Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Συνεδριάζει εκτάκτως το βράδυ της Δευτέρας η ΕΕ για τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας

Αρχική | Ειδήσεις | Κόσμος | Συνεδριάζει εκτάκτως το βράδυ της Δευτέρας η ΕΕ για τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας

«Δεν συμφωνούν όλες οι χώρες-μέλη» σύμφωνα με διπλωματική πηγή

 

 

 

Οι πρεσβευτές των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνεδριάζουν εκτάκτως με αντικείμενο την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, καθώς δεν υπάρχει ομοφωνία στο θέμα αυτό, έγινε γνωστό από ευρωπαϊκές πηγές.


«Δεν συμφωνούν όλες οι χώρες-μέλη» είπε μια διπλωματική πηγή, χωρίς να διευκρινίσει ποιο ή ποια κράτη διαφωνούν με τις κυρώσεις.


Μια άλλη πηγή είπε ότι η συνάντηση αυτή αφορά «τους όρους εφαρμογής των κυρώσεων» οι οποίες επρόκειτο να ισχύσουν από την Τρίτη, μετά τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.


Αρχικά, το νέο πακέτο των κυρώσεων που συμφωνήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής επρόκειτο να οριστικοποιηθεί τη Δευτέρα μέσω μιας έγγραφης διαδικασίας, όπως είχε εξηγήσει η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πία Αρενκίλντε-Χάνσεν. Δόθηκε όμως παράταση μέχρι τις 19:00, ενώ κατόπιν ανακοινώθηκε ότι συγκαλούνται εκτάκτως, την ίδια ώρα, οι πρεσβευτές των χωρών-μελών.


Η Τσεχία και η Σλοβακία είχαν διαφωνήσει την περασμένη εβδομάδα στην επιβολή νέων, σκληρότερων κυρώσεων στη Μόσχα, ωστόσο το Σάββατο οι κυβερνήσεις των δύο χωρών δήλωσαν ικανοποιημένες από τα μέτρα που εγκρίθηκαν την Παρασκευή.


Οι νέες κυρώσεις περιορίζουν την πρόσβαση των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών Rosneft και Transneft στις κεφαλαιαγορές ενώ ενισχύουν επίσης τα μέτρα που αφορούν την πώληση αγαθών «διπλής χρήσης», στρατιωτικής πολιτικής, στη Ρωσία και της ευαίσθητης τεχνολογίας στον ενεργειακό τομέα.


Από την πλευρά της, η Μόσχα έχει απειλήσει ακόμη και με αποκλεισμό του εναέριου χώρου της για ευρωπαϊκές πτήσεις, ως απάντηση στις νέες κυρώσεις.


Στο μεταξύ εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Μέρκελ τόνισε τη Δευτέρα πως η εκεχειρία η οποία έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις της Ουκρανίας και τους φιλορώσους αυτονομιστές δεν επαρκεί, καθώς άλλα ζητήματα, ανάμεσά τους ο έλεγχος των συνόρων και η ανταλλαγή αιχμαλώτων, χρειάζεται επίσης να διευθετηθούν.

«Δεν πρόκειται μόνο για αυτό το ένα ζήτημα, την εκεχειρία. Υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος πραγμάτων τα οποία συμφωνήθηκαν και τα οποία χρειάζεται να εφαρμοστούν, όχι μόνον η κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.


«Οσο κι αν όλοι θέλουμε η εκεχειρία να τηρηθεί από όλες τις πλευρές, υπάρχουν και άλλα ζητήματα όπως ο έλεγχος από τον ΟΑΣΕ, η ανταλλαγή αιχμαλώτων και ομήρων, η φρούρηση των συνόρων και η έναρξη ενός διαλόγου. Υπάρχουν πολλά περισσότερα από απλώς το να τηρείται η εκεχειρία», σημείωσε.


Κυρώσεις σε ενεργειακές επιχειρήσεις


Η Ευρωπαϊκή Ενωση προσέθεσε τις σημαντικές ενεργειακές επιχειρήσεις Rosneft, Transneft και Gazprom Neft στον κατάλογο των δημόσιων επιχειρήσεων της Ρωσίας οι οποίες αντιμετωπίζουν κυρώσεις και δεν θα τους επιτρέπεται να αντλούν κεφάλαια ή να δανείζονται από τις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, δήλωσε ένας ευρωπαίος διπλωμάτης.


Οι κυρώσεις της ΕΕ πάντως δεν περικλείουν τον τομέα του φυσικού αερίου και ιδίως την δημόσια Gazprom, τη μεγαλύτερη στον κόσμο σε όρους παραγωγής αερίου παγκοσμίως, που αποτελεί επίσης τον μεγαλύτερο προμηθευτή αυτού του καυσίμου για την Ευρώπη.


Γενικά, οι κυρώσεις της ΕΕ που αφορούν την άντληση κεφαλαίων στα κράτη μέλη της και επιβάλλονται στις ρωσικές επιχειρήσεις θα ισχύσουν για εταιρείες ο κύκλος εργασιών των οποίων υπερβαίνει το 1 τρισεκ. ρούβλια (26,95 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ, 20,8 δισ. ευρώ) και προκύπτει κατά το 50% ή περισσότερο από την πώληση ή από τη μεταφορά πετρελαίου, είπε ο διπλωμάτης.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Τα μοιραία λάθη των μυστικών υπηρεσιών που έβαλαν σε κίνδυνο τον Τραμπ

14 Ιουλίου 2024, 14:41
  - Τι λένε ειδικοί ασφαλείας    Φωτό: Pixabay.com Λανθασμένους χειρισμούς από τους άνδρες των μυστικών υπηρεσιών, ...

Νετανιάχου: Ετοιμαζόμαστε για ισχυρή δράση στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου

05 Ιουνίου 2024, 13:17
Όποιος νομίζει πως μπορεί να μας κάνει κακό και πως θα καθήσουμε με σταυρωμένα ...

«Καμπάνα» 260 εκατ. δολαρίων σε Johnson & Johnson για το ταλκ που προκάλεσε καρκίνο

04 Ιουνίου 2024, 15:08
«Καμπάνα» 260 εκατ. δολαρίων θα πληρώσει ο αμερικανικός όμιλος φαρμακευτικών και καταναλωτικών αγαθών Johnson ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0