσανατολιστούν και οι προτεραιότητες  του.


Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει σύντομα για το χαρτοφυλάκιο του κ. Αβραμόπουλου, ο οποίος πιθανότατα θα συναντηθεί με τον κ. Γιούνκερ την επόμενη Δευτέρα, 4 Αυγούστου στην επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Αθήνα, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, για συνομιλίες με τον κ. Σαμαρά.


Ο κ. Αβραμόπουλος θα παραμείνει στη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας έως τις 15 Οκτωβρίου, οπότε και θα αναλάβει επισήμως τα νέα του καθήκοντα στις Βρυξέλλες, ενώ όταν παραιτηθεί και από βουλευτής τη θέση του θα καταλάβει ο Θάνος Πλεύρης, πρώτος επιλαχών στην Ά Αθηνών.

Κρουστάλλη Δήμητρα , Ραβανός Αρης

ΤΟ ΒΗΜΑ

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Δέσποινα Βανδή: Τουρκική «επίθεση» μετά την ακύρωση της συναυλίας στο Τσεσμέ

18 Ιουλίου 2024, 16:19
  – «Χαίρομαι που σας ρίξαμε στη θάλασσα»     Η κίνηση της Δέσποινας Βανδή να ακυρώσει ...

Αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Δραγασάκης

18 Ιουλίου 2024, 12:27
- Ο Κασσελάκης έχει βάλει το κόμμα σε διαδικασία απο-αριστεροποίησης «Ο κ. Κασσελάκης παρέλαβε ένα ...

Δένδιας προς Τουρκία: Παρέλειψα να «ευχαριστήσω» τις δυνάμεις εισβολής

17 Ιουλίου 2024, 13:22
Με σκωπτικό τρόπο απαντά η Ελλάδα στην προσωπική επίθεση που άσκησε το υπουργείο Άμυνας ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0