Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Το άγνωστο ρήγμα του Αμαρουσίου που ταρακούνησε την Αττική

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Το άγνωστο ρήγμα του Αμαρουσίου που ταρακούνησε την Αττική

Πώς εξηγείται η πρωινή δόνηση των 3,3 Ρίχτερ

 

 

Τα αθηναϊκά ρήγματα αποτελούν επιμηκύνσεις ευρύτερων ρηγμάτων, όπως αυτό της βόρειας Πεντέλης, που εκτείνεται ως την Κηφισιά ή το ρήγμα του Μενιδίου που αγγίζει τη Λυκόβρυση και τη Μεταμόρφωση

Ο σεισμός των 3,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που προήλθε από το άγνωστο, μέχρι σήμερα, ρήγμα του Αμαρουσίου, προκάλεσε εντύπωση στους κατοίκους, που δεν είχαν ακούσει ποτέ ξανά για ρήγμα στη συγκεκριμένη περιοχή. Όπως άλλωστε δεν ήξεραν και το 1999 το ρήγμα της Πάρνηθας που έδωσε τον φονικό σεισμό το Σεπτέμβριο εκείνου του χρόνου.

Κι όμως σύμφωνα με τους επιστήμονες στην Αττική υπάρχουν τουλάχιστον 30 ρήγματα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μελλοντική σεισμική δραστηριότητα της Αττικής.

Ρήγματα που στο παρελθόν χαρακτηρίζονταν από σεισμολόγους πως περιβάλλουν την Αττική, αποδεικνύεται πως έχουν απλωμένα τα «πλοκάμια» τους κάτω από τις γειτονιές της Αθήνας, όπως είναι το Αιγάλεω, η Λυκόβρυση, η Κυψέλη, ο Πειραιάς, η Κηφισιά, οι Αχαρνές και τα Λιόσια.

Έχουν περάσει δεκάδες χρόνια από τότε που βασίλευε ο μύθος της «ασεισμικής» Αττικής. Το μήνυμα που πήραν οι επιστήμονες το 1981 αλλά και το 1999 ήταν πως έπρεπε άμεσα να γίνει μελέτη του υπεδάφους των Αθηνών, όπως και έγινε.

Σύμφωνα με τις έρευνες αποδείχθηκε πως τα αθηναϊκά ρήγματα αποτελούν επιμηκύνσεις ευρύτερων ρηγμάτων, όπως αυτό της βόρειας Πεντέλης, που εκτείνεται ως την Κηφισιά ή το ρήγμα του Μενιδίου που αγγίζει τη Λυκόβρυση και τη Μεταμόρφωση. Επίσης, αυτό που ξεκινά από την Κακιά Σκάλα και καταλήγει στη δυτική Αττική στην Πετρούπολη και το Αιγάλεω.

Εκτός όμως από τα ρήγματα που βρίσκονται κάτω από τον πολεοδομικό ιστό, το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια, αλλά και τους τελευταίους μήνες έχουν σημειωθεί σεισμικές δονήσεις με επίκεντρο διάφορες πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αττικής, όπως το Γαλάτσι, το Μαρούσι, αλλά και παλαιότερα ο Πειραιάς, η Κυψέλη και το Παγκράτι, ακυρώνει την αντίληψη πως δεν μπορούν να εκδηλωθούν σεισμοί με επίκεντρα εντός της Αττικής. Μέχρι στιγμής οι σεισμοί αυτοί δεν έχουν ξεπεράσει τα 3,4 Ρίχτερ, ωστόσο σύμφωνα με τις μελέτες επιστημόνων τα ρήγματα της Αττικής μπορούν να «γεννήσουν» σεισμούς με μέγεθος έως 6 Ρίχτερ.

Και φυσικά λαμβάνοντας υπ’όψιν την ανακάλυψη πριν από αρκετά χρόνια, ενός άγνωστου σεισμού που είχε γίνει το 13ο αιώνα με μέγεθος άνω των 6 Ρίχτερ, και «καθρέφτισε» στους επιστήμονες ο Παρθενώνας, τότε το παζλ του Εγκέλαδου φαντάζει ιδιαίτερα περίπλοκο και σε συνδυασμό με τα δεκάδες ρήγματα που βρίσκονται κάτω από τον πολεοδομικό ιστό της Αττικής δίνει συνεχώς νέες διαστάσεις στην αντίληψη των επιστημόνων που έχουν μέχρι σήμερα για τη σεισμικότητα της Αττικής για το μέλλον.

Πρώτο Θέμα

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Δέσποινα Βανδή: Τουρκική «επίθεση» μετά την ακύρωση της συναυλίας στο Τσεσμέ

18 Ιουλίου 2024, 16:19
  – «Χαίρομαι που σας ρίξαμε στη θάλασσα»     Η κίνηση της Δέσποινας Βανδή να ακυρώσει ...

Αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Δραγασάκης

18 Ιουλίου 2024, 12:27
- Ο Κασσελάκης έχει βάλει το κόμμα σε διαδικασία απο-αριστεροποίησης «Ο κ. Κασσελάκης παρέλαβε ένα ...

Δένδιας προς Τουρκία: Παρέλειψα να «ευχαριστήσω» τις δυνάμεις εισβολής

17 Ιουλίου 2024, 13:22
Με σκωπτικό τρόπο απαντά η Ελλάδα στην προσωπική επίθεση που άσκησε το υπουργείο Άμυνας ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0