Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Αυστραλία: Η ελληνική γλώσσα στην ομοσπονδιακή Βουλή

Αρχική | Ομογένεια | Ομογένεια Αυστραλίας | Αυστραλία: Η ελληνική γλώσσα στην ομοσπονδιακή Βουλή

Το θέμα της διατήρησης της ελληνικής γλώσσας στην Αυστραλία, απασχόλησε αυτή την εβδομάδα τόσο την ομοσπονδιακή Βουλή, όσο και τη Βουλή της Βικτώριας. Στην Καμπέρα, εισήγηση να καθιερωθεί η 21η Φεβρουαρίου ως Μέρα Μητρικών Γλωσσών, υπέβαλε, στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, η ομογενής βουλευτής του Εργατικού κόμματος Μαρία Βαμβακινού, ενώ παράλληλα έκανε και ιδιαίτερη μνεία στην εκστρατεία της ομογένειας «Μιλάμε Ελληνικά τον Μάρτιο».

«Θέλω να συγχαρώ τους εμπνευστές αυτής της καμπάνιας, της οποίας η επίσημη παρουσίαση έγινε στις 21 Φεβρουαρίου στη Μελβούρνη» είπε η κ. Βαμβακινού.

Μάλιστα η ομογενής βουλευτής είπε ότι και άλλες εθνικές ομάδες της Αυστραλίας σκέφτονται τώρα να καθιερώσουν και αυτές ένα μήνα προώθησης της μητρικής τους γλώσσας.

Στην ίδια εκστρατεία αναφέρθηκε και ο πολιτειακός Εργατικός βουλευτής της Βικτώριας Στιβ Δημόπουλος, σε ομιλία του στο πολιτειακό κοινοβούλιο.

Μάλιστα μετά την ομιλία του κ. Δημόπουλου όλες οι πολιτικές παρατάξεις εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς την εκστρατεία «Μιλάμε Ελληνικά το Μάρτιο».

Ο κ. Δημόπουλος πρωτοτύπησε καθώς μέρος της ομιλίας του έγινε στην ελληνική γλώσσα και μεταξύ άλλων τόνισε:

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

αξιότιμοι συνάδελφοι της Πολιτειακής Βουλής,

Είμαι υπερήφανος που είμαι Αυστραλός πολίτης, είμαι επίσης υπερήφανος για την ελληνική μου καταγωγή. Ανεβαίνω σήμερα στο βήμα να σας πω λίγα λόγια στη μητρική μου γλώσσα. Η ελληνική, είναι η γλώσσα με την οποία εκφράστηκαν τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρώπινης νόησης. Η ελληνική γλώσσα είναι ζωντανή για περισσότερο από τέσσερις χιλιάδες χρόνια και έχει περίπου πέντε εκατομμύρια λέξεις.

Είναι γεγονός ότι η ελληνική γλώσσα συνέβαλε σημαντικά στην εμπλούτιση της Αγγλικής. Σαράντα και πλέον χιλιάδες λέξεις στην Αγγλική έχουν ρίζα ελληνική.

Σκοπός της εκστρατείας «Μιλάμε Ελληνικά το Μάρτιο» είναι να προωθήσει την ελληνική γλώσσα στις επόμενες γενιές. Σημαντικό ρόλο σ' αυτό παίζουν γονείς, παππούδες και γιαγιάδες.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που μου δίνεται η δυνατότητα να μιλήσω γι αυτή την εκστρατεία στη Βουλή της Βικτώριας και συγχαίρω όλους εκείνους που πήραν αυτή την πρωτοβουλία».

http://www.e-typos.com/gr via omogeneia.gr





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Αυστραλία-OASIS: Η οικογενειακή επιχείρηση που είδε τη ζήτηση για ελληνικό καφέ να αυξάνεται εν μέσω πανδημίας

07 Μαϊου 2020, 19:14
Οι συνθήκες καραντίνας οδήγησαν σε άνοδο τις διαδικτυακές παραγγελίες   Ο χώρος της καφεστίασης ήταν από ...

Έλληνας της Μελβούρνης μοίρασε χιλιάδες δολάρια σε ανέργους

30 Μαρτίου 2020, 22:32
Ο Πίτερ Ντάρμος που πήγε στο Centrelink του Box Hill και μοίραζε χαρτονομίσματα των ...

«Υπάρχουν θεραπείες για πολλές ασθένειες αλλά κάθονται μέσα στα ψυγεία»

03 Απριλίου 2019, 01:47
Λέει η ομογενής επιστήμονας Καθηγήτρια Ανοσολογίας, Βάσω Αποστολοπούλου, στον «Νέο Κόσμο», ανακοινώνοντας επισήμως ότι ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0