Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Έκθεση: Τα ελληνικά εστιατόρια της Αμερικής/ A place at the table

Αρχική | Ομογένεια | Ομογένεια Aμερικής | Έκθεση: Τα ελληνικά εστιατόρια της Αμερικής/ A place at the table

A place at the Table, μια έκθεση αφηγείται όλη την ιστορία

 


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΝΑΤΣΙΟΥ

 

Δύο χρόνια χρειάστηκαν για να συγκεντρωθούν οι συνεντεύξεις, οι φωτογραφίες και τα αντικείμενα της έκθεσης «A place at the table», στο Greek-American Historical Museum of Washington State. Η έκθεση, που διοργανώνεται από τους Greeks in Washington σε συνεργασία με το Seattle' s Museum of History& Industry, αφηγείται την ιστορία περισσότερων από 200 ελληνικών εστιατορίων στο Σιάτλ, στην Ουάσινγκτον και ακόμα 100 εστιατορίων στις υπόλοιπες πολιτείες.

Χιλιάδες Έλληνες έφυγαν για την Αμερική με το κύμα μετανάστευσης που έφερε ο 20ος αιώνας. Τόσο μαζική ήταν η φυγή, που ακόμα και σήμερα όλοι έχουμε και από έναν ή μία θείο/α σε κάποια πολιτεία της Αμερικής. Και αν η γη της επαγγελίας δεν ήταν αυτό ακριβώς που ονειρεύονταν, οι Έλληνες της εποχής, έκαναν αυτό που ήξεραν από τα σπίτια τους: μπήκαν στην κουζίνα και έστρωσαν τα τραπέζια στη μεγάλη σάλα.

Αυτή την ιστορία περιγράφει η έκθεση «A place at the table», που συν τοις άλλοις έχει και μια ενδιαφέρουσα κοινωνικοπολιτική χροιά. Στην ουσία πρόκειται για μια χρονολογική καταγραφή του πώς οι Έλληνες μετανάστες κατάφεραν να κερδίσουν μια ισχυρή θέση στην αμερικάνικη ζωή, αποτινάσσοντας από πάνω τους τη ρετσινιά του μετανάστη και μετατρέποντας τα ρατσιστικά στερεότυπα σε ethnic κουλτούρα.

Η έκθεση ξεκινάει από την πόρτα ενός τυπικού αμερικάνικου cafe, που σερβίρει τυπικό αμερικάνικο φαγητό. Ο επισκέπτης βλέπει μια ρέπλικα από τον πάγκο εστιατορίου και μια μεγάλη ποικιλία από σχετικά αντικείμενα στα από πίσω ράφια. Στη συνέχεια περνάει στον κυρίως χώρο του «εστιατορίου», όπου εκτίθενται περισσότερες από 100 φωτογραφίες -όλες τραβηγμένες κάπου στις αρχές του 20ου αιώνα-, συνεντεύξεις σε μορφή βίντεο με τους Έλληνες εστιάτορες να αφηγούνται τις προσωπικές τους ιστορίες, τραπέζια, κατάλογοι, πολύτιμα αντικείμενα από την καθημερινή ζωή ενός εστιατορίου. Στο μεταξύ, ακούει -τι άλλο;- ελληνική μουσική.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαΐου 2015. Για περισσότερες πληροφορίες: greeksinwashington.org

Athens Voice

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: Λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα

24 Σεπτεμβρίου 2021, 01:57
Με μια απολογητική δήλωση ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος παίρνει για πρώτη φορά θέση δημόσια ...

Πέθανε ο ιδρυτής του Αμερικανοελληνικού Ινστιτούτου Ευγένιος Ρωσσίδης

19 Μαϊου 2020, 19:28
Πέθανε, σε ηλικία 92 ετών, ο ιδρυτής του Αμερικανοελληνικού Ινστιτούτου (AHI) Ευγένιος Ρωσσίδης, ο ...

Το σημείωμα αυτοκτονίας του Φώτη Ντούλος: Τι γράφει για το φόνο, τη σύντροφό του, τα παιδιά του

02 Φεβρουαρίου 2020, 17:24
Πηγή: Erik Trautmann/Hearst Connecticut Media via AP, Pool     Το ιδιόχειρο σημείωμα αυτοκτονίας που άφησε ο ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

    image

    Ποιος θυμάται την Ασπασία;

    «Σκοτώνω την κόρη μας για να μη γίνει σαν και εσένα. Κανονικά θα έπρεπε να σκοτώσω εσένα, αλλά επειδή θα ζήσεις, όσο ζήσεις, με το βάρος του θανάτου της, θα είναι καλύτερα». Φωτoγραφίες: Σπυριδούλα Φατούρου/facebookΜε αποδέκτη την εν διαστάσει σύζυγό του, Σπυριδούλα Φατούρου, άφησε αυτό το σημείωμα που ξεχειλίζει χολή και κακία ο 47χρονος πατέρας της Ασπασίας πριν αυτοκτονήσει, αφού είχε ...
    Διαβάστε το άρθρο
Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0