Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Διαπραγματευτικός Γολγοθάς μέχρι την Μεγάλη Πέμπτη

Αρχική | Οικονομία | Διαπραγματευτικός Γολγοθάς μέχρι την Μεγάλη Πέμπτη

«Στις καθυστερήσεις» σχεδιάζουν να στείλουν τη διαπραγμάτευση οι δανειστές, μεταθέτοντας τη συνεδρίαση του Eurogroup για την ερχόμενη εβδομάδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πηγές της Κομισιόν έλεγαν χθες ότι “δεν είναι δυνατό διαπραγματεύσεις που με τις προηγούμενεςκυβερνήσεις διαρκούσαν μήνες, τώρα να κλείσουν σε δύο ημέρες”, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Αθήνα ότι οι συζητήσεις έχουν ακόμα πολύ δρόμο μπροστά τους.

Όλες οι πληροφορίες πλέον συγκλίνουν ότι το έκτακτο Eurogroup προγραμματίζεται για την Μεγάλη Εβδομάδα του Πάσχα των Ορθοδόξων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις κοινοτικών αξιωματούχων η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα από την Μεγάλη Τετάρτη ή την Μεγάλη Πέμπτη.

Το τελικό ραντεβού θα οριστεί αφού πρώτα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο Brussels Group και στη συνέχεια μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών και της κυβέρνησης στην Αθήνα, ώστε να συγκληθεί το Euro Working Group, το οποίο θα εξετάσει τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές.

Σε αυτό το κλίμα ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του EuroWorking Group για την Ελλάδα εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

«Το EuroWorking Group θα συζητήσει το ζήτημα στην επόμενη συνάντησή του, όπου θα κληθεί να αποτιμήσει τις εξελίξεις και να προχωρήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», υπογράμμισε ο κ. Σχοινάς.

«Πιθανόν να υπάρξει τηλεδιάσκεψη πριν από το Πάσχα», (σ.σ. των Καθολικών) τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Ως εκ τούτου η λίστα των ελληνικών μέτρων και μεταρρυθμίσεων που κατέθεσε η κυβέρνηση στους θεσμούς θα περάσει από κόσκινο, ώστε να καθοριστεί το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των προτάσεων.

Εκεί κρύβονται και οι μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ήδη η κυβέρνηση, καθώς οι θεσμοί έχουν εντοπίσει δημοσιονομικό κενό ύψους τουλάχιστον 3,5δισ ευρώ. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο από τη στιγμή που πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές εμφανίζονται δύσπιστοι για τον αν τα μέτρα που έχουν προταθεί θα πετύχουν να φέρουν έσοδα από 3,2δισ ευρώ έως 4δισ ευρώ, όπως έχει υπολογίσει το υπουργείο Οικονομικών.

Οι εκτιμήσεις αυτές σημαίνουν ότι οι δανειστές θα επιμείνουν στις απαιτήσεις τους για λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων “άμεσης και σίγουρης απόδοσης” ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.

Ωστόσο, το γεγονός των νέων καθυστερήσεων στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων προκαλεί νέα ασφυξία στα ταμειακά διαθέσιμα, καθώς το Δημόσιο θα πρέπει να βρει, χωρίς να έχει εισπράξει δόση, τα 448 εκατ ευρώ για τη δόση προς το ΔΝΤ η οποία πρέπει να πληρωθεί στις 9 Απριλίου, αλλά και τα χρήματα για την κάλυψη των εντόκων γραμματίων, τα οποία θα εκδοθούν στις 8 Απριλίου.

Παρόλα αυτά κυβερνητικοί κύκλοι αναφερόμενοι στο Brussels Group, έλεγαν ότι «συνεχίζονται σε καλό κλίμα και αναγνωρίζεται –και από τις δύο πλευρές- ότι έχει σημειωθεί πρόοδος σε σημεία της διαπραγμάτευσης», προσθέτοντας ότι «η ελληνική πλευρά έχει τεκμηριωμένες θέσεις τις οποίες παρουσιάζει στους θεσμούς σε επίπονες και μακρές διαδικασίες. Σε αρκετές περιπτώσεις οι θέσεις αυτές γίνονται δεκτές, ενώ σε άλλες υπάρχουν και διαφωνίες».

Αίσθηση πάντως προκάλεσε το γεγονός ότι Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών εμφανίστηκαν με διαφορετική προσέγγιση αναφορικά με την τύχη του ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα κορυφαίος στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ λέγοντας ότι «Ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να αλλάξει, είναι δέσμευσή μας, ωστόσο εάν δεν υπάρξει παρέμβαση, κάτι που υπάρχει μένει ως έχει»

Μετά τις διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να διευκρινίσουν ότι ο φόρος «θα αντικατασταθεί από Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας άμεσα. Η αντικατάσταση ενός από τους πιο άδικους φόρους που έχουν υπάρξει, με έναν κοινωνικά δίκαιο φόρο, είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης», υποστηρίζουν.

Αλέξανδρος Κλώσσας

aklossas@yahoo.gr

The Huffington Post

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Επαναφορά Λαυρεντιάδη με νέα βιομηχανική μονάδα εκεί που βρισκόταν η Νεοχημική

30 Μαρτίου 2024, 15:02
Του Γιώργου Λαμπίρη   Φωτό: enochimiki.gr Στην επανέναρξη μίας από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που γνωρίζει αρκετά καλά, ...

Στα 830 ευρώ ανεβαίνει ο κατώτατος μισθός - Ποια επιδόματα αυξάνονται

29 Μαρτίου 2024, 15:19
Την αύξηση του κατώτατου μισθού, κατά 50 ευρώ, στα 830 ευρώ ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός ...

Αντίστροφη μέτρηση για τη ΛΑΡΚΟ

28 Μαρτίου 2024, 19:49
Εχει κοστίσει 144 εκατ. ευρώ σε τέσσερα χρόνια – Το σχέδιο για τους εργαζομένους   Το ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

    image

    Περί Καλλιόπης...

    Ενημερωτικό σημείωμα προς κ. Στέφανο Κασσελάκη, Στρατιώτη Πυροβολικού, Θήβα Αγαπητέ κύριε Κασσελάκη, Ακούγοντας τις πρόσφατες δηλώσεις σας περί της αγγαρείας καθαρισμού της τουαλέτας στο στρατό, της επονομαζόμενης «Καλλιόπης», ονομασία που σπεύσατε να χαρακτηρίσετε ως σεξιστική, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:  Όταν πρωτολειτούργησε ο υπόγειος ηλεκτρικός σταθμός της Ομόνοιας το 1930, ήταν διακοσμημένος με τα αγάλματα των εννέα Μουσών. Ακριβώς έξω από τις τουαλέτες ...
    Διαβάστε το άρθρο
Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0