Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Κύπρος: Η νέα δοκιμασία της ΚΤ και ο κίνδυνος απώλειας εκατομμυρίων

Αρχική | Κύπρος | Κύπρος: Η νέα δοκιμασία της ΚΤ και ο κίνδυνος απώλειας εκατομμυρίων

Σε νέες περιπέτειες μπαίνει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (Αρχή Εξυγίανσης), αφού κατηγορείται για «ανικανότητα» από την Τράπεζα FBME, με την οποία βρίσκεται στα δικαστήρια μετά την απόφαση της Αρχής Εξυγίανσης να την θέσει υπό καθεστώς εξυγίανσης.

Το ανησυχητικό είναι ότι στην περίπτωση που η Κυπριακή Δημοκρατία χάσει τη δικαστική διαμάχη στο Διαιτητικό Δικαστήριο στο Παρίσι, θα κληθεί να πληρώσει εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση στους πληγέντες μετόχους της FBME (Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μισό δις).

Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Αρχή Εξυγίανσης (Κεντρική Τράπεζα), τον Υπουργό Οικονομικών, τον Πρόεδρο της Βουλής και  την Επιτροπή Θεσμών, απέστειλε η Federal Bank Middle East (FBME), κάνοντας λόγο για λανθασμένους χειρισμούς της Κεντρικής Τράπεζας σε σχέση με τη διαχείριση της υπόθεσης της FBME.

Το θέμα με την FBME προέκυψε από τον περασμένο Ιούλιο, περίοδος κατά την οποία η Κεντρική Τράπεζα την έθεσε υπό καθεστώς εξυγίανσης, «με σκοπό την πώληση των εργασιών του υποκαταστήματος και με στόχο την προστασία των καταθετών».

Η FBME, ωστόσο κατηγορεί την Κεντρική Τράπεζα για "ανικανότητα", υποστηρίζοντας ότι οι χειρισμοί της Αρχής Εξυγίανσης θα προκαλέσουν ζημιά εκατομμυρίων ευρώ στο κυπριακό δημόσιο, στην περίπτωση που η Κυπριακή Δημοκρατία χάσει τη δικαστική διαμάχη στο Διαιτητικό Δικαστήριο στο Παρίσι.

Από πλευράς τράπεζας FBME προτάσσονται οι εξής θέσεις:

 • Υιοθετώντας ισχυρισμούς της FinCEN της αμερικανικής κυβέρνησης και συντάσσοντας ουσιαστικά ανυπόστατο κατηγορητήριο κατά της FBME για δήθεν ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και χρησιμοποιώντας λανθασμένα πρόνοιες της νομοθεσίας περί Εξυγίανσης Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων, ουσιαστικά απαγόρευσε την εύρυθμη λειτουργία μιας υγειούς τράπεζας και ταλαιπωρεί για οκτώ μήνες τους πελάτες της και κυρίως τους καταθέτες της.
 • Ενώ η FinCEN, με βάση του κανονισμούς της, έδινε χρόνο 60 ημερών στην FBME να υπερασπιστεί τον εαυτό της, πράγμα το οποίο έγινε με αποτέλεσμα η αμερικάνική πλευρά να επανεξετάζει τη θέση της απέναντι στην τράπεζα, η ΚΤΚ αντίθετα, επιδεικνύοντας υπερβάλλοντα ζήλο, μέσα σε 48 ώρες, αποφάσισε να κλείσει την τράπεζα, αρνούμενη να διαβουλευθεί και να αναλάβει τη διεύθυνση της FBME, μια μέθοδο που χρησιμοποιείται ευρέως σε παρόμοιες περιπτώσεις, έτσι που να εξυπηρετούνται καλύτερα οι πελάτες της.  Ουσιαστικά χρησιμοποίησε λανθασμένα τη νομοθεσία περί εξυγίανσης χρεοκοπημένων τραπεζών, για την περίπτωση της FBME η οποία την ημέρα της απόφασης της ΚΤΚ, είχε ρευστότητα 104 τοις εκατόν.
 • Πρέπει να σημειωθεί ότι, η ΚΤΚ ως εποπτική αρχή, ελέγχει την FBME εδώ και 32 χρόνια, αφού είναι η παλαιότερη τράπεζα στην Κύπρο με διεθνείς δραστηριότητες.  Ουσιαστικά η ΚΤΚ αμφισβητεί από μόνη της την κυριότητα της, αφού όφειλε να έχει ιδίαν άποψη για την ποιότητα της FBME για την οποία ουδέποτε παρέθεσε στοιχεία εναντίον της.

Κατά συνέπεια, οι για κάποιους «αδόκιμοι και λανθασμένοι χειρισμοί της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου», κατά πάσα πιθανότητα, θα στοιχίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την Κυπριακή Δημοκρατία και που προφανώς ζητούνται από τους πληγέντες μετόχους της FBME, ως αποζημίωση.

 

FBME: Τα στοιχεία αφοπλίζουν την Κεντρική Τράπεζα

Σε ανακοίνωση της εξάλλου την Κυριακή το βράδυ, η FBME κάνει λόγο για στοιχεία που «αφοπλίζουν» την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ), προσθέτοντας  ότι η Κυπριακή Δημοκρατία στο Διαιτητικό Δικαστήριο του ΔΕΕ στο Παρίσι προσπαθεί να κλείσει το κυπριακό υποκατάστημα της FBME ισχυριζόμενη ότι δεν βρέθηκαν αγοραστές.

«Με άλλα λόγια, επειδή το μέτρο εξυγίανσης που η ΚΤΚ χρησιμοποίησε με παράνομο τρόπο τον περασμένο Ιούλιο δεν δούλεψε, τώρα θέλουν να αποσύρουν την άδεια της FBME. Προσθέτουν ότι αναγκάζονται τώρα να το κάνουν αυτό γιατί με το κλείσιμο θα πρέπει να πληρωθούν στους καταθέτες τα ανάλογα ποσά από το ταμείο προστασίας καταθετών και ότι οι καταθέσεις της FBME που βρίσκονται στην ΚΤΚ (ΕΥΡ 158 εκ.) θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτό», αναφέρεται.

Η BFME συμπληρώνει ότι αυτό που πραγματικά θέλουν να πούνε είναι ότι ένεκα της ανικανότητας της ΚΤΚ τον περασμένο Ιούλιο, τώρα δικαιολογούνται στο να καταστρέψουν περισσότερο την FBME και τους πελάτες της.

«Τους ειπώθηκε πολλάκις πέρσι ότι το Διάταγμα Εξυγίανσης δεν ήταν κατάλληλο για την περίπτωση της FBME, και η χρήση του ήταν κατά πάσα πιθανότητα παράνομη, αλλά τώρα θέλουν να τερματίσουν το επεισόδιο καταστρέφοντας το υποκατάστημα», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι η ΚΤΚ νομίζει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τις καταθέσεις της FBME για να καλύψει τις πληρωμές του ταμείου προστασίας καταθετών.

«Δεν μπορεί. Το ταμείο προστασίας καταθετών στην Κύπρο λειτουργεί κάτω από επίσημη νομοθεσία, τους Νόμους Περί Ίδρυσης και Λειτουργίας Κεφαλαιακής Προστασίας και Περί Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων του 2013. Είναι ένα αμοιβαίο εργαλείο στο οποίο συνδράμουν οι τράπεζες (συμπεριλαμβανομένης της FBME)  και στόχο έχει την προστασία των καταθετών», συμπληρώνεται.

Η FBME αναφέρει ότι ανέκαθεν πλήρωνε τις ετήσιες συνδρομές που της αναλογούν, αρχής γινομένης με τη δημιουργία του ταμείου του 2004, όπως θα έπρεπε να κάνουν όλα τα εγχώρια και αλλοδαπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που βρίσκονται στην Κύπρο. Εκ του μηχανισμού του, αναφέρεται, το ταμείο προστασίας καταθετών πληρώνει τους καταθέτες μιας διαλυόμενης τράπεζας όταν τα περιουσιακά στοιχεία αυτής της τράπεζας δεν επαρκούν για να τους αποζημιώσουν.

Η FBME σημειώνει πως ούτε έχει χρεοκοπήσει, ούτε διατρέχει τέτοιο κίνδυνο, ότι έχει καταθέσεις πέραν των EYΡ 1,5 δις., εκ των οποίων η ΚΤΚ κατακρατεί τα ΕΥΡ 158 εκ. Το υποκατάστημα έχει δείχτη ρευστότητας 103,5%, δηλαδή μπορεί να αποπληρώσει όλους τους καταθέτες, συνεπώς δεν υπάρχει λόγος χρήσης του ταμείου προστασίας καταθέσεων.

«Είναι μια χρήσιμη παραδοχή εκ μέρους της ΚΤΚ ότι έκανε λάθος το περασμένο καλοκαίρι, αλλά ο τρόπος να επανορθώσει δεν είναι με το να προκαλεί περαιτέρω ζημιά. Υπάρχουν αρκετοί κατά πολύ καλύτεροι τρόποι για τους καταθέτες, την Τράπεζα και την υπόληψη της Κύπρου, παρά αυτόν που προτείνει η ΚΤΚ. Η ΚΤΚ γνωρίζει αυτά τα στοιχεία πάρα πολύ καλά, άρα γιατί κάνει αυτούς τους ισχυρισμούς; Ίσως να υπάρχουν εύλογες αιτίες», αναφέρεται.

Υποστηρίζεται επίσης ότι ΚΤΚ είναι πραγματικά απεγνωσμένη, αφού δεν έχει μόνο να αντιμετωπίσει τις συνέπειες αυτής της υπόθεσης, που μπορεί να της στοιχίσουν αποζημιώσεις εκατομμυρίων, αλλά επιπλέον ταλανίζεται από την τεράστια μη-συνδεδεμένη κρίση σχετικά με την Λαϊκή, που ζώνει την Κυβερνήτη, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΤΚ, τον Διαχειριστή και μέλη της Αρχής Εξυγίανσης. «Ο αγώνας συνεχίζεται», καταλήγει η ανακοίνωση.

Sigmalive.com

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Κύπρος: Υφυπουργός Πολιτισμού ο Μιχάλης Χατζηγιάννης

27 Φεβρουαρίου 2023, 17:46
 - Τι αναφέρουν κυπριακά ΜΜΕ   Έκπληξη στον σχηματισμό υπουργικού συμβουλίου στην Κύπρο, καθώς ο Μιχάλης ...

Κύπρος: Ο Νίκος Χριστοδουλίδης νέος πρόεδρος

12 Φεβρουαρίου 2023, 22:52
 Επίσημα Πρόεδρος ο Χριστοδουλίδης: Ενωμένοι να κάνουμε πράξη όσα υποσχεθήκαμε   Εμφανώς συγκινημένος ανέλαβε και επίσημα ...

Κατεχόμενα: Ο Ερντογάν προαναγγέλλει ενίσχυση του τουρκικού στρατού

30 Σεπτεμβρίου 2022, 00:19
 Ο Ερντογάν προαναγγέλλει ότι θα ενισχύσει τον παράνομο τουρκικό Στρατό στην κατεχόμενη Κύπρο   FILE PHOTO: ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

  image

  Ποιος θυμάται την Ασπασία;

  «Σκοτώνω την κόρη μας για να μη γίνει σαν και εσένα. Κανονικά θα έπρεπε να σκοτώσω εσένα, αλλά επειδή θα ζήσεις, όσο ζήσεις, με το βάρος του θανάτου της, θα είναι καλύτερα». Φωτoγραφίες: Σπυριδούλα Φατούρου/facebookΜε αποδέκτη την εν διαστάσει σύζυγό του, Σπυριδούλα Φατούρου, άφησε αυτό το σημείωμα που ξεχειλίζει χολή και κακία ο 47χρονος πατέρας της Ασπασίας πριν αυτοκτονήσει, αφού είχε ...
  Διαβάστε το άρθρο
Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0