Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Independent: Αυτές είναι οι 4 επιλογές της Ελλάδας και καμία δεν είναι καλή

Αρχική | Οικονομία | Independent: Αυτές είναι οι 4 επιλογές της Ελλάδας και καμία δεν είναι καλή

Τις επιλογές που έχει μπροστά της η Ελλάδα αναλύει σε άρθρο του στη βρετανική Independent ο πρώην τραπεζίτης και νυν συγγραφέας Satyajit Das, υποστηρίζοντας πως καμία από αυτές δεν είναι καλή.

Οι επιλογές για την Ελλάδα είναι πλέον σαφείς:


Στην πρώτη, η ΕΕ κάνει υπαναχωρήσεις: Στην ωριμότητα των δανείων, ιδιαίτερα των βραχυπρόθεσμων επεκτείνοντας τον χρόνο αποπληρωμής τους, κάνει παραχωρήσεις στα επιτόκια, το χρέος μπορεί να αντικατασταθεί από ομόλογα και ένα κουπόνι που συνδέεται με την ανάπτυξη. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει να υποστηρίζει τις ανάγκες ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών και η μισητή Τρόικα μετονομάζεται, για να απομακρυνθεί η απεχθής σχέση με το παρελθόν.

Παρά την μείωση της αξίας του χρέους, η ΕΕ και οι δανειστές αποφεύγουν μια πολιτικά δύσκολη υποτίμηση της αξίας του χρέους. Ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι έχει εκπληρώσει την εντολή του λαού να σταθεί απέναντι στην ΕΕ και τη Γερμανία και ανακτάται ξανά η Ελληνική κυριαρχία και υπερηφάνεια.

Στην πραγματικότητα, έχουν σημειωθεί μικρές αλλαγές. Υπό αυτό το σενάριο, η Ελλάδα και η ΕΕ θα βρεθούν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέσα σε 6-12 μήνες, αντιμετωπίζοντας τα ίδια θέματα.


Στη δεύτερη, η Ελλάδα χρεοκοπεί αλλά παραμένει στη ζώνη του ευρώ (δεν είναι σαφές το πώς ένα χρεοκοπημένο έθνος μπορεί να παραμείνει εντός του ευρώ). Οι ελληνικές τράπεζες καταρρέουν εάν η ΕΚΤ αποφασίσει την απόσυρση της χρηματοδότησης. Η φυγή κεφαλαίων επιταχύνεται, απαιτώντας έλεγχο των κεφαλαίων. Η ελληνική κυβέρνηση μένει χωρίς προφανή πηγή χρηματοδότησης, εκτός από ένα παράλληλο νόμισμα. Η ανταγωνιστική θέση της Ελλάδας παραμένει αμετάβλητη δεδομένου ότι χρησιμοποιεί το ευρώ. Η ΕΕ και οι δανειστές σημειώνουν σημαντικές απώλειες στα δάνειά τους.


Στην τρίτη, η Ελλάδα χρεοκοπεί και εγκαταλείπει το ευρώ, επιστρέφοντας στη νέα δραχμή. Υπάρχει βραχυπρόθεσμο χάος. Η δραστηριότητα στην Ελλάδα καταρρέει. Η ΕΕ και οι δανειστές αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα όπως και στην δεύτερη επιλογή. Επιπλέον, το ευρώ αποσταθεροποιείται.

Η τρίτη επιλογή επιτρέπει στην Ελλάδα να ανακτήσει τον έλεγχο του νομίσματος και των επιτοκίων της. Η απότομη υποτίμηση της νέας δραχμής βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα, για παράδειγμα στον τομέα του τουρισμού. Η ικανότητα της κεντρικής τράπεζας για τη δημιουργία και τον έλεγχο της προσφοράς χρήματος βοηθά στην αποκατάσταση της ρευστότητας των τραπεζών της.

Μια φτηνή νέα δραχμή, εφόσον λάβει την κατάλληλη διαχείριση, μπορεί να αναστρέψει την φυγή κεφαλαίων, όπως η απειλή της απώλειας της αγοραστικής δύναμης. Το υποτιμημένο νόμισμα μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις και με τον καιρό η Ελλάδα ανακτά την πρόσβαση στις αγορές, όπως έκανε η Ρωσία το 1998. Το κόστος, βέβαια, είναι το βιοτικό επίπεδο. Αρχικά θα υπάρξει εξάρθρωση, αλλά ενδέχεται να επακολουθήσει ισχυρή ανάκαμψη.


Η τέταρτη συνεπάγεται ότι η Ελλάδα θα υποκύψει στις απαιτήσεις της ΕΕ συνεχίζοντας την λιτότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι σε θέση να διαχειριστεί την αντίδραση εναντίον της παραχώρησης σχετικά με την βραχυπρόθεσμη παράταση. Αλλά εξίσου, ο κυβερνών συνασπισμός μπορεί να καταρρεύσει, προκαλώντας εκλογές.

Εναλλακτικά οι Έλληνες μπορούν να στραφούν προς την φασιστική και λυσσαλέα αντι-Ευρωπαϊκή Χρυσή Αυγή. Μια επιστροφή σε στρατιωτικό καθεστώς, δεν μπορεί να αποκλειστεί. Τα οικονομικά προβλήματα παραμένουν.

Ενα Grexit θα προκαλέσει φυγή κεφαλαίων και από άλλα ευάλωτα έθνη. Η πρόσβαση στην αγορά για τα εν λόγω κράτη θα μειωθεί και το κόστος του δανεισμού θα αυξηθεί. Το ευρώ θα γίνει ασταθές. και αν ισχύσει αυτό που λέγεται πως θα εξελιχθεί σε γερμανικό μάρκο, τότε η Γερμανία θα χάσει μεγάλο μέρος της ανταγωνιστικότητάς της.

Αν φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, θα αρχίσει μια ολόκληρη κερδοσκοπία γύρω από το ποιος θα την ακολουθήσει. Μα, ακόμη και αν παραχωρηθούν κάποια πράγματα στην Ελλάδα, αμέσως τα ίδια θα ζητήσουν και χώρες με τα δικά της αντίστοιχα προβλήματα. Άρα και πάλι υπάρχουν τριγμοί στην Ευρωζώνη.


Επομένως, στην πραγματικότητα δεν έχουν μείνει και πολλές επιλογές στην Ελλάδα.

Ημερησία

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Επαναφορά Λαυρεντιάδη με νέα βιομηχανική μονάδα εκεί που βρισκόταν η Νεοχημική

30 Μαρτίου 2024, 15:02
Του Γιώργου Λαμπίρη   Φωτό: enochimiki.gr Στην επανέναρξη μίας από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που γνωρίζει αρκετά καλά, ...

Στα 830 ευρώ ανεβαίνει ο κατώτατος μισθός - Ποια επιδόματα αυξάνονται

29 Μαρτίου 2024, 15:19
Την αύξηση του κατώτατου μισθού, κατά 50 ευρώ, στα 830 ευρώ ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός ...

Αντίστροφη μέτρηση για τη ΛΑΡΚΟ

28 Μαρτίου 2024, 19:49
Εχει κοστίσει 144 εκατ. ευρώ σε τέσσερα χρόνια – Το σχέδιο για τους εργαζομένους   Το ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

    image

    Περί Καλλιόπης...

    Ενημερωτικό σημείωμα προς κ. Στέφανο Κασσελάκη, Στρατιώτη Πυροβολικού, Θήβα Αγαπητέ κύριε Κασσελάκη, Ακούγοντας τις πρόσφατες δηλώσεις σας περί της αγγαρείας καθαρισμού της τουαλέτας στο στρατό, της επονομαζόμενης «Καλλιόπης», ονομασία που σπεύσατε να χαρακτηρίσετε ως σεξιστική, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:  Όταν πρωτολειτούργησε ο υπόγειος ηλεκτρικός σταθμός της Ομόνοιας το 1930, ήταν διακοσμημένος με τα αγάλματα των εννέα Μουσών. Ακριβώς έξω από τις τουαλέτες ...
    Διαβάστε το άρθρο
Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0