Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Οι 5 σημαντικότερες οικονομικές προβλέψεις για το 2015

Αρχική | Οικονομία | Οι 5 σημαντικότερες οικονομικές προβλέψεις για το 2015

Καθώς εισερχόμαστε στη νέα χρονιά, οι οικονομολόγοι της PwC κοίταξαν μέσα στην κρυστάλλινη σφαίρα για να μπορέσουν να βγάλουν τις πέντε σημαντικότερες προβλέψεις τους για το 2015.


1. Η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ θα είναι η ταχύτερη από το 2005: Κατά τη διάρκεια του 2014, η ανεργία στις ΗΠΑ μειώθηκε κάτω του 6% και αναμένουμε ότι αυτό, σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου, θα συμβάλει στην αύξηση της κατανάλωσης των νοικοκυριών. Στο βασικό σενάριο προβλέπεται η οικονομία των ΗΠΑ με μια ανάπτυξη μεγαλύτερη του 3% για το 2015, ο ταχύτερος ρυθμός ανάπτυξης από το 2005. Παράλληλα, αναμένεται ότι οι ΗΠΑ θα συμβάλουν περίπου με 3% στην αύξηση του ΑΕΠ το 2015 σε παγκόσμιο επίπεδο, η μεγαλύτερη συνεισφορά τους σε ένα μόνο έτος από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση.


2. Η οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα προβλέπεται ότι θα κινηθεί στους χαμηλότερους ρυθμούς της από το 1990: Η Κίνα θα συμβάλει το μέγιστο στην παγκόσμια ανάπτυξη για το 2015. Ωστόσο, ο προβλεπόμενος ρυθμός ανάπτυξης του 7,2% θα είναι ο χαμηλότερος από το 1990 και τα υψηλά επίπεδα οφειλών θέτουν ορισμένα ρίσκα όσον αφορά το κυρίως σενάριο.


Ομως δύο άλλες οικονομίες των χωρών BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα) αντιμετωπίζουν πιο σοβαρά προβλήματα:


-  Στη Ρωσία, αναμένεται το ΑΕΠ να συρρικνωθεί μέσα στο 2015, ως αποτέλεσμα των χαμηλών τιμών του πετρελαίου και των οικονομικών κυρώσεων.


-  Στη Βραζιλία αναμένουμε αργή ανάπτυξη. Στο βασικό σενάριο, η πρόβλεψη είναι ότι η οικονομία θα έχει ανάπτυξη της τάξεως του 1% μόνο.


-  Στο σύνολό τους, αναμένεται ότι η συνεισφορά των χωρών του BRIC στην παγκόσμια ανάπτυξη θα έχει πτώση το 2015 για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, περίπου στο 33%.


3. Ο χαμηλός πληθωρισμός οδηγεί σε ποσοτική χαλάρωση (Quantitative Easing) στην Ευρωζώνη: Το 2015 ο πληθωρισμός και η ανάπτυξη θα παραμείνουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα για την Ευρωζώνη. Κατά συνέπεια αναμένουμε ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με την αγορά κρατικών ομολόγων, σε μια προσπάθεια να τονωθεί η ζήτηση και να καμφθεί ο αποπληθωρισμός.


4. Η Ινδία αναμένεται να επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 6%: Υστερα από μια περίοδο ανάπτυξης κάτω του 6% από το 2012, το 2015 μπορεί να είναι η χρονιά κατά την οποία η Ινδία θα αλλάξει πορεία, με ρυθμούς ανάπτυξης περίπου στο 7%. Βραχυπρόθεσμα, οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου πιθανώς να προκαλέσουν αύξηση του ΑΕΠ, να μειώσουν την πίεση όσον αφορά το τρέχον οικονομικό έλλειμμα της Ινδίας και να βοηθήσουν στη μείωση του πληθωρισμού.


Μεσοπρόθεσμα, ο προϋπολογισμός του Φεβρουαρίου του 2015 κάνει ένα βήμα προς την εφαρμογή νέων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα τονώσουν την οικονομία.


5. Η ανάπτυξη στην Υποσαχάρια Αφρική (SSA) θα ξεπεράσει για 15η συνεχή χρονιά την παγκόσμια ανάπτυξη: Το συνολικό ΑΕΠ των τεσσάρων μεγαλύτερων οικονομιών της Υποσαχάριας Αφρικής (σε αντίστοιχους όρους αγοραστικής δύναμης) –η Νιγηρία, η Νότια Αφρική, η Αγκόλα και η Αιθιοπία– θα ξεπεράσει της Ιταλίας το 2015, υπολογιζόμενο σταθερά σε δολάρια του 2013. Για τις επιχειρήσεις, αυτό είναι ένα περαιτέρω δείγμα των δυνατοτήτων επένδυσης στην περιοχή της SSA.


Έντυπη

Η Καθημερινή

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

ΑΑΔΕ: Επιχείρηση "Χάρτινος δράκος" κατά της φοροδιαφυγής - Εμπλέκονται 287 κινεζικές επιχειρήσεις

18 Ιουλίου 2024, 16:56
Στην αποκάλυψη ενός διεθνούς και καλά οργανωμένου κυκλώματος φοροδιαφυγής, στο οποίο συμμετείχαν Έλληνες και ...

Σκυλακάκης: Τα 3 μέτρα στήριξης των καταναλωτών για τις αυξήσεις στο ρεύμα

17 Ιουλίου 2024, 12:23
- Τι ισχύει για την επιδότηση τον Αύγουστο     Ο υπουργός ανακοίνωσε έκτακτη επαναφορά του τέλους ...

Μαφία και στα ακίνητα του Δημοσίου – Πώς δρούσε

15 Ιουλίου 2024, 14:51
Στοιχεία για κύκλωμα που λυμαινόταν ακίνητα του Δημοσίου έχει παραδώσει στις αρμόδιες αρχές η ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0