Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Μέτρα κατά των τουρκικών προκλήσεων αποφάσισαν Σαμαράς-Αναστασιάδης

Αρχική | Κύπρος | Μέτρα κατά των τουρκικών προκλήσεων αποφάσισαν Σαμαράς-Αναστασιάδης

ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

 

 

 

Τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων τα οποία στοχεύουν στην καταστολή των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, αποφάσισαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, με τη σύμφωνη γνώμη των πολιτικών αρχηγών των κυπριακών κομμάτων.

 

Όπως αναφέρει το κυπριακό site sigmalive.com, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οι κ.κ. Σαμαράς και Αναστασιάδης, είπαν ότι η συζητήσεις που έγιναν αφορούσαν θέματα συντονισμού και εντοπισμού μέτρων για αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων. Διευκρίνισαν ωστόσο ότι τα μέτρα, δεν στοχεύουν στην κλιμάκωση της κρίσης, αλλά στην αποκλιμάκωση της.

Ο κ. Αναστασιάδης, επανέλαβε για ακόμα μια φορά, ότι οι υδρογονάνθρακες, ανήκουν στο κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας και πως μετά τη λύση από τα έσοδα της εκμετάλλευσης θα επωφεληθεί το σύνολο των νομίμων κατοίκων της Κύπρου.

Το θέμα της ενέργειας, πρόσθεσε, πρέπει να αποτελεί κίνητρο προς επίσπευση ενός ουσιαστικού διαλόγου που θα καταλήγει σε μια λύση η οποία δεν θα αφήνει νικητές και ηττημένους αλλά θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες για ένα σύγχρονο και ευρωπαϊκό κράτος.

Αναφερόμενος στην αυριανή τριμερή συνάντηση του Καϊρου, είπε ότι ο στόχος είναι να συζητηθούν περαιτέρω τρόποι εμβάθυνσης της συνεργασίας, τονίζοντας παράλληλα ότι αυτή η συνεργασία δεν στρέφετε εναντίον καμιάς χώρας, αλλά αντίθετα προάγει την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και δημιουργεί ένα πρότυπο συνεργασίας στην περιοχή. Στόχος είπε, είναι να εργαστούμε από κοινού για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, με τρόπο που να αποτελέσει πρότυπο εποικοδομητικής συνεργασίας και παράδειγμα προς άλλες χώρες για να μας ακολουθήσουν.

Χαιρέτισε επίσης το γεγονός ότι οι πολιτικοί αρχηγού έχουν συμβάλει με εποικοδομητικό τρόπο στους προβληματισμούς και στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί.

Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς, μίλησε για πολύ γόνιμες και ενθαρρυντικές αναλύσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίες έγιναν σε πνεύμα ενότητας και είπε ότι ο ίδιος θέλει δημόσια να τις χειροκροτήσει.

Επανέλαβε τη στήριξη των Αθηνών στην απόφαση του Προέδρου για αναστολή της συμμετοχής του στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Τουρκία θα αναθεωρήσει τη στάση της ώστε να επανεκκινήσει ο διάλογος.

Επίσης, στάθηκε στη σημασία και στο ρόλο που η Ελλάδα και η Κύπρος μαζί μπορούν να διαδραματίσουν, τονίζοντας ότι αυτός ο ρόλος γίνεται αντιληπτός πλέον διεθνώς, και πως όλοι κατανοούν πως και οι δύο χώρες μαζί αποτελούν αναντικατάστατο παράγοντα ασφάλειας σε μια εύφλεκτη περιοχή.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς, κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup, δήλωσε ότι η Ελλάδα βγαίνει από την εποχή των μνημονίων. Σημείωσε ότι «περάσαμε τα δύσκολα και στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Τα αφήνουμε πίσω. Η κρίση θα περάσει. Η Κύπρος πηγαίνει καλύτερα κι η Ελλάδα βγαίνει από την εποχή των μνημονίων. Μέχρι το 2012 η Ελλάδα ήταν ο αδύναμος κρίκος της Ευρώπης, σήμερα Ελλάδα και Κύπρος είναι προπύργια σταθερότητας στη Νοτιανατολική Μεσόγειο. Σκεφτείτε τι θα γινόταν, στην παρούσα συγκυρία, αν η Ελλάδα ήταν εκτός Ευρώπης».

Υπογράμμισε δε ότι θα επιμείνει στον δρόμο της σταθερότητας, της ανάπτυξης και των μεταρρυθμίσεων και συμπλήρωσε λέγοντας ότι βγαίνουμε ισχυρότεροι από την κρίση.

ΕΘΝΟΣ

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Κύπρος: Υφυπουργός Πολιτισμού ο Μιχάλης Χατζηγιάννης

27 Φεβρουαρίου 2023, 17:46
 - Τι αναφέρουν κυπριακά ΜΜΕ   Έκπληξη στον σχηματισμό υπουργικού συμβουλίου στην Κύπρο, καθώς ο Μιχάλης ...

Κύπρος: Ο Νίκος Χριστοδουλίδης νέος πρόεδρος

12 Φεβρουαρίου 2023, 22:52
 Επίσημα Πρόεδρος ο Χριστοδουλίδης: Ενωμένοι να κάνουμε πράξη όσα υποσχεθήκαμε   Εμφανώς συγκινημένος ανέλαβε και επίσημα ...

Κατεχόμενα: Ο Ερντογάν προαναγγέλλει ενίσχυση του τουρκικού στρατού

30 Σεπτεμβρίου 2022, 00:19
 Ο Ερντογάν προαναγγέλλει ότι θα ενισχύσει τον παράνομο τουρκικό Στρατό στην κατεχόμενη Κύπρο   FILE PHOTO: ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0