Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

ΕΚΤ: Αξιοπρεπής αλλά όχι θεαματική η ανάκαμψη της οικονομίας στην Ευρώπη

Αρχική | Οικονομία | ΕΚΤ: Αξιοπρεπής αλλά όχι θεαματική η ανάκαμψη της οικονομίας στην Ευρώπη

Τα τελευταία στοιχεία από την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη είναι σχετικά ενθαρρυντικά, ωστόσο κρύβουν το μεγάλο πρόβλημα που έχουν προκαλέσει η κρίση των τελευταίων χρόνων και η στασιμότητα της οικονομίας: την υψηλή ανεργία. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προβλέπει ότι ακόμη και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης η ανεργία στην Ευρωζώνη θα ανέρχεται στο 9,9% στα τέλη του 2017 από 11,2% σήμερα.

Η πρόβλεψη της ΕΚΤ αναδεικνύει το μέγεθος και την έκταση της καταστροφής που έχει προκαλέσει στην Ευρωζώνη η διπλή ύφεση των ετών 2009 και 2012-2013 και η πολύ χαμηλή ανάπτυξη που καταγράφηκε στο μεσοδιάστημα, αλλά και αφότου άρχισε η ανάκαμψη. Η νέα πρόβλεψη της ΕΚΤ είναι σημαντική, διότι ενσωματώνει την επίδραση που θα έχουν στην οικονομία της Ευρωζώνης οι αγορές κρατικών και ιδιωτικών ομολόγων συνολικού ύψους τουλάχιστον 1,1 τρισ. ευρώ μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016.

Η ελπίδα των Ευρωπαίων κεντρικών τραπεζιτών είναι πως το πρόγραμμα της λεγόμενης ποσοτικής χαλάρωσης θα μειώσει το κόστος του χρήματος, θα πυροδοτήσει την επέκταση του τραπεζικού δανεισμού προς επιχειρήσεις, θα αυξήσει τις επενδύσεις και, τελικά, την κατανάλωση και την απασχόληση.

Το τελευταίο είναι εξαιρετικά αμφίβολο, παραδέχεται η ίδια η ΕΚΤ, που προβλέπει ότι η ανεργία θα βρίσκεται στο 9,9% στα τέλη του 2017, από 7,2% πριν από το ξέσπασμα της κρίσης το 2008. Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ενωση φαίνεται να μην ασχολείται καθόλου με το πρόβλημα εάν σκεφτεί κανείς ότι τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια διαφημίζει ότι θα διαθέσει το πενιχρό ποσό των 8 δισ. έως το 2020 προκειμένου να καταπολεμήσει την ανεργία στην Ε.Ε. των 500 εκατομμυρίων κατοίκων και των 23,8 εκατ. ανέργων (εκ των οποίων τα 18 εκατ. άνεργοι στην Ευρωζώνη).

Η πλέον πρόσφατη πρόβλεψη της Κομισιόν για την ανεργία (τον Φεβρουάριο) είναι πολύ πιο αισιόδοξη από αυτήν της ΕΚΤ αφού προβλέπει υποχώρηση της ανεργίας στην Ευρωζώνη στο 10,6% στα τέλη του 2016. Ωστόσο οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης φαίνεται πως ασπάζονται την άποψη πολλών οικονομολόγων ότι η κρίση προκάλεσε μόνιμη βλάβη σε πολλές οικονομίες, πλήττοντας την ικανότητα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Την ίδια στιγμή, επιταχύνεται η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία που παρέχει ο σύνθετος δείκτης (αγαθά και υπηρεσίες) υπευθύνων αγορών (PMI) της εταιρείας Markit. Ο δείκτης, που θεωρείται ότι καταγράφει με μεγάλη πιστότητα την πορεία της ιδιωτικής οικονομίας, ανήλθε τον Μάρτιο σχεδόν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών (54,1). Πρόκειται ίσως για τα πρώτα σημάδια θετικής επίδρασης της ποσοτικής χαλάρωσης στην πραγματική οικονομία, ωστόσο σημαντικό ρόλο για την εξέλιξη παίζει τόσο η εξασθένηση του ευρώ, που ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και τις εξαγωγές, αλλά και η μεγάλη πτώση των τιμών της ενέργειας.

Ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, θεωρεί πως τα στοιχεία του δείκτη PMI υποδηλώνουν ανάπτυξη της Ευρωζώνης κατά 0,3% το πρώτο τρίμηνο του 2015, δηλαδή όσο και το προηγούμενο τρίμηνο.

Market News

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Επαναφορά Λαυρεντιάδη με νέα βιομηχανική μονάδα εκεί που βρισκόταν η Νεοχημική

30 Μαρτίου 2024, 15:02
Του Γιώργου Λαμπίρη   Φωτό: enochimiki.gr Στην επανέναρξη μίας από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που γνωρίζει αρκετά καλά, ...

Στα 830 ευρώ ανεβαίνει ο κατώτατος μισθός - Ποια επιδόματα αυξάνονται

29 Μαρτίου 2024, 15:19
Την αύξηση του κατώτατου μισθού, κατά 50 ευρώ, στα 830 ευρώ ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός ...

Αντίστροφη μέτρηση για τη ΛΑΡΚΟ

28 Μαρτίου 2024, 19:49
Εχει κοστίσει 144 εκατ. ευρώ σε τέσσερα χρόνια – Το σχέδιο για τους εργαζομένους   Το ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

    image

    Περί Καλλιόπης...

    Ενημερωτικό σημείωμα προς κ. Στέφανο Κασσελάκη, Στρατιώτη Πυροβολικού, Θήβα Αγαπητέ κύριε Κασσελάκη, Ακούγοντας τις πρόσφατες δηλώσεις σας περί της αγγαρείας καθαρισμού της τουαλέτας στο στρατό, της επονομαζόμενης «Καλλιόπης», ονομασία που σπεύσατε να χαρακτηρίσετε ως σεξιστική, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:  Όταν πρωτολειτούργησε ο υπόγειος ηλεκτρικός σταθμός της Ομόνοιας το 1930, ήταν διακοσμημένος με τα αγάλματα των εννέα Μουσών. Ακριβώς έξω από τις τουαλέτες ...
    Διαβάστε το άρθρο
Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0