Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Τσίπρας - Βαρουφάκης παρουσιάζουν σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στους Ευρωπαίους

Αρχική | Οικονομία | Τσίπρας - Βαρουφάκης παρουσιάζουν σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στους Ευρωπαίους

Την Παρασκευή το σχέδιο στους Ντάισελμπλουμ και Βίζερ

 

Στιγμιότυπο από την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

 

Στα χέρια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του αντιπροέδρου Γιάννη Δραγασάκη  και του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη βρίσκεται η ευκαιρία όχι μόνο η Ελλάδα να μην έρθει σε ρήξη με τους ευρωπαίους, αλλά να αποκτήσει το δικό της σχέδιο οριστικής εξόδου από την κρίση και απαλλαγής από την τρόικα, όσα δηλαδή δεν κατάφεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Η Παρασκευή έχει μεγάλη σημασία. Ο πρόεδρος του Eurogroup υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας κ. Γέρουν Ντάισελμπλουμ και ο πρόεδρος της ομάδας των τεχνοκρατών συμβούλων των υπουργών κ. Τόμας Βίζερ έρχονται να ακούσουν, να διαπιστώσουν τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης και να μεταφέρουν το κλίμα στους υπουργούς όλης της Ευρώπης αλλά και τους διεθνείς οργανισμούς.

Αρα, όσα ακούσει και όσα θα μεταφέρει στην Κομισιόν, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ ο κ. Ντάισελμπλουμ έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς μπορεί να αποτελέσουν τη βάση μιας γρήγορης συμφωνίας χωρίς την τρόικα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της συνάντησης έχει προηγηθεί συστηματική εργασία από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών, στελεχών του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος προκειμένου το «πρόγραμμα γέφυρα» που θα παρουσιάσει ο κ. Βαρουφάκης να κινείται μέσα στο πλαίσιο της οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και το κυριότερο να είναι ρεαλιστικό και αξιόπιστο.

Κατά τις πληροφορίες στο σχέδιο Βαρουφάκη θα υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις για την αύξηση των εσόδων του δημοσίου με συγκεκριμένα, απτά μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

Μάλιστα θα υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις, που σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά είναι καλά προετοιμασμένη για μια ανοιχτή και ουσιαστική συζήτηση με τον κ. Ντάισελπλουμ ο οποίος εκπροσωπεί τους υπουργούς της ευρωζώνης και τον Βίζερ ο οποίος γνωρίζει άριστα την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Στον κ. Βαρουφάκη έχει προταθεί ως «λύση κλειδί» κατά την άσκηση οικονομικής πολιτικής τα επόμενα χρόνια και επιστροφής των σχέσεων της Ελλάδας με τους ευρωπαίους σε «ήρεμα νερά», η κατάργηση όλων των εξαιρέσεων του φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος.

Αυτό το σχήμα δικαιολογεί την αναφορά του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα για «σαρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις συζητήσεις προετοιμασίας των λεπτών αυτών συναντήσεων υπογραμμίζουν ότι αν τα μέτρα αυτά ενταχθούν στο σχέδιο, τότε τα έσοδα που προστίθενται στα δημόσια ταμεία και οι πόροι που εξοικονομούνται στο ασφαλιστικό σύστημα, λύνουν επί της ουσίας το δημοσιονομικό πρόβλημα.

Μάλιστα προσθέτουν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα μπορεί να χρηματοδοτήσει και κάποια δράσεις  από το πακέτο μέτρων κοινωνικής πολιτικής που έχει εξαγγείλει.

Το πρόβλημα σε όλες τις συζητήσεις είναι οι δηλώσεις των υπουργών, κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους, για την πρόθεση τους να ακυρώσουν μεταρρυθμίσεις όπως ο διαγωνισμός για τη «μικρή ΔΕΗ» ή το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων που αποτελούν μέρος της συμφωνίας της Ελλάδας για να πάρει τα δάνεια των προηγούμενων ετών.

Από την Πέμπτη ήδη έγινε προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, να κατευναστούν τα πνεύματα και οι θέσεις για την οικονομία να διατυπώνονται από τον αντιπρόεδρο κ. Γ. Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη.

Οι μεταρρυθμίσεις

Το υπουργείο Οικονομικών δίνοντας το στίγμα ενόψει των κρίσιμων συναντήσεων ανακοίνωσε «η νέα κυβέρνηση εργάζεται μεθοδικά, σε συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους μας και διεθνείς φορείς όπως ο ΟΟΣΑ, για τη σταθερότητα, τις μεταρρυθμίσεις και την προοπτική άμεσης υπέρβασης της αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης».

Το ερώτημα όμως είναι πώς με το «καλημέρα» ο κ. Βαρουφάκης θα μπει στην ουσία, θα μιλήσει για κατάργηση προνομίων, απελευθερώσεις αγορών όταν στα άλλα υπουργεία ορισμένοι ονειρεύονται ακόμη και μειώσεις ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Ι

Ισως όμως είναι η ευκαιρία του για μια μεγάλη - ιστορική συμφωνία με τους ευρωπαίους, με μέτρα ισότητας και δικαιοσύνης στην κατανομή των φορολογικών βαρών αλλά και στην κοινωνική ασφάλιση

Ιπτάμενος

Πριν καν συμπληρωθεί μια εβδομάδα από τη νίκη των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου οι  προβολείς της δημοσιότητας παραμένουν «καρφωμένοι» στην Αθήνα, οι ευρωπαίοι που παρακολουθούν προσεκτικά όλες τις κινήσεις της νέας κυβέρνησης. Και θα συνεχίσουν...

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε το πρόγραμμα. Με την επίσκεψη Ντάισελμπλουμ αρχίζει η διαβούλευση με τους εταίρους μας που θα οδηγήσει σε βιώσιμη, συνολική συμφωνία για την ανασυγκρότηση της κοινωνικής μας οικονομίας στο πλαίσιο μιας εξελισσόμενης Ευρώπης.

Την Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου, το πρωί, ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί στο Λονδίνο με τον ομόλογό του Τζορτζ Οσμπορν με στόχο την έναρξη στενής συνεργασίας των δύο χωρών όσον αφορά θέματα κοινού, ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Παράλληλα, ο Υπουργός  θα έχει και συνάντηση με στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα του Σίτι του Λονδίνου.

Το απόγευμα της Δευτέρας θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον ομόλογό του Μισέλ Σαπέν, καθώς και τον Υπουργό Οικονομίας της Γαλλικής Δημοκρατίας Μανουέλ Μακρόν, ο οποίος μόλις ανακοίνωσε επισήμως πως θεωρεί ότι η επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού δημόσιου χρέους που ζητά η ελληνική κυβέρνηση είναι «εύλογη» (legitimate).

Το πρωί της Τρίτης 3 Φεβρουαρίου θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον ομόλογό του Πιέρ Παντοάν όπου θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για την πορεία της ευρωζωνικής μακροοικονομίας.

Στήριξη από ΟΟΣΑ

Τέλος, ο Aνχελ Γκουρία, Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, αποδέχθηκε πρόσκληση του Πρωθυπουργού και θα επισκεφθεί τη χώρα μας, την 11η Φεβρουαρίου, με σκοπό να συζητήσει με το οικονομικό επιτελείο τις προτάσεις της κυβέρνησης περί ριζικών μεταρρυθμίσεων, να προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες στο θέμα αυτό, και, τέλος, να αναφερθεί στην δική του εμπειρία βέλτιστων πρακτικών αναδιαπραγμάτευσης του δημόσιου χρέους ως υπουργού Οικονομικών του Μεξικού κατά την θητεία του οποίου το δημόσιο χρέος της χώρας του απομειώθηκε σημαντικά.

Ζώης Τσώλης

ΤΟ ΒΗΜΑ

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

ΑΑΔΕ: Επιχείρηση "Χάρτινος δράκος" κατά της φοροδιαφυγής - Εμπλέκονται 287 κινεζικές επιχειρήσεις

18 Ιουλίου 2024, 16:56
Στην αποκάλυψη ενός διεθνούς και καλά οργανωμένου κυκλώματος φοροδιαφυγής, στο οποίο συμμετείχαν Έλληνες και ...

Σκυλακάκης: Τα 3 μέτρα στήριξης των καταναλωτών για τις αυξήσεις στο ρεύμα

17 Ιουλίου 2024, 12:23
- Τι ισχύει για την επιδότηση τον Αύγουστο     Ο υπουργός ανακοίνωσε έκτακτη επαναφορά του τέλους ...

Μαφία και στα ακίνητα του Δημοσίου – Πώς δρούσε

15 Ιουλίου 2024, 14:51
Στοιχεία για κύκλωμα που λυμαινόταν ακίνητα του Δημοσίου έχει παραδώσει στις αρμόδιες αρχές η ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0