Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Οι κύκλοι της Ιστορίας - Του Νίκου Βατόπουλου

Αρχική | Απόψεις | Οι κύκλοι της Ιστορίας - Του Νίκου Βατόπουλου

Ε​​ίναι φορές που μία επέτειος, όπως αυτή των 100 χρόνων από την έκρηξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, προκαλεί μεγαλύτερες αναταράξεις από οποιαδήποτε άλλη. Ειδικά για την Ελλάδα, όπου ο Μεγάλος Πόλεμος δεν έχει περάσει στο συλλογικό υποσυνείδητο όσο οι Βαλκανικοί που προηγήθηκαν ή η Μικρασιατική Καταστροφή που ακολούθησε, η επέτειος συμβαίνει σε μια συγκυρία αυξανόμενης ανάγκης για αυτογνωσία και χρήση συγκριτικών εργαλείων.


Σε διεθνές επίπεδο, είναι μια προσεκτικά σχεδιασμένη και επί μακρόν οργανωμένη επέτειος. Ερχεται να συμπυκνώσει μια μακρά διαδρομή ευρωπαϊκής αποδόμησης, αναγέννησης και αμφισβήτησης, και να συσπειρώσει την εξέλιξη της αρχειονομίας, της προφορικής ιστορίας, της ψηφιοποίησης και της μελέτης μεγάλων κύκλων που, εν προκειμένω, γεφυρώνουν τον 19ο και τον 21ο αιώνα.


Αυτή η καμπή στην ευρωπαϊκή συνείδηση συμβαίνει σε μια στιγμή κατά την οποία μια νέα γενιά Ευρωπαίων έχει ενηλικιωθεί χωρίς να έχουν υπάρξει γύρω της οι επιζώντες του Μεγάλου Πολέμου. Είναι εκείνη η στιγμή που ο κύκλος με όλες τις ημερομηνίες γέννησης από το 1890 έως το 1960 έχει συμπληρωθεί και ως σφαίρα μιας ορισμένης στάθμης στην κατανόηση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, έχει καταχωριστεί στην Ιστορία.

Το άνοιγμα μιας νέας σφαίρας είναι πλέον απαραίτητο ώστε να εισέλθουν στον τροχό της ιστορικής ζύμωσης και οι νεότερες γενιές. Εκείνες που ενηλικιώθηκαν μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, που θεώρησαν δεδομένη την παρουσία της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη και που δεν θυμούνται ούτε την άνοδο της Θάτσερ (1979) ούτε του Μιτεράν ή του Παπανδρέου (1981), που δεν γνωρίζουν από δικό τους βίωμα τι σήμαινε η «Αλληλεγγύη» στην Πολωνία της δεκαετίας του ’80 ούτε το «ατύχημα» στο Τσερνόμπιλ. Ολες αυτές οι νέες και νεότερες γενιές των Ευρωπαίων, των οποίων η κλάση ήδη καλείται να περάσει μπροστά (σε μια Ευρώπη πολύ διαφορετική από εκείνη του 1980) είναι αναγκαίο να «κοινωνιοποιηθούν» στην ιδέα της ευρωπαϊκής ιστορίας, αλλά και στη σκληρή όσο και βαθιά ευάλωτη συνθήκη του εφήμερου, του σχετικού ή του αποτρόπαιου, που με τόση ενάργεια εκπροσώπησε ο Μεγάλος Πόλεμος.


Και ήταν αυτός ο Πόλεμος, που ήρθε να συνθλίψει, να ταπεινώσει, να ευτελίσει και μετέπειτα να εξιδανικεύσει, την «τρυφηλότητα» της μπελ επόκ που προηγήθηκε, και να δώσει βήμα σε όσους πολεμοχαρείς, «ρεαλιστές» ή εκ φύσεως συγκρουσιακούς, με επιθετική ηττοπάθεια ή εξωπραγματική σκληρότητα, επέλεγαν τον μονόδρομο της εκτόνωσης μέσω της σύρραξης. Κατ’ αντιστοιχία, η εποχή μας ανασύρει παρόμοια χαρακτηριστικά. Εχει ανασυρθεί μια τάση εκδίκησης για την εποχή της «τρυφηλότητας» που άνοιξε τον δρόμο στη μεγάλη κρίση και παράλληλα έχει επιταχυνθεί το βήμα όσων επιλέγουν ανοικτά μέτωπα σύγκρουσης, θεωρώντας ότι η σύνθλιψη θα καθαρίσει το τοπίο. Η ιστορία που μας διδάσκει η επέτειος του Μεγάλου Πολέμου είναι ότι, πέρα από τη δυστυχία, άνοιξε τον δρόμο για την ολοκλήρωσή του το 1939-45.


Έντυπη

Η Καθημερινή

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Περί Καλλιόπης...

23 Μαρτίου 2024, 19:33
Ενημερωτικό σημείωμα προς κ. Στέφανο Κασσελάκη, Στρατιώτη Πυροβολικού, Θήβα Αγαπητέ κύριε Κασσελάκη, Ακούγοντας τις πρόσφατες δηλώσεις σας ...

Ελενα Ακρίτα: Εθισμοί - Του Μιχάλη Τσιντσίνη

11 Απριλίου 2024, 13:01
2' 10" χρόνος ανάγνωσης   Αδικούν την Ελενα Ακρίτα όσοι νομίζουν ότι δεν έχει ζυγίσει το ...

Φύγε κι όπου σου βγει! - Της Ρέας Βιτάλη

06 Απριλίου 2024, 20:28
Φύγε κι όπου σου βγει! Αμέτοχος. Δίπλα φόνος. «Δεν είχα οπτική επαφή». Και η ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

    image

    Περί Καλλιόπης...

    Ενημερωτικό σημείωμα προς κ. Στέφανο Κασσελάκη, Στρατιώτη Πυροβολικού, Θήβα Αγαπητέ κύριε Κασσελάκη, Ακούγοντας τις πρόσφατες δηλώσεις σας περί της αγγαρείας καθαρισμού της τουαλέτας στο στρατό, της επονομαζόμενης «Καλλιόπης», ονομασία που σπεύσατε να χαρακτηρίσετε ως σεξιστική, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:  Όταν πρωτολειτούργησε ο υπόγειος ηλεκτρικός σταθμός της Ομόνοιας το 1930, ήταν διακοσμημένος με τα αγάλματα των εννέα Μουσών. Ακριβώς έξω από τις τουαλέτες ...
    Διαβάστε το άρθρο
Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0