Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Βαριές κατηγορίες για 64 στην υπόθεση Siemens

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Βαριές κατηγορίες για 64 στην υπόθεση Siemens

Με βαριές κατηγορίες, που επισύρουν ισόβια κάθειρξη για δωροδοκία και ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος, παραπέμπονται στελέχη της Siemens και του ΟΤΕ για το σκάνδαλο με τις παράνομες πληρωμές στη σύμβαση σχετικά με τα ψηφιακά του ΟΤΕ, σύμφωνα με την πρόταση του Εισαγγελέα Εφετών, Γαληνού Μπρη.

O εισαγγελέας εφετών Γαληνός Μπρής, που ανέλαβε το βαρύ έργο να αποτιμήσει το σύνολο των ερευνών, υπέβαλε στο δικαστικό συμβούλιο πρόταση- μαμούθ, 2.368 σελίδων, με την οποία ζητά να παραπεμφθούν σε δίκη και με βαριές κατηγορίες, συνολικά 64 άτομα, ως εμπλεκόμενα, με τον ένα η τον άλλο τρόπο, στο κουβάρι των παράνομων πληρωμών και της διακίνησης μαύρου χρήματος. Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση Siemens υπήρξε για οκτώ χρόνια αντικείμενο της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής.

Ο έμπειρος εισαγγελικός λειτουργός στο πολυσέλιδο συμπέρασμά του, καταλήγει σε απόλυτη παραδοχή, ότι μίζες εκατομμυρίων ευρώ διακινήθηκαν στο παρασκήνιο της σύμβασης ΟΤΕ- Siemens για την ψηφιοποίηση του δικτύου του Οργανισμού, με αποδέκτες, που αποκαλύφθηκαν από τις πολύχρονες έρευνες και άλλους- τους περισσότερους- που παραμένουν στο σκοτάδι.

«Τόσο κατά το στάδιο, αναφέρεται στην εμπεριστατωμένη εισαγγελική πρόταση, για τη σύναψη και την επέκταση της με αριθμό 80002 του 1997 Προγραμματικής Συμφωνίας, όσο και κατά το στάδιο της υλοποίησης της διακινήθηκαν σημαντικά χρηματικά ποσά από τα ταμεία της Siemens AG,προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για δωροδοκίες κρατικών αξιωματούχων και υπαλλήλων του ΟΤΕ.»

Η αποτίμηση του μαύρου χρήματος κατά τον εισαγγελέα, ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό των 69.942.441 εκ ευρώ με αποδέκτες επώνυμα στελέχη της γερμανικής εταιρείας και του ΟΤΕ που φιγουράρουν στον μακρύ κατάλογο των κατηγορουμένων.

Ωστόσο, από τις πολύχρονες έρευνες της δικαιοσύνης που κινήθηκε με αιτήματα δικαστικής συνδρομής σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και σε πολλά πιστωτικά ιδρύματα ανά την Ευρώπη, δεν κατέστη δυνατόν να αποκαλυφθούν τυχόν πολιτικά πρόσωπα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι της εποχής εκείνης, ως αποδέκτες παράνομων πληρωμών και μαύρου πολιτικού χρήματος.

Ο μόνος που έφθασε στο εδώλιο, δικάζεται ήδη από καιρό, είναι ο τότε υπουργός Μεταφορών Τάσος Μαντέλης για τον οποίο προέκυψαν στοιχεία για αποδοχή 400 χιλιάδων γερμανικών μάρκων, χρήματα που προήλθαν από τα μαύρα ταμεία της Siemens, αλλά ο ίδιος διατείνεται, ότι προορίζονταν ως προεκλογική χορηγία.

Εκτός του Τάσου Μαντέλη, το μόνο ποσό παράνομων πληρωμών, που εντοπίστηκε είναι το ένα εκατομμύριο γερμανικά μάρκα, που έλαβε ο Θεόδωρος Τσουκάτος, στενός συνεργάτης τότε του πρωθυπουργού, ο οποίος από την πρώτη στιγμή διατείνεται, ότι τα χρήματα παρέδωσε στο κομματικό ταμείο του ΠΑΣΟΚ.

Για την υπόθεση Siemens ο τότε επικεφαλής της εταιρείας, Μιχάλης Χριστοφοράκος, διέφυγε στο εξωτερικό.

Ο εισαγγελέας Γαληνός Μπρής, εισηγείται μόνο για τη σύμβαση του ΟΤΕ – Siemens,την παραπομπή σε δίκη 64 από τους 80 αρχικά κατηγορούμενους. Στον σκληρό πυρήνα των κατηγορουμένων, εντάσσει ο εισαγγελέας 19 υψηλόβαθμα και μεσαία στελέχη της γερμανικής εταιρείας και της θυγατρικής της στην Ελλάδα, καθώς και 14 υψηλόβαθμα και μεσαία στελέχη του ΟΤΕ. Σε όλους αποδίδει βαριές κατηγορίες για δωροδοκίες και ξέπλυμα σε συνδιασμό με το νόμο περί καταχραστών του δημοσίου που επισύρουν ποινές ως και ισόβια κάθειρξη.

Επίσης κατά την εισαγγελική πρόταση, πολλοί μεταξύ των 64 κατηγορουμένων, βαρύνονται με απλή η άμεση συνέργεια στις δωροδοκίες και το ξέπλυμα, ενώ μόνο για 12 με περιφερειακό ρόλο στην υπόθεση, προτείνεται η απαλλαγή τους, καθώς και η παύση της ποινικής δίωξης για δύο που έχουν αποβιώσει.

Ο εισαγγελέας εφετών δεν αποδίδει σε κανένα από τους εμπλεκόμενους αδίκημα για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, κατηγορία που αρχικά τους είχε αποδοθεί, ενώ το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που αναμένεται θα κλείσει τον κύκλο των δικαστικών διαδικασιών για την πολύκροτη υπόθεση, πριν ξεκινήσει η δίκη.

ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ

Η Καθημερινή

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Δέσποινα Βανδή: Τουρκική «επίθεση» μετά την ακύρωση της συναυλίας στο Τσεσμέ

18 Ιουλίου 2024, 16:19
  – «Χαίρομαι που σας ρίξαμε στη θάλασσα»     Η κίνηση της Δέσποινας Βανδή να ακυρώσει ...

Αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Δραγασάκης

18 Ιουλίου 2024, 12:27
- Ο Κασσελάκης έχει βάλει το κόμμα σε διαδικασία απο-αριστεροποίησης «Ο κ. Κασσελάκης παρέλαβε ένα ...

Δένδιας προς Τουρκία: Παρέλειψα να «ευχαριστήσω» τις δυνάμεις εισβολής

17 Ιουλίου 2024, 13:22
Με σκωπτικό τρόπο απαντά η Ελλάδα στην προσωπική επίθεση που άσκησε το υπουργείο Άμυνας ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0